Hunter

Az LHC még életben tartja a Higgs-reményeket

A részecskefizikusok számára rendkívül csábító fluktuációkat észlelt a Nagy Hadronütköztető (LHC) egyik detektora, ami elvileg a régóta keresett Higgs-bozonra is utalhat, a tudósok azonban csínján bánnak ezekkel a részecske többlet eseményekkel, az ilyen kiugrások döntő többsége ugyanis a további vizsgálatok során rendre eltűnik.

Az új eredmények az közel fénysebességgel ütköztetett protonsugarakból összegyűjtött adatok inverz femtobarn elemzésein alapulnak. Az ütközésekből származó "törmelékeket" két különböző kísérlet, az Atlas és a CMS tudósai vizsgálják át, elsődleges céljuk a Higgsre, a legszélesebb körben elfogadott részecskefizikai elmélet, a Standard Modell utolsó hiányzó darabjára utaló jelek keresése. A Higgs nélkül a fizikusok nem tudják megmagyarázni, miért rendelkeznek a részecskék tömeggel, azonban minden eddigi erőfeszítésük ellenére a bozon még mindig csak elméleti síkon létezik.

Egy valami biztos, ha a szubatomi részecske létezik, akkor egyre kevesebb helyen bújhat meg, mondta az LHC-t üzemeltető CERN vezetője. "Egy inverz femtobarnnal nem lehet lefedni a Higgs bozonnak engedélyezett teljes tömeg területet" - mondta Rolf-Dieter Heuer professzor. "Mindazonáltal a kísérletek most már - sajnos - egészen nagy részét kizárták ennek az engedélyezett tartománynak"

A fizikusok szerint a Higgs nagy valószínűséggel az alacsony tömeg tartományban helyezkedik el, 114 és 140 gigaelektronvolt között. Bár a gigaelektronvolt egy energia mértékegység, a részecskefizikában a tömeg és az energia Einstein speciális relativitás elmélete miatt felcserélhető (E=mc²). Heuer professzor beszámolója szerint az alacsony tömegeken történt kutatások során "itt-ott" enyhe fluktuációkat észleltek, ezekre azonban az adatok kis mennyisége miatt számítottak. "Minél több adatot gyűjtünk, annál érdekesebbé válik az összkép" - magyarázta.

Az egyik esélyes eseményt az Atlas csapata észlelte a magasnak mondható 250 GeV szinten, ez 2,8-as szigma, vagyis normál eltérési szintet ért el. Egy három szigmás eredmény nagyjából egy az ezerhez esélyt ad annak, hogy az eredmény valamilyen statisztikai hibának tulajdonítható, ez a szint már erőteljes utalás arra, hogy az észlelt hatás nem a véletlen vagy valamilyen tévedés műve. Ha feldobunk egy pénzérmét és az háromszor a fej oldalával felfelé ér földet, az még bőven a szerencse számlájára írható, ha azonban ez nyolcnál többszor történik, akkor már erős a gyanú, hogy egy cinkelt érmével állunk szemben, ez felel meg a háromszigmás szintnek. A hivatalos felfedezéshez ötszigmás bizonyosságot kell felmutatni, ami egy a millióhoz esélyt jelent a tévedésre, pénzfeldobásos példánkban ez több mint 20 egymást követő fejet jelentene.


Az Atlas egy másik fluktuációt is észlelt 130 és 150 GeV között, ami 2,5-ös szigma szintet kapott. A fizikusok izgatottan várják a további fejleményeket, ugyanakkor sokan attól tartanak, hogy ezeket a kiugrásokat könnyedén eltüntethetik a további vizsgálatok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • idebudanemoda #48
    higgs? nekem van otthon lent a pincében egy vödörben. csak nem tudom mennyi...
  • Sir Ny #47
    „Vagyis ha a szeretet soha el nem fogy az nyilvánvalóan végtelen."

    Hülye vagy, fiam. Ha én a boltban nyitok egy akciót, hogy ha valaki vesz csokit, akkor fele annyi értékű csokikupont adok neki mellé, akkor a vásárló csokija soha el nem fog fogyni, mégse kell végtelen sok csokit tartanom a boltomban, elég csak kettőt. Lehet, hogy a szeretettel is így van. Nem biztos, hogy végtelen, lehet, hogy csak két szeretet van az egész világon, és mindenki, aki szeret az csak fele annyira szeret, mint aki előtte szeretett. Vagy mondjuk személyenként két szeretet, az első szerelem, aztán a második már csak fele olyan, a harmadik meg negyed olyan, mint az első, és mégsem fogy el a szeretet, viszont tetszőlegesen megközelítheti a nullát. Summa szummárum, az, hogy valami soha el nem fogy, az akár jelentheti azt is, hogy abból a valamiből végtelen sok tetszőlegesen kicsiny darab van, melyeknek a szummája akár véges is lehet. Mint pl Akhilleusz és a teknőc.
  • Sir Ny #46
    A végtelen mélységű világ szerintem fraktalitikusan (fraktál-szerűen?) könnyen elképzelhető.
    Ha már az univerzum és az anyag végtelenségében hiszünk, akkor a legkézenfekvőbb a fraktálokban hinni, hogy ami nekünk hatalmas nagy, az egy részecske egy másik univerzumban, és ami nekünk részecske, az egy univerzum másoknak. A pí dimenzió viszont baromság.

    Arrakistornak hogy a jó ördögbe van ennyi türelme és ideje ezt legépelni?
  • attes #45
    Mennyi félnótás előkerül egy ilyen cikkre.
    Amúgy a Higgs Bozon-t így lehet legjobban leírni:
  • Hugo Chavez #44
    Ha bele gondolsz nincs szükség a világunk megszüntetésére, mivel mindenki számára megszűnik amikor meghal.
    Közben a lelkek itt fejlesztgetik a maguk kis civilizációját, tudományukat, de ezek valójában lényegtelen dolgok, és erre pont most jöttem rá.
    Azért kell lényegteleneknek lenniük, mert egy középkorban élt embernek ugyanolyan eséllyel kell indulnia a következő világba, mint egy mai embernek, az igazságosság és egyenlőség jegyében. Tehát a körítés lényegtelen, csak az számít, hogy ki milyen ember volt. A jó vagy a rossz oldalra állt, esetleg megmaradt semmilyennek.
    Érdekes módon sok vallás épp ezt tanítja.
  • egyén #43
    Kérdés : Kinél van a gomb?
  • Hugo Chavez #42
    Az tetszik az elméletedben, hogy a fekete lyukak az univerzum szélei, meg a pí dimenziós világ is érdekes elképzelés, de ez a végtelen és örök világ szerintem nem fedi pontosan a valóságot.
    Én úgy látom, a dolgok arra mutatnak, hogy az általunk érzékelt világ csak virtuális, mondhatnám számítógéppel generált, mint a Matrixban, csak nem egy kapszulában fekszünk.
    Persze ebbe belefér, hogy neked tökéletesen igazad van, a világunk innen bentről nézve végtelen és örök, de szerintem ez a végtelen és örök világ egy gombnyomással megszüntethető.
  • Higgs Bozontos #41
    Én nem az értelmét próbáltam megkeresni, hanem a működésére a választ. Mindenesetre sokkal jobb magyarázat, mint a modern tudomány mai gyermekmesébe illő egyszer volt hol nem volt volt egyszer egy nagy bumm magyarázata és azelőtt soha semmi , és persze a legkülső galaxison túl már a semmi... no ez a totális képtelenség és közröhej kéremszépen, nem pedig az ÉN MAGYARÁZATOM.. és annak nincs értelme, se füle se pedig farka.
  • Ecology #40
    Egy valami biztos, hogy végtelen! Idézek:
    A szeretet hosszútűrő, jóságos.
    - A szeretet nem irigykedik,
    - a szeretet nem kérkedik, nem fuvalkodik fel.
    - Nem vét a szemérem ellen,
    - nem keresi a maga hasznát,
    - nem gerjed haragra,
    - nem rója fel a gonoszt.
    - Nem örül a hamisságnak,
    - de együtt örül az igazsággal.
    - Mindent elfedez,
    - mindent hisz,
    - mindent remél,
    - mindent eltűr.
    A szeretet soha el nem fogy."
    (Pál apostol Korinthusi első levele 13. fejezete.)
    Vagyis ha a szeretet soha el nem fogy az nyilvánvalóan végtelen. Ennek mindenképpen örülhetünk! :-)
  • Hugo Chavez #39
    Elolvastam az eszmefuttatásod.

    Nekem az a problémám vele, hogy nem látom az értelmét egy végtelen mélységű világnak. Szerinted mi az értelme?
    Minden foton egy világegyetem....
    Lehet, hogy te ezt már 5 éves korod óta tudod, érdekes módon én is gondoltam hasonlóra, amikor először hallottam az elektronokról, hogy minden elektron egy univerzum, de erre a rendszerre semmi szükség nincs, így valószínűleg nem is ilyen a világ.