Berta Sándor

Merev­lemezeken gyorsabb lesz a Windows 10

A sebesség növekedése elsősorban az operációs rendszer módosított keresési indexének lesz köszönhető.

A Microsoft hivatalosan is bejelentette, hogy a Windows 10 2004-es verziója a terveknek megfelelően májusban érkezik. Egyelőre úgy tűnik, hogy a frissítés több hullámban lesz elérhető a felhasználók számára.

A Windows Latest ezzel kapcsolatban azt írta, hogy a frissítés legfontosabb elemének a módosított keresési index számít majd, amelynek működéséhez sokkal kevesebb erőforrásra lesz szükség. Ennek elsősorban azok örülnek majd, akik az asztali vagy a hordozható számítógépükben még merevlemezt használnak rendszermeghajtóként. Mayank Parmar, az oldal szerkesztője meg is jegyezte, hogy a tapasztalatai alapján a Windows 10 2004-es kiadása valóban gyorsabban fut egy ilyen készüléken. Az SSD-t alkalmazó PC-ken és laptopokon ugyanakkor a korábbi keresési indexhez képest alig lehet majd számottevő gyorsulást észrevenni.

Szintén változás lesz továbbá, hogy ha az operációs rendszer adatokat másol, akkor a keresési indexálás addig szünetelni fog. A szolgáltatás ezáltal olvasási és írási kapacitásokat biztosít a fájlmásolások számára. A keresést az elsődleges felhasználási időszakokhoz igazítja majd a Windows 10 és akkor lesz aktív, amikor a felhasználónak kevesebb erőforrásra lesz szüksége a munkájához, továbbá a háttérben fog futni. A Microsoft ezt a funkciót egy későbbi frissítésbe (20H2) integrálja majd egy algoritmus segítségével.

A Windows 10 2004-es változatát a Windows Insider Program résztvevői már egy hete próbálgatják. A Windows Latest szerkesztője élt is ezzel a lehetőséggel és így volt esélye éles körülmények között is tanulmányozni az új funkciókat és a változtatásokat. Egységesebb lesz a Windows 10 Start menüje és az operációs rendszer 2004-es verziójától kezdve valóban választhatóvá válik számos alkalmazás, így a Paint, a Jegyzettömb, a Wordpad, a Windows Hello arcfelismerés, a Windows Media Player, a nyelvi csomagok, a PowerShell (ISE), a nyomtatókiszolgáló, s a Windows beépített fax- és szkennelési központja. Az új kiadástól kezdve az egyes gyártók termékeinek meghajtóprogramjai a Partner Center for Windows Hardware szolgáltatáson keresztül érkeznek majd. A Microsoft módosítja a frissítések értesítési rendszerét is, a cél az, hogy a teljes folyamat átláthatóbb legyen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tank84 #6
    ok, sdd-k kuka, vissza a merevlemezekhez.
  • mumoka 2012 #5
    azért lesz gyorsabb mert a felét törli automatán a maradékkal megy simán elbír már.
  • Celeborn #4
    És mikor orvosolják végre azokat a hibákat amik kezdetektől fogva a rendszer sajátjai és rengeteg fórumon panaszkodnak miattuk. Pl. a képernyő felső pár centijén néha nem érzékel a windows (vannak átmeneti kerülő megoldások, de rendes megoldás nincs), néha a start menü kihal (explorer.exe újraindítása segít), néha nem lehet VPN-re csatlakozni csak gépházból, mellékesen az se lenne rossz ha végre tennének egy abc rendezést a VPN listára, mert nekem a 25 random rendezett VPN kapcsolatomban megtalálni ami éppen kell, elég macerás. És még sorolhatnám. Ezek olyan alap dolgok amit az alap kiadásnak tudnia kellett volna. De már megjelent egy halom nagy frissítés, de a hibákkal valahogy nem akartak még foglalkozni.
  • Gabbbbbbbbbbbb #3
    Nalam indexeles le van tiltva. Na ez aztan az eget rengeto ujitas. Csak nehogy megvaltoztassak a nevet es ne lehessen megtalalnin a Services.msc-ben. (Prefetch-el ez tortent)
    Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2020.04.29. 15:48:11
  • quatlander #2
    Ezek zsenik...
  • mortep #1
    Ezt úgy adják elő, mintha valami baziúj feature lenne, pedig már rég meg kellett volna lépniük és ez még mindig nem elég. HDD-s gépeknél elég gyakori a 100%-os lemezhasználat "üresjáraton", ami gyakorlatilag használhatatlanná teszi az eszközt.

    Tessék szépen tessék utánanézni még a telemetria-, a windows update- és az antimalware szolgáltatásai mennyire veszik igénybe a merevlemezt, s akkor majd talán joggal mondhatjuk, hogy örvendhetnek a felhasználók (az ssd-sek is, mert csak azért mert rendelkezésre áll a nagy sávszélesség, nem azt jelenti hogy maradéktalanul fel is kell használni azt).