MTI

Tilos ezentúl az elektromos rollereket a járdán hagyni Párizsban

Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere bejelentette, hogy tilos lesz az elektromos meghajtású rollereket a járdán hagyni, és a szolgáltatókat arra kéri az önkormányzat, hogy korlátozzák az utcákat elözönlő járművek maximális sebességét.

"A rollerekkel ezentúl az úttesten, az autók és motorok számára kijelölt helyeken kell leparkolni" - mondta sajtótájékoztatóján a főpolgármester, azt is javasolva, hogy a szolgáltatók óránkénti 20 kilométeres sebességre csökkentsék a rollerek maximális sebességét Párizsban, s ha lehetséges óránkénti 8 kilométerre a sétálónegyedekben. A rollerek használatát a főváros betiltja a párizsi közparkokban és játszótereken is, a bukósisak viselését pedig ajánlatossá teszi. A sajtótájékoztatón bejelentett intézkedések július elején lépnek életbe.

Az elektromos meghajtású rollerek egy évvel ezelőtt jelentek meg a párizsi utcákon, számukat jelenleg 15 ezerre becsülik, s folyamatosan gondot okoznak a párizsi önkormányzatnak azzal, hogy szabályozás hiányában az emberek bárhol leteszik őket használat után. Párizshoz hasonlóan a többi francia város is türelmetlenül várja az elektromos meghajtású rollerek és kerékpárok használatának szabályairól szóló törvényt, amelynek tervezetét jelenleg vitatja a nemzetgyűlés. Az elfogadásig azt kéri Anne Hidalgo, hogy a szolgáltatók ne növeljék a flottáikat.

Jóllehet hivatalos összesítés még nem készült, a francia televíziók rendszeresen beszámolnak a gyalogosok és a sokszor a járdán rollerezők közti balesetekről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Ellaberin #11
  Nem az a baj, hogy vannak, hanem, hogy nincs megfelelő kulturáltságunk hozzá. Mindenki a szarik bele kategória, KRESZ ismeret sokszor nulla és ehhez társul, hogy 20-50 km/h sebességre képesek. Simán ön és közveszélyes.
  Egyébként tényleg jól lehet/ne alkalmazni csak az agyakban kellene változás.

  A lábbal hajtóssal nincs nagy baj, azt csak 1-2 streetfighter tudja úgy meghajtani, hogy baj lehet belőle.

  Ugyan ez a kétkerekű elektromos bringákkal is fennáll. Nem egyszer kellett már félreugranom, mert a mamóka/tatika a járdán jön hátulról 30-al, te meg növessz szemet a tarkódra, hogy ne lépj elébe. (Egyébként alkalmassági vizsgához kötném, mert némelyikük egy sima biciklivel elvágódna, de itt meg viszi a lendület.)
 • NEXUS6 #10
  Amerika annzival elöttünk jár, hogy volt már Southpark rész is, ami ezt cikizte. :)

  Amúgy meg kocsiban ülve eléggé be vagyok xarva a bicósoktól is, hogy tudjam hogy cangával, vagy ilyennel BPi forgalomba kimenni gyak egy késleltetett eutanáziát jelent.
 • lammaer #9
  Röhögjél csak nyugodtan, mi meg szarunk a fejedre és kényelmesebben / gyorsabban / könnyebben elérünk oda a belvárosban ahova szeretnénk.

  Nekem 43 éves fejjel 3 éve egy sima lábbalhajtósom van valamelyik sportáruházból, keletiből a corvin negyedbe ott vagyok kényelmes tempóban 15 perc alatt (vonaton meg megy be az ülés alá, nem foglalom a helyet másoktól az elővárosin). Van egy két nyomi mint te, aki mutogat, de ilyen "idősen" már rég kinőttem abból hogy érdekeljen számomra ismeretlenek véleménye. Az a gyerekkor ahol a társak elfogadása iránti vágyakozás miatt lehet manipulálni másokat :P

  Az viszont tény, hogy még ezzel is figyelni kell... nem robogok el közel a kapulajakhoz, nem vágódok be a sarkon, nem cikázok az emberek között, mert tényleg balesetveszélyes tud lenni.
  Utoljára szerkesztette: lammaer, 2019.06.13. 16:59:23
 • kvp #8
  "ilyenem van amugy, bár nem elektromos de eszménytelenül kényelmes"

  A foto alapjan ez egy sima labbal hajtos Zycom coast c500-as, amit foleg Ausztraliaban (pl. Melbourne) hasznalnak. Mondjuk felnotteknel ritka, de postasok vagy kozteruletesek eseten elofordul, hogy nem kapnak motorizalt jarmuvet.

  Viszont egy labbal hajtos 30 dollaros jatekkal nem fog az ember 50 km/h-val menni a forgalomban (vagy a jardan), marpedig az uj elektromos rollelekkel lehet. A csucssebesseguk tipustol fuggoen 30 es 50 km/h kozott van. Tehat azert nepszeruek, mert olyan kis helyen elfernek, mint egy roller, de varosban majdnem olyan gyorsan lehet menni veluk, mint egy autoval. Cserebe nincs rendszam, tehat ha nem erik tetten, akkor nem kap a sofor buntetest ha mondjuk athajt egy piroson, majd keresztben fel a jardara es be a setaloutcaba. Ugyanezt autoval vagy akar egy robogoval nehezebben lehetne megtenni es nagyobb valoszinuseggel allitanak meg a rendorok is.

  Hogy miert veszelyes? Mert adott egy akar 50 km/h-val meno jarmu, aminek a vezeteshez csak elvileg kellene jogsi es amivel kvazi akarhol lehet menni, foleg a jardan, gyalogosok kozott.
 • Merces2 #7
  Hú most biztos nagyon megijedt hogy megtagadnád tőle isteni jelenléted fényességét :D
 • Merces2 #6
  Miért a másik oldal nem ugyanolyan populista? :D ne cihogtass. A politika azért hiteltelenedd el mert nincs többé eszmék mentén történő politizálás mindenki a lájkokra hajt. A baloldalon annyival rosszabb a helyzet hogy nem tudnak baloldali eszméket képviselni annélkül hogy a saját kezükbe harapnának ,ezért fogták vitorlába a kultúrmarxizmust , a gazdasági helyett.....
 • Montanosz #5
  szerencséd vagy hogy hülye vagy, de képzeld 51 éves vagyok és ilyet használok közalkalmazottként, szal kb szerencséf hogy nem fészbukon vagyunk mert már nyomtam volna a tiltás gombot

  ilyenem van amugy, bár nem elektromos de eszménytelenül kényelmes
  Utoljára szerkesztette: Montanosz, 2019.06.08. 12:55:09
 • apucsabi #4
  Az ilyen "nyugat-ajnározó;átlagember-lesajnáló" arrogancia miatt hiteltelenedett el az elözö politikai garnitúra is világszerte (lásd: Anglia-Brexit, Usa-Trump, Mo-Orbán). Nem sikerült még okulni az esetböl? Tényleg szükségszerü a populizmus vitorlájába hátszelet fújni?
  Utoljára szerkesztette: apucsabi, 2019.06.07. 13:54:59
 • zola2000 #3
  Majd te mondod meg, hogy ki mit csinálhat...
 • gosub #2
  Óriási tévedésben vagy a fröcsögéseddel. Mondhatnám hazudozol. Ilyen elektromos roller nem lehetett az USA-ban 20-25 éve. Csak régi nagy akksis, dög nehéz, tömzsi kerekes. Akkoriban a sima alumínium roller mánia volt, nálunk is.
  Ezek az új filigrán, könnyű elektromos rollerek a kínai lítium akkumlátor gyártás felfutása és a szénkefe nélküli motorok néhány évvel ez előtti gyártásfejlesztésének terméke.
  A nagy bezzegUSA-ban és bezzegNyugaton is tavaj árasztották el, biztos befutott a kínai konténer hajó. Mitől gáz ez az ország? Franciaország? Hogy a kínaiak először nyugatra vitték a sok rollert?