Berta Sándor

Saját digitális adót vezethet be az EU

Úgy tűnik, hogy az Európai Unió kész a saját útját járni a kérdésben.

Paolo Gentiloni, az Európai Unió gazdaságpolitikai biztosa az európai uniós tagállamok gazdasági és pénzügyminisztereinek berlini találkozóján kifejtette, hogy az EU saját digitális adót vethet ki a nagy IT-cégekre. A politikus hangsúlyozta, hogy ha a kérdésben nincs globális egység, akkor az Európai Bizottság jövőre javaslatokat fog beterjeszteni mind a digitális adóval, mind pedig az informatikai óriáscégekre kivethető úgynevezett minimális adóztatással kapcsolatban. Gentiloni hozzátette, hogy a kérdésben sürgősen történnie kell valaminek és úgy fogalmazott, hogy a dolognak "most vagy soha" kell megtörténnie.

Az Európai Unió gazdaságpolitikai biztosa többek között azzal érvelt, hogy ha a közeljövőben nem sikerül egyezségre jutniuk a tagországoknak a kérdésben, akkor nem lesz egységes digitális adó az Európai Unióban és az egyes tagállamok saját nemzeti digitális adókat vezethetnek be. Ezt tette tavaly áprilisban előbb Ausztria, majd Franciaország is. Gentiloni egyébként a tervezett digitális adó részleteiről, például az alkalmazandó adókulcsról nem árult el semmit.

Júniusban Robert Emmet Ligthizer amerikai kereskedelmi megbízott azt mondta, hogy miután a témában nem sikerült előrelépést elérni, ezért Steven Mnuchin pénzügyminiszter döntése értelmében az USA a továbbiakban nem vesz részt az egyeztetéseken. Párizs és Washington egyébként januárban egy keretszerződésben megállapodott arról, hogy Franciaország az év végéig hatályon kívül helyezi a nemzeti digitális adóját, cserébe az USA sem vezette be az ország ellen tervezett szankciókat. Emellett nemrég kiszivárgott, hogy az Amazon és a Google is az ügyfeleire terheli az esetleg kiszabott digitális adót.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #2
    "ahol keresed a pénzt, ott adózol"
    A probléma ezzel az, hogy egy multi az egyes országokban annyi nyereséget mutat ki, amennyit akar, azaz nyilván ott jelenik majd meg a könyvekben, ahol a legkevesebbet kell utána adózni. Nagyon egyszerű megoldások vannak erre, pl. a Google szellemi jogait az ír részleg birtokolja, ami után a többi európai országban lévő leányvállalat licencdíjat fizet. Így hiába származik a bevétel mondjuk Franciaországból, ha a nyereség Írországba vándorol, ahol utána 1%-os adókulccsal adózik.

    A Deutsche Telekom ugyanezt csinálja, csak kicsit másképpen: náluk a leányok (pl. a Magyar Telekom) rendszeresen sokmilliárdos hiteleket vesznek fel a német anyavállalattól, amit kamattal törlesztenek. A kamat a magyaroknál elviszi a nyereséget, így kevesebbet kell adózni.
  • Sydra #1
    A végtelen adóztatásnak csak az szab gátat, hogy az országoknak versenyezniük kell egymással. Addig jó mindannyiónknak, amíg nincs közös adópolitika.
    Ennél egy fokkal jobb megoldás lenne, hogy ahol keresed a pénzt, ott adózol, aztán minden állam a saját tetületén úgy rendelkezik, ahogy akar.