2
 • Cat #2
  "ahol keresed a pénzt, ott adózol"
  A probléma ezzel az, hogy egy multi az egyes országokban annyi nyereséget mutat ki, amennyit akar, azaz nyilván ott jelenik majd meg a könyvekben, ahol a legkevesebbet kell utána adózni. Nagyon egyszerű megoldások vannak erre, pl. a Google szellemi jogait az ír részleg birtokolja, ami után a többi európai országban lévő leányvállalat licencdíjat fizet. Így hiába származik a bevétel mondjuk Franciaországból, ha a nyereség Írországba vándorol, ahol utána 1%-os adókulccsal adózik.

  A Deutsche Telekom ugyanezt csinálja, csak kicsit másképpen: náluk a leányok (pl. a Magyar Telekom) rendszeresen sokmilliárdos hiteleket vesznek fel a német anyavállalattól, amit kamattal törlesztenek. A kamat a magyaroknál elviszi a nyereséget, így kevesebbet kell adózni.
 • Sydra
  #1
  A végtelen adóztatásnak csak az szab gátat, hogy az országoknak versenyezniük kell egymással. Addig jó mindannyiónknak, amíg nincs közös adópolitika.
  Ennél egy fokkal jobb megoldás lenne, hogy ahol keresed a pénzt, ott adózol, aztán minden állam a saját tetületén úgy rendelkezik, ahogy akar.