Gyurkity Péter

Elindult a Nagy Hadronütköztető átépítése

Évekig tart majd a munka, ám jóval több ritka jelenséget tudnak majd így megfigyelni.

A CERN a napokban ünnepelte a komoly kivitelezési munka kezdetét, amelynek eredményeként a következő évtized közepére újul meg a Nagy Hadronütköztető, a remények szerint további érdekes adatokat és eredményeket szolgáltatva (pontosabban téve elérhetővé) a szakemberek számára. Jóval több ütköztetést és ennek révén több Higgs-részecskét szeretnének látni.

A tervek szerint valamikor 2026-ban fejeződhet majd be az átépítés, amelynek során összesen további 130 mágnest építenének be a 27 kilométer hosszú gyűrűbe. Az erről is szóló videóból kiderül továbbá, hogy a 2010 óta folyó kísérletek részeként a csaknem fénysebességgel száguldó protonok 4 különböző ponton ütközhetnek egymásnak, ezáltal új, további részecskéket hozva létre. Jelenleg másodperceként akár 1 milliárd ilyen ütközést regisztrálhatunk és elemezhetünk ki, a High-Luminosity LHC (HL-LHC) elkészülte után azonban öt-hétszer több ütközést figyelhetünk majd meg, ezzel pedig a 2026 és 2036 közötti időszakban akár tízszer több adatot nyerhetünk majd ki, amelyek tovább segítenek majd minket a természet törvényeinek megismerésében.

Többek között a Higgs-bozonok tulajdonságainak részletesebb leírását érhetjük majd el az átépítés és kiegészítés után, ezek létrejöttének folyamatát is jobban megismerhetjük, de az egyéb részecskékkel való interakciók, valamint a lebomlás esetében is előrelépést látunk majd. Ezzel egy időben a részecskefizika standard modelljén is túlmutató elméleteket is igyekeznek majd megvizsgálni, azokat visszaigazolni, legyen szó az extra dimenziókról, a szuperszimmetriáról, vagy akár a kvarkok esetleges alkotóelemeiről, a preonokról. A 2016-ban jóváhagyott projekt keretében összesen 1,2 km hosszan cserélik majd ki a fontosabb komponenseket, amelyek természetesen csak hosszas tesztelés után kerülhetnek majd ide.

Az LHC a munkálatok alatt is folytatja a munkát, bár két hosszabb technikai jellegű szünetet iktatnának közbe, hogy a szokásos éves karbantartási munkálatok mellett a beépítést is elvégezhessék.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sequoyah #5
    Ez egy ilyen szakma. Olyan sokfelekeppen nem lehet reszecskeket utkoztetni, szoval rovid ido alatt minden kiserletet el lehet vegezni amit el tudnak. Olyan ez mint az atombomba, amit majd egy evtizedig fejlesztettek, hogy aztan 1 masodperc alatt elvegezzen minden munkat... De senki nem allitja hogy ne lett volna hatekony.
    A munka java az epitkezes es az elemzes, es ez a kinaiak szamara is igy lesz.

    A Kinaiak pedig olyan gyorsitot epitenek eppen, ami nem eri el a mai LHC szintjet. Nem becsulom le oket, de ok maguk sem allitottak olyat hogy 2035 elott meg tudnak verni az LHC-t.
    Ezek csupan tavoli tervek, ahol mind a CERN-nek, mint a Kinaiaknak vannak elkepzeleseik egy 100TeV-os gyorsitorol, de ez inkabb 2040 vagy 2050 magassaga, es a Kinaiak sem tudjak kozben megkerulni azt, amit most a CERNben fognak csinalni.

    Egyebkent pedig uttoronek lenni barmilyen teruleten sokkal nehezebb, mint kovetonek. Es Kina meg csak most fogja magat uttoroszerepben talalni tobb teruleten is, ami szep eredmeny mar most is, de meg csak most fogjuk majd meglatni hogy mire is kepesek maguktol.
  • Meridian #4
    Amúgy szomorú, hogy ezt a blogot már nem frissítik...
    https://cernblog.wordpress.com/
  • Meridian #3
    Azt tudom hogy használták, de ahhoz képest hoyg kb csak a megépítése 10milliárd dollárba került nagyon keveset üzemelt szvsz... most akkor 8 évig megint csak állni fog?
    OK, tudom, hogy van rettenet mennyiségű mért adataik már, amit még nem tudtak kielemezni és sok ideig is tart az elemzés, de a számítási teljesítmény évente duplázódik... hamar el tud jönni az hogy nincs több adat, újabb ütköztetéseket kellene futatni újabb adatokért...

    De mindez csak szvsz, mivel nem vagyok szakavatott.

    Viszont a kínaiakat ne becsüld le. Hülyék, de nagyon szorgalmasak. És nemcsak lemásolnak, hanem amit lemásolnak, azt felfejlesztik is.

    Amúgy volt itt hír is ezzel kapcsolatban:

    https://sg.hu/cikkek/tudomany/106798/otvenket-kilometeres-reszecskegyorsitot-epitene-2028-ra-kina
    Utoljára szerkesztette: Meridian, 2018.07.04. 02:59:42
  • Sequoyah #2
    Nem tudom mirol beszelsz, milyen Luca szeke? Az LHC az mar nagyon regota mukodik es nagyon sikeresen mukodik. Nem "alig hasznaltak", nagyon is kihasznaltak, es elvegeztek vele MINDEN kiserletet amit terveztek vele. Tudomanyos attoresek is voltak ennek koszonhetoen.
    A Kinai reszecskegyorsitok a fasorban sincsennek, mar a korabbi LHC verziokhoz kepest sem.
  • Meridian #1
    Úgy készül ez megint, mint a Luca széke. Mire elkészülnek a kínaiak sokkal nagyobb gyorsítót építenek... emlékszem arra is, mennyit csúszott különböző torzsalkodások miatt az egész projekt, aztán elindult és tulajdonképpen alig használták, máris lekapcsolták... 2026? Hát baszki az megint vagy 8 év...