Gyurkity Péter

Bemutatkozott az iOS 14

Az Androidból ismerős funkciók átemelésével újít a cég, a megjelenés közel van.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, az Apple a járványhelyzet miatt kénytelen volt kizárólag online módon megtartani saját kiemelt rendezvényét, amelyen több újdonság bemutatására számíthattunk. A szoftveres oldal került most előtérbe, itt az első napon ugyanis ismertették az iOS 14 főbb újításait, miközben elárulták, hogy a watchOS most először lesz elérhető bétaváltozatban.

A hivatalos fejlesztői oldalon megtaláljuk a bemutató során megemlített főbb funkciókat, ezek közül több mintha a nagy rivális Android eszköztárából került volna át. A cég hosszú éveken át nagyon konzervatív módon viszonyult a nyitóképernyőhöz, annak kivitelezéséhez, ezért nagy változásokra nem került sor, most viszont ehhez is hozzányúltak, így elérhetővé váltak az úgynevezett alkalmazásmappák, amelyek révén könnyen csoportosíthatjuk az egyes appokat és érhetjük azokat el előre meghatározott vagy egyedire szabott kategóriákon keresztül.

A widgetek innentől kezdve szinte mindenhol elhelyezhetők lesznek, ezek még több adatot villanthatnak fel, miközben a havi 25 milliárd kérelmet feldolgozó Siri okosabb és diszkrétebb lesz – ez utóbbi azt jelenti, hogy az app nem foglalja majd el feleslegesen a kijelző nagy részét.

A kép-a-képben funkcióval a videózás még kényelmesebbé válik, a tartalmakat gyakorlatilag bárhová elhúzhatjuk, hogy közben ismerőseinkkel kommunikáljunk, a Translate segítségével pedig valós időben fordíthatunk le teljes beszélgetéseket, egyelőre 14 nyelven (ez a csoport az elkövetkező hónapokban tovább bővül majd). A Messages appon belül kényelmesebben rendszerezhetjük majd az egyes üzenetváltásokat, a közöttük való keresgélés is egyszerűbb lesz, a kiválasztott beszélgetéseket a kijelzőre tűzhetjük, hogy ne veszítsük azokat el az újabb üzenetek beérkezésekor, a Memoji pedig további opciókkal és az egyedire szabást kibővítő funkciókkal gazdagodik.

A tovább javított és kiegészített térképek az USA mellett az Egyesült Királyságban, Kanadában, valamint Írországban is elérhetővé válnak, itt néhány nagyvárosban a kerékpáros navigációt is támogatják, de emellett számos további alkalmazás javul majd a szoftveren belül. A fejlesztői előzetes már elérhető, a béta júliusban várható, a megjelenés pedig augusztusban esedékes.

Az iPadOS 14 mellett a watchOS 7 is bemutatkozott az online rendezvényen, ez utóbbi most először lesz elérhető béta formájában, méghozzá a nyár folyamán. A nyilvános program itt is júliusban indul, a szoftver többek között a kézmosások gyakoriságának monitorozását, az alváskövető funkciót, valamint további újításokat kínál majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • M2 #5
  Valódi? Ha ikonok közé kirakod, akkor valódi, amúgy meg nem valódi? LOL!
 • Palinko #4
  https://sg.hu/cikkek/it-tech/141526/a-jovoben-sajat-chipeket-keszit-az-apple
 • VolJin #3
  Látom, 10 év késéssel megérkezett a valódi widget IOS-re
 • Ellaberin #2
  Nekem az lenne a kérdésem, hogy lesz-e két sz.r kupac memoji az egy helyett, mert már ideje lenne, egyszerűen felháborító, hogy kétszer kell kattintanom.
 • asgh #1
  Úgy látszik az, hogy Mac-en átállnak saját fejlesztésű ARM cpu-ra nem hírértékű az sg.hu-n.
  Vagy csak a megszokott "egy hét késéssel követjük az eseményeket" szerkesztőelv érvényesült?