Berta Sándor

Gyárat épít az USA-ban a TSMC

Gyorsan siker koronázta az amerikai kabinet erőfeszítéseit.

Néhány nappal ezelőtt írtunk arról, hogy az Amerikai Egyesült Államok kormánya kritikus infrastruktúrának tekinti a hazai chipgyártást, amely nélkül a korszerű (védelmi) rendszerek sem működnek. Ezért Washington számos vállalattal felvette a kapcsolatot a lehető legkorszerűbb létesítmények felépítéséről.

Most a Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) bejelentette, hogy a tengerentúlon felépít egy üzemet, amely 2024-től fog működni. Egyelőre annyit lehet tudni, hogy a gyár nem lesz túlzottan nagy, havonta csak kereken 20 000 szilíciumostyát készít majd és 1600 dolgozója lesz. Ezáltal ötször kisebb lesz, mint egy tajvani létesítmény. A havi 20 000 szilíciumostya kereken 2 százalékát teszi ki a TSMC teljes, egymillió szilíciumostyás gyártókapacitásának.

Az is ismertté vált, hogy az alkalmazott gyártási eljárás 5 nanométeres lesz, amely akkor már nem fog a legújabbnak számítani, hiszen a társaság 2024-re a 3, majd a 2 nanométeres gyártási eljárás használatával számol. Továbbá eldőlt, hogy az új üzemben a gyártó nem fog processzorokat, grafikus chipeket vagy System-on-Chipeket készíteni.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a projekt mennyibe kerül majd az USA-nak. Az biztos, hogy néhány nappal ezelőtt a TSMC még nem lelkesedett az ötletért és a megfelelő garanciák nélkül biztos nem egyezett volna bele a programba. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a döntés komoly arculcsapás az Intelnek, amely kifejezetten lobbizott az új gyár felépítésének és működtetésének a lehetőségéért. De a Globalfoundries szintén kiakadt a döntésen, ami így biztos, hogy egy darabig még beszédtéma lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sárkánylovag #2
    Megijedtek hogy mivel ők sok mindent tiltanak ami másé majd az a más is tiltja őket. :)
  • intl #1
    navegre.