Berta Sándor

Windows 10 - eldőlt a Paint sorsa

A program és további két másik integrált szoftver a jövőben akár törölhető is lesz.

2017 júliusában a redmondi konszern bejelentette, hogy melyik funkciók maradnak meg a Windows 10-ben és melyeket nem fejlesztik tovább. Utóbbiak közé került a Paint is. Akkor úgy volt, hogy az 1985 óta létező Paint ingyenes alkalmazássá alakul át, ugyanakkor a következő Windows-verziókból végleg eltávolítják. Tavaly áprilisban viszont Brandon LeBlanc, a Microsoft menedzsere azt nyilatkozta, hogy a májusi frissítésben (1903-as kiadásban) továbbra is elérhető lesz a Paint és a közeljövőben nem is kerül ki a Windows 10 operációs rendszerből. 2019 augusztusában már arról volt szó, hogy - választható programként - a 20H1 frissítéstől kezdve utólag telepíthető lesz a Paint és a Wordpad. Most megerősítést nyert az utóbbi információ, ugyanis az óriáscég valóban lehetővé teszi a Paint, a Jegyzettömb és a Wordpad opcionális eltávolítását.

A BleepingComputer nevű IT-magazin azt írta, hogy az opcionális funkciók és szoftverek egy külön listában lesznek feltüntetve. Oda került a Paint, a Jegyzettömb, a Wordpad, a Windows Hello arcfelismerés, a Windows Media Player, a nyelvi csomagok és más szolgáltatások. A lista később bővíthető lesz további funkciókkal, alkalmazásokkal és szolgáltatásokkal.

A három program egyébként alig foglal helyet: a Jegyzettömb 627 kilobájtot, a Wordpad 6,24 megabájtot, míg a Paint 6,58 megabájtot "emészt fel" a merevlemezből vagy az SSD-ből és tökéletesek azok számára, akiknek nincs szükségük funkciógazdagabb alternatívákra. Aki viszont olyanokat szeretne majd telepíteni a számítógépére, az is megteheti ezt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • morguldae #12
    Ugyan ki akarná a Paint, a Jegyzettömböt, meg a Wordpadet eltávolítani ??? Röhejes az egész!
  • quatlander #11
    Dejó
  • kvp #10
    Mondjuk gimp az pont van windowsra is. Versenyezni vele meg nem eri meg, mert fizetos programnak ott van a photoshop, minden masra meg jo a gimp, ingyen. Egy ingyenes programmal nem lehet versenyezni kereskedelmi alapon. Jo pelda az android vs. windows phone. Utobbi senkinek sem kellett. Meg ingyen sem. A paint fejlesztesen, de meg a hibajavitasokon is csak kiadas van, barmilyen bevetel eselye nelkul. Addig lesz elerheto ingyen, opcionalis programkent amig inkompatibilisse nem valik egy frissitessel. Utanna meg szettarjak a karjukat. A sok ingyenes es jo program mellett mar nem eri meg windowsra ilyen kis segedprogramokat fejleszteni csak nonprofit alapon. Ez utobbival a microsoft nem szeretne foglalkozni.
  • csicso82 #8
    A "Candy Crush Saga"-át és a többi baromságot, is opcionálissá tehetnék, mert nagyon nem teszik amikor egy friss Windows telepítés után ott figyelnek a start menüben ezek a félkegyelmű alkalmazások.
  • kvp #7
    Az utobbi idoben tul sok bug kerult bele, amit nem igazan akarnak mar kijavitani. Pl. az atlatszo kimeles 90 fokos forgatasa, ahol a bitmap ugyan elfordul, de a megjelenitesi maszk merete nem. Frissitett es frissitetlen gepeken is egyforman hibas. Ezt es meg par hasonlo hibat valamikor a win10-es frissites korul raktak bele, de valahogy ugymaradtak. Nem akarnak vele foglalkozni, mert evtizedek ota nincs rajta semmilyen bevetel es ugy gondoljak, hogy van helyette jobb alternativa. (amit senki nem hasznal)
  • zola2000 #6
    "amennyibe a windows kerül"

    felteszek egy linuxot, és ott van egy komplett office csomag és gimp ingyen. De pont ez a jó bennük, a paint/jegyzettömb kis programok azonnal indulnak, egyszerűek, az ember megszokta hogy mindig minden gépen ott vannak ... ennek vége.
  • Caro #4
    Nem azért mondom, de emlékeim szerint a Win95 óta ezek választható programok voltak :)
  • t_robert #3
    Szerintem a paint simán maradhat. ismert egyszerű és praktikus program. Nyilván nem egy photoshop, de nem is arra való. kicsit fejleszthetik is olyan téren, hogy milyen formátumot tud kezelni.
  • Csatabika #2
    Mivel ősrégi.
    Ma meg divat, hogy a régit kidobjuk.
    Aztán kikukázzuk és eladjuk jó pénzért másnak.
    ;-)
    De az is lehet, hogy elfelejtették megkérdezni az embereket, hogy mi legyen...
  • Kissssss0 #1
    azt se értem hogy hogyan merült fel a paint törlésének a kérdése....