Gyurkity Péter

Folyik a kínai-japán háborúban elsüllyedt hajó feltárása 

A két évvel ezelőtt felfedezett maradványok feltárása jó ütemben zajlik, rengeteg a lelet.

Még 2014-ben jelentette be a kínai vízalatti örökség feltárásáért és megőrzéséért felelős központ, hogy felfedeztek egy több mint 100 évvel ezelőtt elsüllyedt hajót, amely nagy valószínűséggel az első kínai-japán háborúban vett részt, majd pedig merült a hullámsírba. Most ennek feltárása zajlik, a leletek száma szintén 100 felett jár.

A People's Daily cikke szerint a kutatók által Tantung 1-re keresztelt, eredetileg azonban a Zhiyuan névre hallgató cirkáló a néhai Pejjang flotta négy tagjának egyike volt, amely társaival együtt a Sárga-tengeren lefolytatott ütközet során fejezte be pályafutását. Az 1600 tonnás, 50 méter hosszú hajó ugyan nagyobb volt és jobb fegyverzettel bírt, mint a japán egységek, ám azoknál lassabban mozgott, illetve nem volt elegendő muníciója, jó eséllyel emiatt is veszítette el a tengeri összecsapást. Ez a háború egyébként már a Csing-dinasztia (a Mandzsu-dinasztia) hanyatlásának egyértelmű jele volt, ennek végén került Formosa (Tajvan) és Korea japán fennhatóság alá.


Bár a központ egyik munkatársa leszögezte, hogy még túl korai lenne végleges véleményt formálni a hajó pontos eredetéről, az eddig megtalált tárgyak alapján valóban a Zhiyuan cirkálóról van szó, hiszen például egy porcelántöredéken szintén felbukkant ez a név. Csak szeptemberben több mint 100 maradványt hoztak a felszínre, köztük ágyúkat és lövedékeket. Az említett lap számos képet is közölt oldalain, ezeken közelebbről is szemügyre vehetjük a felhozott maradványokat.

A feltárás folytatódik, a munka még évekig elhúzódhat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!