Berta Sándor

Ráterhelik a digitális adót az ügyfeleikre az IT-cégek

Az Amazon mellett a Google is így tesz majd.

A Financial Times számolt be arról, hogy a Google úgy döntött, hogy egyfajta digitális adó bevezetése esetén mindenképpen ráterheli annak költségeit a hirdetési ügyfeleire. Minderről a társaság egy levélben már tájékoztatta is az érintett felhasználókat és partnercégeket.

Az is kész tény, hogy a vállalat a digitális adó bevezetése miatt megemeli az Ausztriában, Nagy-Britanniában és Törökországban fizetendő reklámdíjakat, így a jövőben a szigetországban 2, míg Ausztriában és Törökországban egyaránt 5-5 százalékkal kell több pénzt fizetniük az ügyfeleknek. A Financial Times rámutatott, hogy az Amazon nemrég szintén bejelentette, hogy a digitális adó bevezetése miatt megemeli az árait.

A Google azt közölte, hogy a Nagy-Britanniában alkalmazott adók növelik a digitális hirdetések költségeit. Általában ezeket a plusz összegeket az ügyfeleknek kell viselniük, így novembertől a kiküldött számlákon egy új díj jelenik majd meg. A társaság kiemelte, hogy továbbra is meg fog fizetni minden helyi adót, míg a világ kormányait arra bátorította, hogy az egyoldalú adók bevezetése helyett inkább a nemzetközi adóreformra összpontosítsanak.

Érdekesség, hogy a lépések egyelőre Franciaországot nem érintik, holott az ottani kormány már áprilisban bejelentette a digitális adó bevezetését, de az intézkedés az év végéig nem lép hatályba, mert Párizs kivárja a nemzetközi tárgyalások végét. Az USA pedig júniusban jelezte, hogy már nem akar globális digitális adót, ezért kiszállt a tárgyalásokból és egyoldalú intézkedések meghozatalával fenyegetőzött.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #20
    "Nyilván a cégek nagyobb üzemben teszik ezt és több a lehetőségük is, de ez ügyben tessék szépen a kormányokat hibáztatni, akik ezeket a módszereket egyébként lehetővé teszik."

    EU szinten folyamatban van. Ha pl. a franciakon mulna annyira nem erne meg az amerikai tech cegeknek az EU teruleten szolgaltatni, hogy ki is vonulnanak a piacrol. Kinaban meg kitiltottak mindenkit aki nem hajlando 50%-os allami vallalatkent mukodni, plusz nem vihetsz ki toket allami engedely nelkul es a profit is annak szamit. Befektetheted helyben, de ha nem helyben termeled meg a profitot (pl. Google reklambevetelek) akkor piacra sem lephetsz.
  • TokraFan #19
    Amiről Te beszélsz, az adóoptimalizálás, ami egy teljesen legális megoldás. Szó sincs adócsalásról!
    Fennakadsz azon, hogy a cégek adót optimalizálnak, miközben a legtöbb kisember is ezt csinálja csak kicsiben, amikor pl. az SZJA bevallásban minden lehetséges és legális megoldást kihasználva csökkenti az adóalapját!
    Nyilván a cégek nagyobb üzemben teszik ezt és több a lehetőségük is, de ez ügyben tessék szépen a kormányokat hibáztatni, akik ezeket a módszereket egyébként lehetővé teszik.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2020.09.05. 13:04:13
  • TokraFan #18
    Akkor téged rosszul neveltek!
  • pakeszke #17
    mi mar e miatt egy ideje a Lidl nel vesszuk a hentestol valot
  • pakeszke #16
    es szeritned mi az a profit?
    az almanal a profit az kozel NULLA volt, mert hat ok aztan semmi nyereseget nem voltak kepesek sehol sem csinalni
    befizettek ez utan kozel semmit
    "Authorities said Apple's tax maneuvering gave it an effective tax rate of about 0.05% on its European profits."

    a profit amit itt irnak az a valodi profit de a kedves rohadtalma az kihozta hogy valojaban nem volt nyeresege...
  • pakeszke #15
    en is pontosan igy latom
    lenyelhettek volna, de nem
    demonstrativan az ugyfelekre vertek a dolgot, hogy ok marpedig akkor bosszut allnak, megis mit kepzel az EU hogy oket meg ohajtjak adoztatni?

    ezert kellenenek europai cegek, hogy meglegyenek a mi adocsaloink :)
  • csulok0000 #14
    Ez egyszerű: ha te elmész netto 200-ért dolgozni(ennyit kapsz kézhez) akkor baromira nem fog érdekelni, hogy állambácsi milyen adókat talál ki és hogy ez mennyibe kerül a munkáltatónak. Csak az fog érdekelni, hogy a kezedbe a hónap végén ott legyen a netto 200. Így működnek a cégek is. ill majdnem, mert ők inkább brutto béren vannak minimum netto 200 kikötéssel, ergo: ha csökken az adó, akkor több lesz a nyeresség, ha nő az adó akkor meg nem csökken nyereség :D
  • Sequoyah #13
    Azt meg hozzateszem, hogy az ado sohasem arra lett kitalalva, hogy a cegek tulajdonosait szopassak. Barmilyen adonak ket fo celja van:
    - Allamhaztartas bevetele, amibol az allami kiadasokat finanszirozzak
    - Es ami ide vonatkozik: bizonyos szolgaltatasok mesterseges dragitasa abbol a celbol, hogy az emberek kevesebbet hasznaljak. Erre pelda a kornyezetvedelmi adok, benzin-ado, ugy altalaban vamok amivel a kulfondon gyarott arucikkeket dragitjak hogy hazait vegyunk inkabb.Ha az IT szektort adozzak, akkor jozan paraszti esz alapjan az IT szolgaltatasok dragulni fognak.
    Utoljára szerkesztette: Sequoyah, 2020.09.04. 16:00:51
  • Sequoyah #12
    Es szerinted a profit az mibol van? Hat abbol amit az ugyfelek befizetnek.

    A profit mindig a bevetel es a kiadas kulonbsege, a bevetel pedig ugy adodik hogy kitalalnak egy arazast ami alapjan az eladott darabszam x darabonkenti ar maximalis.Szoval ha az ugyfel hajlando kifizetni akkor emelnek, ha nem akkor nem. Akkor veszik el a sajat profitjukbol, ha az ugyfelre nem tudjak raterhelni.
    Az ado az tipikusan olyan, hogy az osszes versenytars koltseget egyforman emeli, tehat konnyen ra tudjak terhelni az ugyfelre, mert a konkurencia is raterheli.

    De ezt mikrookonomia elso osztalyaban mind elmondjak...
    Utoljára szerkesztette: Sequoyah, 2020.09.04. 15:53:24
  • Sydra #11
    A nagy tech cégek kb 1-2%-os osztalékot fizetnek a befektetőknek évente, ami után még adózni kell. A felső vezetői fizetések meg elenyészően kicsik a cégek teljes kiadásához képest. A pénz nagy részét a működési költség viszi el, a többit meg a fejlesztés és terjeszkedés (új gyárak, irodák, stb).