Berta Sándor

Új szabályok vonatkozhatnak a kripto­valutákra

Korlátoznák a virtuális fizetőeszközök illegális célokra való felhasználását.

A pénzmosás elleni harc globális felügyeleti szerve, a Financial Action Task Force (FATF) bejelentette, hogy új szabályokat dolgoz ki és vezet be a digitális pénzekkel kapcsolatban. Az előírások szigorításától azt várják, hogy még nehezebbé válhat a kriptovaluták felhasználása a pénzmosásban, a terrorizmus finanszírozásában és más bűncselekmények esetén.

Az FATF az első új szabályokat jövő júniusban akarja bevezetni és a folyamatban azoknak az országoknak a felügyeleteire támaszkodna, amelyek a bitcoin és a többi virtuális fizetőeszköz felett ellenőrzést akarnak gyakorolni. Ez lehet az első nemzetközi kezdeményezés ezen a piacon.

Az új előírások között lenne, hogy a digitális pénzek kereskedelmével foglalkozó platformoknak és bizonyos kriptovaluta-számlákat kezelő szolgáltatóknak mindenképpen ki kellene váltaniuk egy állami engedélyt. Emellett minden ilyen vállalkozás törvényi szabályozás hatálya alá tartozna. Ugyanez lenne igaz azokra a társaságokra, amelyek támogatják a különböző vállalatokat az új virtuális fizetőeszközök kiadásában. Ezen előírások hozzájárulhatnának ahhoz, hogy az eddiginél sokkal jobban szabályozzák ezt a területet.

Az FATF egyúttal közölte azt is, hogy azok az államok, amelyek nem tartanák be az új szabályozást, egyszerűen feketelistára kerülnének. Mindez megnehezítené az országok hozzáférését a nemzetközi pénzügyi piacokhoz. Az új csomaggal ráadásul egységes előírások jelennének meg az egész világon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bdzsana #20
    Oké akkor előről..

    Igen Magyarországon az átlag ember befizeti a 65%+ adót, ez tény. Ott van a nettó bér kalkulátor ahol kiírja mennyi a bérköltésged és mennyit kapsz meg. És persze a maradékot is leadózód költésnél.

    És igen ez magas az EU átlaghoz képest is és extrém magas az EU hasonló gazdasági helyzetben lévő országokéhoz képest.
    Ez is tény. A te általad linkelt statisztikából kiolvasható.

    Mi a f.szról beszélünk még mindig?

  • ostoros #19
    Na, akkor tedd mellé az osztrákot is, mert az is a régiónk.
  • bdzsana #18
    Na jobban megnéztem a csodás statisztikát ami belinkeltél és még azon is látszik hogy az úniós átlag fölöttiek vagyunk.
    De ha a régiós országokat nézzük akkor elsők és 20%-al előzzük meg a másodikat.
    Magyarország 50%
    Uniós Átlag 45%
    Csehország 39%
    Szlovéna 39%
    Szlovákai 39%
    Horvátország 34%
    Románia 28%
    Lengyelország 18%

    Legközlebb akkor linkelj be statisztikát ha alá is támasztja amit mondasz.
  • bdzsana #17
    Öhhh igen ééss? Sydra felvetése az volt hogy 2/3 adót befizetünk.
    Először cáfolod majd azt mondod mindenhol így van.
    Egyébként meg ez sem igaz. A fejlettebb gazdaságokban hasonló mértékű az adó, de a Magyarország szintjén lévő országokban jellemzően alacsonyabb és nem is kicsit.
    Utoljára szerkesztette: bdzsana, 2018.10.26. 18:52:26
  • ostoros #16
    Ha esetleg belenéztél volna abba a statisztikába, látnád, hogy MINDENHOL ugyanígy van Európában.
  • bdzsana #15
    Hogyne érintene, minden alkalmazottat érint ugyanis semmi speciális nincs benne. Magyarországon ugyanúgy vonják le az összes többi alkalmazottól az adót mint tőlem azaz a bérre szánt összeg 50%-át. A megkapott összeget a felhasználásnál adóztatják meg és ezzel együtt Átlag Józsi simán befizet az átlagkasszába legalább 65%-ot.
    A nagycégek adókedvezménye, a bújtatott munkavállalással trükköző katások statisztika javító hatása meg az átlagembert nem érdekli.
  • ostoros #14
    A te bérpapírod nem érint engem, bocs. A statisztika pedig igen.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2018.10.25. 14:05:39
  • felemelő #13
    Pedig ami a leglényegeebb lenne az államok által hitelesített kriptovaluta tulajdonosok, akiknek ebből kifolyólag minden pénzmozgása követhető.
    Ezért cserébe ezekre a "származási helyekre" semmilyen megkötés ne vonatkozzon, aztán ebből következően az "ismeretlen tuljadonostól" származó kriptopénzek mozgását kellene csak figyelni.

    Másik megközelítés. Nem a nagyobb ellenőrzés, hanem a nagyobb szabadság felé (ha tiszta, azonosított vagy, hagyjanak békén). De ez mostanában nem az elsődleges cél, az államok mindenre rá akarnak tenyerelni.
  • bdzsana #12
    Ez statisztika, a bérpapírom meg tény. A vállakozások javíthatják a statisztikát jócskán, az alacsony társasági adó miatt illetve a kata, ahol kereshetsz évi 8 milliót úgy hogy 600.000ret adózol.
    De a sima alkalmazott befizeti a 2/3-ot az államkasszába.
  • ostoros #11
    A nyugdíjas pedig mit tegyen? Dögöljön éhen esetleg?