Gyurkity Péter

Az USA-ban is eljárás indul az Apple ellen

A problémát az üzletpolitika és a szoftverbolt szigorú szabályai jelentik.

A terület iránt érdeklődők jól tudják, hogy a bevétel és a tiszta profit terén az Apple továbbra is verhetetlen, itt a nagy riválisok megközelíteni sem tudják a cég eredményét. Többek között ez szúrt szemet az európai és az amerikai illetékeseknek, akik most egymástól függetlenül vizsgálódnak a kérdésben, várhatóan komoly következményekkel.

Az IT-óriások az utóbbi időben amúgy is fókuszba kerültek, itt az EU mellett az USA is konkrét lépéseket tett, a Google üzletpolitikája miatt például nemrég kartellvizsgálat indult a tengerentúlon. Most az Apple van a célkeresztben, a cég szoftverboltja és annak feltételei ugyanis jó eséllyel versenyellenesek, emiatt pedig az amerikai illetékesek - pontosabban az igazságügyi minisztérium munkatársai - újabb vizsgálatot indítanak a közeljövőben. Erről számoltak be most források, amelyek kiemelték, hogy az Apple a külsős fejlesztők bevételének, egészen pontosan az alkalmazáson belüli fizetések 30 százalékát tartja magának meg. Ez még a nagy vetélytársak számára is komoly hátrányt jelent – ezt az előfizetések esetében a második évtől 15 százalékra csökkentik, egyéb esetekben viszont maradnak az eredeti szintnél.

Példaként említik meg a Spotify szolgáltatását, amely az App Store keretei között éppen 30 százalékkal drágább, hogy ezzel ellensúlyozzák az Apple által kivetett „adót”. Ez ugyan a Google és a Play Store esetében is hasonlóan működik, itt viszont komoly akadályozó tényezőt jelent, hogy az Apple nem engedélyezi az egyéb szoftverboltok használatát (ellentétben az Androiddal, amelyen például az Amazon saját boltja is igénybe vehető), arról nem is beszélve, hogy a mobilkütyük tengerentúli piacán ők a legnagyobb szereplők, hiszen az USA-ban az okostelefonok és táblák egyesített területének 58 százalékát uralják saját fejlesztéseikkel.

Ezzel kapcsolatban már a Microsoft részéről is nyilatkoztak, szerintük a mobilfizetési platformok piacán ma jóval hangsúlyosabb az egyeduralom, mint a Windows ezredforduló körüli helyzete esetében, és mivel akkor emiatt komoly vizsgálat indult a redmondi cég ellen, most éppen itt lenne az ideje egy hasonló eljárásnak.

Az európai bizottság eközben (egy héttel korábban) két vizsgálatot jelentett be a cég gyakorlata kapcsán, az egyikben az App Store kizárólagos használatára vonatkozó szabályok versenyellenes jellegét, a másikban pedig az Apple Pay használatát veszik közelebbről szemügyre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • UUUU #6
  Annyira azert egyertelmu, az Apple tiltja az egyeb marketeken az eladast. Vagy 30 szazalek sarc vagy semmi egyeb lehetoseg a szoftverfejleszto reszere.
 • Gabbbbbbbbbbbb #5
  Ennyire nem egyértelmű, a saját hardver miatt és nagyon más világban élünk, más a politikai légkör. Tegyük fel, hogy megbüntetnék és köteleznék őket. Van értelme a dolognak, ha csak Safari szkin lehet a Firefox? Büntethetők amiatt, mert a saját böngészőmotorjukat rákényszerítik Google-re, Mozillára?
  iOS14-ben már szeptembertől lehet más böngészőt is alapértelmezettnek beállítani. Szerintetek mennyi idő, míg a bíróság megtanulja mi is az a böngészőmotor? ^
 • Sequoyah #4
  Nem is ertem miert kell ennyit vizsgalodni. Ez egy az egyben ugyan az a helyzet, amiert a Microsoftot milliardokra buntettek, es koteleztek a bongeszopiac "megnyitasara". Van ra precedens, miert nem tortenik ez automatikusan?
 • Sequoyah #3
  A kockazati toke nem ismer hatarokat, ha Vietnamban vannak jo lehetosegek, akkor oda fognak csorogni a milliardok.

  Barmilyen startupnak vagy egyeb businessnek sokkal tobb lehetosege van a sikerre amerikaban, ezert sikeresebbek.
  Mind a Google, Apple, Facebook, MS es a tobbi orias is intenziv versenyhelyzetben lettek ilyen nagyok.
  Epp ez a cikk is errol szol, hogy rettento sokaig az allam nem szolt bele semmibe, es ezert szallt el veluk a lo. Eleinte nagyon jo hogy nem szolnak bele, viszont amikor monopolisztikus helyzetbe kerultek, onnan ez mar kontraproduktivva valik, es a fejlodes ellen hat, ezert is sokan akarnak most mar lepni ez ellen.

  Amerika fejlodesenek egyik fenykora is az utan tortent, hogy kb 100 eve feldaraboltak az olaj es egyeb monopoliumokat, de a szazad masodik felere ezek kezdtek mar elmaradozni...
 • Gabbbbbbbbbbbb #2
  Spotify-nal bongeszon keresztul kifezetem az alaparat es mindenutt megy rendesen, nem?
 • M2 #1
  Ennyit arról a tévhitről, hogy amerikában nem szól bele az állam a piac és a cégek dolgaiba és ez okozná az intenzívebb fejlődésüket. A valós ok továbbra is a kockázati tőke magas aránya.