Berta Sándor

A weben kerüli ki a gazdasági szankciókat Észak-Korea

Az ázsiai állam az elmúlt három évben megtriplázta a nemzetközi blokádok kijátszásával kapcsolatos online tevékenységét.

A Recorded Future amerikai kiberbiztonsági cég legújabb jelentésében kiemelte, hogy Észak-Korea elsősorban az illegális cselekményekre, például a kriptovaluták ellopására épít, így tudja elviselni a rá folyamatosan nehezedő nyugati nyomást. Priscilla Moriuchi, a Recorded Future stratégiai fenyegetések fejlődését vizsgáló részlegének igazgatója rámutatott, hogy a teljes nyugati koncepció azzal kapcsolatban, hogy miként ellenőrizhetők Észak-Korea pénzügyi kapcsolatai a világ többi részével, elavult dolgokon alapul. Az ázsiai államnak sikerült egy egyszerűen replikálható modellt létrehoznia azért, hogy nagy összegeket tudjon az egész világon át mozgatni és erre a modellre a nyugati gazdasági szankciók semmilyen hatással sincsenek.

A dokumentum szerint 2017 óta, amikor az Észak-Korea és az Amerikai Egyesült Államok közötti konfliktus kiélesedett, a helyi internetes tevékenységek jelentős része egy oroszországi kapcsolaton keresztül zajlik. Ezáltal a helyi rezsim kevésbé függ Kínától és a kormány a szankciók ellenére is stabil pénzügyi helyzetet tud teremteni az államban. Az észak-koreaiak elsősorban a Monero nevű virtuális fizetőeszközt bányásszák és ez nem véletlen, ugyanis így mind a küldő, mind a fogadó fel, továbbá az átutalt mennyiség is titkos.

Észak-Korea a digitális pénzek mellett az oroszországi vezetéken keresztül szerzi be az atomfegyver-programjához szükséges technológiákat is és ellenőrzi a belső internetet. Ez az eljárás követendő példa lehet olyan országok számára, mint Venezuela, Irán vagy Szíria, ha el akarják kerülni a nemzetközi szankciókat. Moriuchi leszögezte: a nyugati világ szankciórendszere radikális felülvizsgálatra és javításra szorul.

Kim Seungjoo dél-koreai IT-biztonsági kutató már tavaly márciusban kiemelte, hogy az évekkel ezelőtt létrehozott, rendkívül profi, több ezer hackerből álló csoport biztosítja Észak-Korea fő bevételi forrást a külföldi pénzek tekintetében és ezen egység tagjai többek között 82,7 millió dollár értékű bitcoint loptak a Bithumb nevű platform rendszeréből. A Group-IB IT-biztonsági vállalat jelentése szerint 2017 és 2018 között a Lazarus-csoport tagjai 571 millió dollár értékben szereztek virtuális fizetőeszközt a különböző kriptovaluta-tőzsdékről. 2019 augusztusában az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) Észak-Korea Elleni Szankciós Bizottságának munkatársai elkészítették a legújabb jelentésüket, amelyben többek között azt írták, hogy az ázsiai ország az internetes kibertámadások segítségével már több mint 2 milliárd dolláros bevételre tett szert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ellaberin #2
    Soknak tűnik az a két milliárd dollár - nekünk hétköznapi embereknek. De egy állam fenntartásában - főleg amelyik teljesen zárt rendszert üzemeltet és erőteljesen fegyverkezik - ez nem sok. Van ott bőven máshonnan is pénz, illetve a kiber bűnözésük is nagyságrendekkel többet hozhat a konyhájukra.
  • VolJin #1
    Bölcs vezér túljárni imperialisták eszén!