Gyurkity Péter

Betiltja az új benzinkutakat egy kaliforniai város

Nem akarnak újabb helyszíneket, ezzel is segítenék az e-mobilitás elterjedését.

Az elektromos autók fokozatos elterjedésével kapcsolatban általában az újabb modellek bemutatásáról írunk, eközben azonban legalább ilyen fontos a töltőállomások hálózatának kiépítése (nem beszélve az energiaforrások biztosításáról és azok megoszlásáról). Ez utóbbival kapcsolatban kerítettek sort egy érdekes bejelentésre egy kaliforniai városban, amelynek részleteit a napokban közölték.

A bejelentéssel kapcsolatban megjelent írásokban arról olvashatunk, hogy Petaluma önkormányzata betiltotta az új (hagyományos) benzinkutak létesítését, mivel szerintük bőven elegendő számú állomás áll jelenleg is rendelkezésre. A mintegy 60 ezer fős város összesen 16 ilyen benzinkúttal rendelkezik, ezzel az összes lakóövezetből alig 5 perc elérhetünk a legközelebbi helyszínre, vagyis nincs igazán szükség a további állomásokra. Újabb kutak üzembe helyezésére sem lesz lehetőség (már amennyiben a bizottság a második alkalommal is jóváhagyja a javaslatot, erre van ugyanis szükség annak életbe lépéséhez), viszont az elektromos töltőállomások létesítése továbbra is engedélyezett lesz, ez pedig mindenki számára egyértelműen jelzi a város vezetése által kívánt irányt.

A város maga tervezi az e-töltőállomások hálózatának, az ezzel kapcsolatos infrastruktúra kiépítését, viszont eközben kifejezetten bátorítják a benzinkutakat az e-töltők üzembe helyezésére, hogy felgyorsítsák a folyamatot. A hosszabb távú tervben egy 2030-as céldátum szerepel, addigra megvalósítanák a város karbonsemleges üzemelését, ezzel kapcsolatban már február folyamán megszületett a végleges döntés. Ebben számítanak a Stand.earth csoport további támogatására, amely a saját, SAFE Cities elnevezésű programján keresztül segíti az alulról történő építkezést, a helyi közösségek, szomszédok, valamint a megválasztott képviselők meggyőzését az átállás szükségességéről.

A lépésnek akadnak kritikusai is, szerintük a piac maga könnyedén eldöntené, mennyiben van szükség új kutakra, legyenek azok hagyományos, avagy elektromos kivitelűek. Egyelőre kérdéses, hogy politikai döntésekkel mennyiben garantálhatjuk a gyorsabb és biztonságosabb átállást, amely egyben a piaci viszonyokat sem befolyásolja túlságosan.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #5
    "Nincs olyan hogy világkormány. Nem is tudom elképzelni hogyan is működhetne, hogy titkos is maradjon, meg ne mindenki a saját hasznát lesse. Meg egy olyan szervezet aki pl. az északi olajvezetékek ellen kampányol az hogy is illeszkedik a tervbe."

    A lenyeg az lenne, hogy ne legyen titkos, hanem minden allam buszken csatlakozzon hozza. Egyebkent mindenki a sajat hasznat lesi most is, tehat annyi valtozna, hogy nemzeti erdekcsoportok helyett egyetlen nemzetkozi gazdasagi erdekcsoport lenne hatalmon. Errol szol az EU parlamentje altal leirt stakeholder demokracia modell is, ahol igazabol nem 1 ember 1 szavazat, hanem 1 dollar 1 szavazat alapon mukodne a rendszer. Na most a vilag 1%-anak 1%-a kezeben van a vilag vagyonanank 99%-a. Mindenki szavazhat, de egyertelmu, hogy kik kezeben lenne az iranyito tobbsegi reszveny. Erre mondom, hogy a vilagkormanynak nem elnoke, hanem CEO-ja lenne. A valasz tehat az, hogy meg nincs, de egyre tobben szeretnek, hogy legyen es ezen embereknek penzuk is van hozza.

    Hogy hogyan illik bele a kornyezetvedo csoport? Hasznosak, mert szavazatokat hoznak. Aztan ha mar nem kellenek, akkor kb. ugy ejtik le oket mint az evangelikus keresztenyek biden mellett nevu csoportot, akik tamogattak az uj amerikai elnokot, aztan nem ertik, hogy ha ok abortuszellenesek es megigertek nekik, hogy figyelembe veszik a kereseiket, akkor miert is tamogatja az abortuszokat az uj kormany es miert nem veszik fel a telefont azota hogy nyertek... A kulonbozo civil csoportok azert fontosak, mert jelenleg a vilagkormany legnagyobb ellensege az USA jelenlegi formaja, kozvetlenul utannuk jonnek az oroszok. Kina viszont tamogatja a project-et. Valoszinuleg arra jatszik mindket fel (a kinai partvezetes es a globalistak), hogy ha mar gyoztek, akkor majd egyedul ok adjak az uj vezetest. Kb. mint a globalista ellenzek nallunk. A szomoru az, hogy egyelore nagyon is jol bevalik amit kitalaltak es eddig semmilyen (abszolut 0) ellenallast tapasztaltak az USA atalakitasa soran es pl. az ausztral kormany tiltakozasat is sikerult 3 nap alatt letorni.

    Egyebkent meg az uj jovokepbe tenyleg nem kellenek benzines autok. Ez politikai iranyultsagtol fuggetlenul igaz, csak sokan nem veszik eszre. Vagy at tudunk allni a szendioxidsemleges energiatermelesre vagy kicsinaljuk a Fold bioszferajat. A nagytokeseknek alapvetoen mindegy mi lesz, mert ok es a leszarmazottaik igy is - ugy is tulelik, csak ugyebar a tobbi embernek lenne fontos, meg megse kellene letarolni teljesen a bolygot, mert a kozelben nincs tobb lakhato.
  • defiant9 #4
    Nincs olyan hogy világkormány. Nem is tudom elképzelni hogyan is működhetne, hogy titkos is maradjon, meg ne mindenki a saját hasznát lesse. Meg egy olyan szervezet aki pl. az északi olajvezetékek ellen kampányol az hogy is illeszkedik a tervbe.
    Konteo
  • kvp #3
    Ha minden ugy alakul ahogy szeretnek, akkor Budapesten sem.

    A SAFE cities egyebkent az uj vilagkormanyt alkoto nagytokesek altal szervezett NGO-k altal vezetett program es a lenyege, hogy a nemzeti kormanyok helyett a nemzetkozi szervezetek vegyek at a kornyazasi feladatokat. Mindezt alulrol epitkezve, a varosok szintjerol haladva a tartomanyi, majd az allami szintig. Mert semmi nem demokratikusabb mint a nagytoke altal a tomegek szamara nem ismert modon kijelolt vezetok.

    Azert jelen esetben realis a dolog, mert Kaliforniaban ugyis be lesznek tiltva a szenhidrogen alapu alutok par even belul, igy ha nem akar eleg gyorsan valtani a lakossag az uj technologiara, akkor valoszinuleg nagymertekben osztonozhetoek azzal, ha nem kapnak uzemanyagot a regi jarmuveikhez.

    ps: Ezert van az, hogy a fegyverek betiltasa helyett egyre inkabb a loszergyartas leallitasat tamogatjak a fegyverellenes szervezetek, mivel ha semmilyen legalis modon nem lehet loszerhez jutni, akkor lehet annyi fegyvere az amerikaiaknak amennyit csak akarnak, de csak a hatosagoknak es persze a bunozoknek lesz lehetoseguk hasznalni oket. Ez nagyon fontos a tarsdalom atalakitasa szempontjabol. (meg Kina is jobban orulne, ha az amerikai civilek nem tudnanak visszaloni ha a jovoben latogatoba erkeznek a nyugati partra, ami mint tudjuk az uj kinai tortenelemkonyvekbol mindig is a nagy Kina resze volt)
  • Sequoyah #1
    Helyes, csinaljak csak. Ha egy varos se csinalja, akkor sose tudjuk meg hogy a tamogatoknak, vagy kritikusoknak van-e igaza.

    Igy lehet tapasztalatot gyujteni nagyobb kockazat nelkul, hogy mire 10-20 ev mulva ez mar orszagos szinten is elerheto lesz, addigra mar ne csak talalgatni kelljen.