Berta Sándor

Windows 10 - egységesebb Start menü és opcionális szoftverek jönnek

Némileg átalakul, áramvonalasabb lesz az operációs rendszer, de elsősorban optikailag újul meg.

Panos Panay, a Microsoft Windows operációs rendszerért és eszközökért felelős vezetője az Instagramon hozta nyilvánosságra azt a videót, amely bepillantást enged a Windows 10 jövőbeli Start menüjébe. A redmondi konszern fejlesztői igyekeztek úgy módosítani a Start menüt, hogy az optikailag - a jelenlegi kialakításhoz képest - sokkal egységesebb legyen. Ez elsősorban a háttérszínek csökkentésével valósult meg. A csempék nem a felhasználók által kiválasztott színeket fogják mutatni, hanem világosabb vagy sötétebb módban jelennek majd meg. Ennek az az előnye, hogy a színes logókra sokkal egyszerűbben és gyorsabban figyelnek fel a felhasználók. A felvételen egyúttal az új rendszer- és alkalmazásikonok, valamint a módosított Fájlkezelő is láthatók voltak. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az új Start menü mikortól lesz elérhető.

Emellett kiszivárgott, hogy a Windows 10 2004-es verziótól kezdve valóban választhatóvá válik számos alkalmazás használata. Ezzel megerősítést nyert az a februári hír, hogy a Paint, a Jegyzettömb és a Wordpad a jövőben akár törölhető is lesz. Az már akkor ismertté vált, hogy az opcionális funkciók és programok egy külön listába kerülnek, s ez a lista bővíthető lesz. Akkor e szoftverek között lett említve a Paint, a Jegyzettömb, a Wordpad, a Windows Hello arcfelismerés, a Windows Media Player, a nyelvi csomagok és más szolgáltatások. Most a lista lehetséges tagjai közé került a PowerShell (ISE), a nyomtatókiszolgáló, s a Windows beépített fax- és szkennelési központja. Fontos ugyanakkor, hogy ezek az alkalmazások az eltávolításuk után sem fognak törlődni a számítógépről. Ez annak tudható be, hogy néhány funkció fontos, főleg, ha valaki nem telepített fel a számítógépére alternatív megoldásokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #8
    Grafikus design tekinteteben a raspberry-k pixel gui-ja boven megfelel a legtobb embernek. Egyszeru, jol atlathato es gyors. Raadasul egy par szaz MHz-es low end telefon chip-en is megy a teljes erteku desktop rendszer es az irodai, netes, multimedias, grafikus szoftvercsomagokkal egyutt is kevesebb hely kell neki mint a windows 10 alaptelepitesenek. Es a windowsban sem a paint meg a jegyzettomb foglalja a sok helyet.

    A microsoftnal nem tudjak es nem akarjak az alaprendszert modositani, az a win7 ota megvan, csak a grafikat piszkaljak, hogy ugy nezzen ki fejlesztenek.
  • wraithLord #7
    Így is több erőforrást zabál a Windows, mint kéne, már csak az hiányzik, hogy egy 3D felület miatt a GPU nonstop zabálja az áramot, termelje a hőt, süvítsenek a ventik... És miért? A semmiért.
  • peterx #6
    Hát.. mondjuk a Wintől én nem is várom el hogy csili vili 3D legyen, mert minden ami izeg mozog a képen az inkább "zavaró" tud lenni nagy monitoron. A flat design ebből a szempontból hasznos hogy lényegretörő akár feláldozva a "szépséget" is. Egy op. rendszernek semmi más dolga nincs mint maximálisan támogatni a rajta futtatott alkalmazásokat, hogy hibátlanul, optimalizáltan menjen minden rajta. Ha meg vizuális orgazmusra vágyok akkor ott a gémerkedés.. :D

    (Meg jó esetben az Op rendszert gyakorlatilag sose fogod nézegetni pár percnél tovább, hanem alkalmazásokat használsz rajta.)
    Utoljára szerkesztette: peterx, 2020.03.22. 15:01:24
  • lkiss10 #5
    Szerintem csak kellene nehany tehetseges ember, akiknek vannak jo otleteik. Na ezekbol van keves egy multinal. A sok karrierista manager meg semmi ujat nem mer engedni, mert esetleg nem sikerul, es derekba torik a jolfizeto karrierje. Rohej, hogy az ingyenes szoftverek sokkal praktikusabbak, kezreallobbak, mint a multik csodai. Jopar evet lehuztam autoipari fejlesztokozpontokban, es ott is ugyanez a toketlenkedes megy. Nem csoda, hogy ugy elhuzott Elon Musk.
    Ujdonsagokrol annyit, hogy emlekszem mikor a Windows CE-t futtato okostelefonom utan meglattam az elso iPhone uj funkcioit. Elotte el sem tudtuk kepzelni, hogy lehet ilyet.
    A Windows felulete szinte semmit nem valtozott az XP ota (vagy talan a Win98), csak kicsit csiszoltak itt-ott. Manapsag minden gepnek van izmos 3D kepes grafikus kartyaja, es semmit nem hasznalunk ki belole. Meg egy nyomorult 3D-ben megfordulo ikon sincs, nemhogy a felulet 3D legyen. Persze ezt nagyon at kell gondolni, hogy ergonomikus jol hasznalhato legyen (lattam mar nehany gyenge probalkozast), de hat pont erre kellene nehany kreativ ember.
  • peterx #4
    Gondolom fent kell tartani a látszatát, hogy mindig történnek változások, "fejlesztések", mert az ostoba nép azt hiszi ha valamihez nem nyúlnak idővel akkor az unalmas, szar és ki kell dobni... itt az emberekben van a hiba szerintem.

    Mellesleg manapság már tényleg mindent lefejlesztettek (nem csak MS) ami az emberek >95%-kának tökéletesen megfelel egész életére. Egyszerűen már nem maradt semmi amivel lehet villantani, max gyorsítani, optimalizálni, hibajavítani, ami meg nem elég látványos a sok konzumer idiótának.. így a grafikai változásokat szándékosan elnyújtják akár évtizedekig, és aztán meg újra kezdik az aktuális trendnek megfelelően.
    Utoljára szerkesztette: peterx, 2020.03.22. 11:21:24
  • SupraMKIII #3
    Menjenek már tényleg a csudába. Ezt a mostani vacak szar menüt is 5 azaz - ÖT - elcseszett éve fejlesztik, és még csak a fele van kész!!!!!!
    Nevetséges!
    Egy kisebb csapatnak - ha ráérősen csinálja - kb 1 hónap.
    Ki a franc fejleszti ezt ott? Az éjjeliőr mellékállásban?!?!
  • felemelő #2
    Én nem értem, a legfontosabb komponenseken kívül miért telepítenek bármit.
    Ma már gyakoralatilag minden gép netre kötött, így elég lenne egy spéci link a valós alkalmazások helyett és az alkalmazások letelepülnek, ha használni akarja valaki.
  • kvp #1
    Gyakorlatilag minden beepitett alkalmazast, ami nem letszukseglet az operacios rendszer mukodesehez kiraknak kulso (es a jovoben tamogatas hijan eltuno) programnak. Ebbol a jegyzettomb az ami problemas, mert onnantol nem lesz alapveto szoveg (konfiguracios file) szerkeszto a gepen. Kb. mintha eltavolitanak a regedit-et, a media lejatszot vagy a kepmegjelenitot. Ebbol a medialejatszo varhatoan ugyancsak megy a kukaba, de kivancsi vagyok mikor lesz opcionalis a fenykepmegjelenito.

    A logikat ertem ugyan, de ha minden elore telepitett rendszeradminisztraciohoz vagy file-kezeleshez szukseges program eltunik, akkor egyreszt hasznalhatatlanna valik egy uj telepites, amig minden kezzel vissza nem rak minden telepitesnel minden rendszergazda, masreszt az egyseges alap platform eltunesevel nem nagyon marad ok arra, hogy windows-t rakjanak a ceges gepekre. (a regi windows-os ceges alkalmazasok eltuneseig meg marad a regi windows, az ujakkal mar ugyse mennek majd) Ezzel a huzassal szerintem csak a sajat piacukat romboljak es nem takaritanak meg vele jelentos osszegeket.