Gyurkity Péter

500 millió éves lábnyomokat találtak

A kínai lelet az eddigi legrégebbi példány. Fogalmunk sincs milyen állatról van szó, és valószínűleg sosem tudjuk meg.

Kutatók egy csoportja közzétette eddigi munkájuk eredményeit, amelyek a legrégebbi ismert leletre épülnek. Kínában ugyanis 550 millió éves lábnyomokra bukkantak, amelyekből néhány következtetést már levonhatunk az akkor élt állatokra, pontosabban a leletet ránkhagyó példányra vonatkozóan.

A Science Advances magazinban közzétett anyagban arról olvashatunk, hogy a Jangce-folyó közelében találtak rá a lábnyomokra, amelyek több szempontból is kiemelkedően érdekesnek bizonyultak. A jelek szerint 551 millió évre nyúlhatunk vissza a múltba ezen maradványok által, másrészt pedig a nyomok elrendezése (amely két, egymással párhuzamos vonal mentén jelenik meg) arra utal, hogy végtagok párjaival rendelkezett a szóban forgó állat – ez utóbbi azért fontos, mert a nyomok csoportos elrendezése alapján úgy tűnik, hogy legalább két végtagpárról beszélhetünk. Legalább ilyen jelentős, hogy az elrendezés picit kaotikus, ami arra utal, hogy az állat bizonytalanul közlekedett, bár ennek pontos okát persze nem ismerjük.


A lábnyomok itt süllyedésként jelennek meg a kutatók előtt, ezen süllyedéseket pedig a felsőbb rétegek üledékes anyaga töltötte ki, így sikerült felvázolni azok körvonalait és elrendezését. Azt sajnos nem tudjuk, hogy pontosan milyen állatról van szó, de a kor alapján ez a kambrium kezdetére tehető, amikor megjelentek az első szilárd vázzal rendelkező példányok. Ekkor, egy nagyjából 20 millió éves időszak alatt, felbukkantak szinte valamennyi ma élő törzs elődei, amit a kambriumi robbanásként aposztrofálnak, bár az még vitatott, hogy egyáltalán lehet-e robbanásszerű fejlődésről beszélni, vagy a változatosság azokban az időkben alakult ki, amelyekről az üledékhézag miatt nincs ismeretünk.

Az eddig ismert legkorábbi leletek Skóciában bukkantak elő, azok korát 358 és 419 millió év közé teszik. Némi hasonlóság felfedezhető ez utóbbiakkal, de a további részleteket csak akkor ismerhetnénk meg, ha az állat maradványai is előkerülnek a nyomok közelében, amire nyilván igencsak kicsi az esély.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #1
    Dúrván büdöslábú illető hagyhatta, ha a környezet eddig megkímélte. XD