Gyurkity Péter

Csökkenti az AppStore-jutalékot az Apple

A kisebb fejlesztőknek kedveznének a lépéssel, amely a csatározás első eredménye lehet.

Hónapok óta zajlik az Apple és az Epic Games összecsapása, amely elsősorban az AppStore keretein belül behajtott jutalék, annak magas szintje miatt robbant ki. Ennek első eredménye lehet a mostani lépés, amelynek révén jövőre már megfelezik a házon belül tartott összeget, már amennyiben a külsős fejlesztő a kisebb szereplők közé tartozik.

Eddig a saját alkalmazásokat az AppStore kínálatában elérhetővé tévő külsős fejlesztők 30 százalékról voltak kénytelenek lemondani, amely mind az app értékesítésére, mind pedig az alkalmazáson belül eladott tartalmakra vonatkozott. Az Epic által elindított összecsapás ma már a Google dolgát is megnehezíti, viszont az Apple most hivatalosan is bejelentette, hogy január 1-től megfelezik a jutalék szintjét, legalábbis azon partnerek számára, akik a kisebb vállalkozások közé sorolhatók. Eddig ezzel kapcsolatban egyetlen kritériumot közöltek, eszerint éves szinten 1 millió dollár alatt kell tartani a bevételt, így vehetik majd igénybe a kedvezményt, viszont december folyamán több egyéb részletet is közölnek majd a nyilvánossággal.

A fenti adaton kívül annyit tudtunk eddig meg, hogy amennyiben az adott fejlesztő 2021 során átlépi majd az említett 1 millió dolláros bevételt, onnantól kezdve visszaállítják a 30 százalékos jutalékot, viszont ez visszafelé nem lesz érvényes, tehát az első időszakban még élvezhetik a 15 százalékos szint által nyújtott konkrét anyagi előnyöket. Addig is folytatódik a jogi vita az Epic illetékeseivel, ebben az ügyben egyelőre nincs komolyabb előrelépés, viszont kérdéses, hogy a játékfejlesztő pontosan mit tud majd kicsikarni az óriástól, amely eddig nem mutatott nagy hajlandóságot bármiféle engedményre.

A Google a maga részéről a jutalék behajtását szigorítaná az Android esetében, könnyen lehet viszont, hogy ez hasonló összeütközésekhez fog vezetni, még a jóval enyhébb feltételek alkalmazása esetén is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #1
    Helyes! Thx Epic Games!