Gyurkity Péter

Onyx Boox Note: e-olvasás felsőfokon

A cég új készüléke az olvasás és a jegyzetelés mellett a kényelmes böngészést is lehetővé teszi.

Az e-olvasók területén manapság inkább a kisebb, 6 hüvelyk körüli megoldások számíthatnak nagyobb érdeklődésre, bár ebben egyes gyártók keze is alaposan benne van. Az Onyx kitart a nagyobb példányok mellett, itt pedig a jegyzetelést és a kényelmes kezelést is előtérbe helyezik, mégpedig formásabb külsővel és csökkentett súllyal. Az erősebb hardver és a frissebb szoftver szintén komoly előnyöket kínál, ennek révén már az egyszerűbb böngészés is élvezhető az e-ink kijelzőn.

Az Onyx neve ismerős lehet azok számára, akik érdeklődnek az e-olvasók területe iránt. A cég az elmúlt néhány évben több eltérő modellt is piacra dobott, ahogy az a hivatalos oldalon is látható. A kisebb megoldásokat követte az M90 típus, amely már a Kindle DX 9,7 hüvelykes kivitelét követte, ezt pedig a későbbiekben több hasonló példány, valamint egyéb változatok, Így például a 6 hüvelykes C67 és a 6,8 hüvelykes T68 követte, de felbukkant itt a 8 hüvelykes I86 is, amely több tekintetben érdekes alternatívát nyújtott. Tavaly a még nagyobb olvasók, a 13,3 hüvelykes MAX Carta és MAX2 jelentette a főbb újdonságot, ezek már egyértelműen a Sony fejlesztésével vették fel a versenyt, idén azonban befutott a Boox Note is, amely már egy 10,3 hüvelykes kijelzőt kombinál az Android 6 Marshmallow verzióval, a még nagyobb kényelem és jobb funkcionalitás érdekében. Ez utóbbit teszteltük a napokban, hogy megállapítsuk, hol tart ma a piac ezen szegmense.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

A Boox Note egy rugalmas, 10,3 hüvelykes E-ink Mobius panelt kínál - ez a gyártó negyedik generációs technológiája, amelyre a Kindle Paperwhite is épült -, amely 1872 × 1404 pixel felbontást és a 227 ppi pixelsűrűséget teszi elérhetővé számunkra. Ehhez WACOM és kapacitív réteg csatlakozik, tehát a stylus mellett ujjunkkal is kezelhetjük a kijelzőt, viszont a háttérvilágítás (állítólag a rugalmas kivitel miatt) hiányzik a listáról. A burkolat szinte teljes mértékben műanyag, aminek révén sikerült leszorítani a súlyt, ez mindössze 354 gramm, de a vastagság is említést érdemel, hiszen ez alig 6,8 mm, vagyis az olvasó még a legtöbb telefonnál is vékonyabb. A hardveren is nagyot dobtak, a négymagos, 1,6 GHz-es ARM chip, a 2 GB memória, a 32 GB-os belső tároló, valamint a WiFi és a Bluetooth 4.0 mellett itt egy meglehetősen nagy, 4100 mAh-s akkumulátor is megjelenik, hogy ellensúlyozva legyen a fenti komponensek és az Android 6 nagyobb étvágya.

A készülék egy tetszetős dobozban érkezett meg, amely a stylus mellett az USB Type-C kábelt is tartalmazta. Sajnos a kifejezetten ehhez a típushoz készült tok, a töltőegység, valamint a speciális tartóállvány opcionális kiegészítőnek számít, ezeket tehát nem minden esetben mellékelik – igaz, az alábbi, egyébként német illetőségű webbolt a tok esetében felkínálja ezt a lehetőséget. A MAX2-vel ellentétben itt HDMI-port nincs a listán, vagyis monitorként, másodlagos kijelzőként nem igazán hasznosíthatjuk a némileg kisebb példányt, viszont számos eltérő formátumot támogatnak. A hátoldali iker-hangszórók révén zenehallgatásra és a szöveg felolvasására is lehetőség nyílik, a mikrofon a hangrögzítést engedélyezi, az Android 6 és a Play Store révén pedig számos további alkalmazást telepíthetünk, bár a kompatibilitás nyilván nagyban függ a chip teljesítményétől és a kijelző korlátaitól.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

Az ujjlenyomatok sajnos rövidebb használat után is jól láthatók a hátoldalon, ez ellen nyilván a tok segíthet, amely egyébként behajtva automatikusan készenléti üzemmódba helyezi a készüléket (kinyitáskor pedig felébreszti azt). A hagyományos jack-dugó hiányzik, a Bluetooth révén viszont lehetőségünk van fejhallgatók alkalmazására, bár kiemelkedő hangzásra itt nyilván nem számíthatunk. A hangsúly egyértelműen az olvasáson, valamint a jegyzetelésen van (ahogy arra maga a név is utal), itt pedig valóban előrelépést látunk, különösen ha egy némileg korosabb típusról, így például a Kindle DX-ről váltunk.

A cég korábbi modelljeihez képest is tapasztalható azonban a nagy eltérés, hiszen itt az erősebb hardver és a frissebb Android révén a böngészés is jóval kényelmesebb. A mozgóképes tartalmak kivételével tulajdonképpen egészen jó élményben lehet részünk, bár a görgetést és a nagyítást nyilván szintén befolyásolják az e-ink technológia ismert korlátai és jellemzői. Aki azonban ezt szem előtt tartva barangol a világhálón, kifejezetten az olvasásra, a szöveges és állóképes tartalmakra koncentrálva, az nem fog csalódni.

Az előlapon itt is csak egyetlen fizikai gomb maradt meg, ezzel gyorsan visszamehetünk a nyitólapra, a navigációt azonban a stylus és ujjaink segítségével bonyolíthatjuk le. A készülék az Onyx termékei esetében megszokott opciókat kínálja, az Androidon belül választható a magyar nyelv, megnyithatjuk a tárolót, jegyzeteket rögzíthetünk, böngészhetünk az interneten és módosíthatjuk a beállításokat. A Play Store révén további alkalmazásokat is telepíthetünk (itt felbukkan a Onenote, az Evernote, valamint számos egyéb szoftver), kiváltva az alapértelmezett appokat, így például az Onyx által telepített Neoreader 2.0 szoftvert, illetve kibővítve a funkcionalitást. Érdemes megjegyezni, hogy a Kindle for Android app egészen jól fut a készüléken, komolyabb fennakadásra nem számíthatunk, a Google boltja pedig rengeteg egyéb lehetőséget kínál nekünk.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

A szoftver egy alaposan kibelezett Android 6, hiszen itt számos alapértelmezett funkcióra nincs szükség (lehetőség). A teljesítményre az említett erősebb hardver révén nem lesz különösebb panasz, a Note jól reagál az érintésekre, bár meg kell jegyeznünk, hogy ez nem 100%-os pontosságú, ami azonban talán nagyon finom mozdulatainkkal is magyarázható. A stylus jól teljesít, ez kényelmes használatot biztosít, tetején egy törlőrésszel, amelyet ezúttal hosszabb gyűrődés után sem kell cserélgetnünk. Ennek pontosságán egyébként egy március közepi, rögtön a hivatalos megjelenés után elérhetővé tett szoftveres frissítés javított, amivel kapcsolatban érdemes megjegyeznünk, hogy a frissítés az Androidnak köszönhetően gyors és kényelmes, a félbeszakadt letöltések ugyanazon ponttól folytatódnak, a telepítés pedig nem tart sokáig. A letöltések sebességére akadnak panaszok, itt valószínűleg a szoftveres meghajtók nem teljesen tökéletesek, de a gyártó már dolgozik a következő frissítésen, mi pedig a böngészés során nem tapasztaltunk nagyobb gondokat.

Az olvasás terén nyilván a PDF és az EPUB a két legérdekesebb és leggyakoribb formátum (emellett még a mobi, a doc, a txt, a djvu, az fb2, a html, a chm, valamint képformátumok is támogatottak), kivéve persze ha a Kindle alkalmazásra fókuszálunk. Ez utóbbi a szokásos opciókat sorolja fel saját beállításai között, még a fordítás is megjelenik, de változtathatunk a sorközön, a felolvasás (text-to-speech) jellemzőin, valamint a betűkészleten. Az EPUB esetében számos eltérő betűkészlet áll rendelkezésünkre, 200-nál is több opció közül választhatunk, míg a PDF fájloknál ugyanúgy biztosítják a zoomolás, a tartalomforgatás, a részletes navigáció, a könyvjelzők, valamint a felolvasás opcióját, emellett pedig a szöveg kiemelését és a kontraszt szintjét is módosíthatjuk. Mi több, a több hasábot alkalmazó PDF-fájloknál beállíthatjuk az egyes oldalak automatikus felosztását (egyenlő részekre), ezt követően pedig lapozásnál ezen laprészek jelennek meg sorban, így végképp nincs szükség a nem optimális külalakkal rendelkező állományok előzetes szerkesztésére – sem a szélek levágásra, sem pedig a tartalom átrendezésére.

Az egyes fájlokat az USB-csatlakozáson vagy a Bluetooth-kapcsolaton keresztül mozgathatjuk át más készülékekről, de a böngésző révén akár közvetlen letöltésre is lehetőség nyílik. A készülék támogatja a magyar nyelvet, az Android helyesírás-ellenőrzője révén az automatikus helyesbítések is megjelennek itt (a magyar szótár viszont nincs alapértelmezett módon jelen), de az adott olvasóalkalmazáson belül akár további beállításokat is találhatunk, hiszen ez már az egyes apptól is függ.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

A jegyzetek rögzítésére több eltérő módon van lehetőségünk. A főmenüből nyílik a jegyzettömb, amely rajzok, különféle ábrák, valamint szöveg rögzítését kínálja fel, de az opciók között kiválaszthatunk eltérő méretű vonalvezetést, vagy akár kottának tökéletes hátteret. A törlés csak a kívánt üzemmód kijelölése után lehetséges, de ugyanígy kiválaszthatjuk a stylus rajzolási méretét (vastagságát), letilthatjuk a kapacitív érintéseket, illetve adhatunk hozzá és törölhetünk egyes oldalakat. A felhőbe való mentésre és visszatöltésre is lehetőség nyílik, természetesen az egyes fájlokat helyben is elmenthetjük, a tartalmakat pedig oldalanként exportálhatjuk az erre fenntartott mappába, txt formátumban.

PDF-fájloknál szintén elérhető a jegyzetelés, mégpedig több eltérő formában. A középső harmad megérintése után a menüből kiválasztható a Scribble-mód, ezután közvetlenül az egyes oldalakra rögzíthetünk jegyzeteket, húzhatunk alá egyes szövegrészeket, vagy rajzolhatunk az oldalon, amit azután el is menthetünk egy külön állományba, megőrizve a változtatásokat – vagy exportálhatjuk a kombinált tartalmat, akár png képként. Az egyes szavak kijelölésével másolhatunk, kiemelhetünk, lefordíttathatunk, valamint felolvastathatunk a készülékkel, de emellett mód nyílik a zoom módosítására, a tartalom ideális méretezésére, a nem használt szélek levágására (akár kézzel kijelölve az általunk hasznosnak vélt belső területet, ami azután lapozáskor is megmarad), de még a képek és az árnyékok eltüntetésére is, ami sajnos picit lassú és időigényes. Mindez szkennelt PDF esetében nyilván nem ilyen egyszerű, hiszen ott az egyes oldalak is pusztán egy-egy képből állnak. A kontraszt, a betűvastagság, valamint a manuális forgatás itt is elérhető, ez utóbbi sajnos automatikus módon nem megoldott.

A menüben kiválasztható az osztottképernyős üzemmód is, amely vízszintes módban két részre választja a kijelzőt, az egyik oldalon a PDF-állományt, a másik térfélen pedig a jegyzeteknek szánt üres területet nyitva meg. Ezután szintén bármilyen jegyzetet mellékelhetünk, mégpedig több oldalt hozzárendelve minden egyes PDF-laphoz, a szokásos funkciókkal és variációkkal – ekkor viszont a PDF-nek fenntartott oldalon nem jegyzetelhetünk.

A képregények, illetve a manga szegmensében vegyes véleményeket látunk a világhálón. Az animált lapozás nyilván nem eredményez tökéletes megjelenítést két oldal között az e-ink kijelzőn (a Kindle app esetében is ez okozott gondokat korábban, amíg a frissítés le nem tiltotta azt), viszont az állományok kezelése és maga a lapozás jóval gyorsabb, mint a korábbi hasonló készülékeknél, vagyis ez kevésbé lesz zavaró. Apptól függően a két ujjal végzett zoomolás és görgetés tűrhető, a kijelző technológiája marad a legnagyobb korlát, amúgy a felhasználói élmény itt sem lesz rossz – mindvégig szem előtt tartva a jól ismert különbségeket a táblák és az e-olvasók között. Felbukkan viszont az un. képregény-üzemmód, amely egyszerre négy oldalt jelenít meg, így kevésbé zavaró az állandó lapozás. Meg kell jegyeznünk továbbá, hogy amennyiben az A2 frissítési és megjelenítési módot választjuk az a képek esetében rosszabb minőséget eredményez majd, viszont cserébe gyorsabban jelennek meg a különböző tartalmak, ami olykor nagyobb kényelmet jelenthet.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

Ami a böngészést illeti, az alapértelmezett app megfelelő teljesítményt nyújt. Több oldalon is teszteltük a letöltési sebességet, valamint a tartalom megjelenítését, különösebb probléma nélkül. A videók nyilván nem festenek túl jól a kijelzőn, viszont az alap böngésző több fontos opciót kínál, többek között a Javascript vagy a képek letiltására, az adott weboldal asztali változatának letöltésére, az autofill funkció bekapcsolására, a sütik, űrlapok, valamint az előzmények törlésére, de választhatunk alapértelmezett keresőmotort, letilthatjuk a különböző beépülőket és a háttérben végrehajtott, optimalizált előzetes letöltéseket, illetve használhatjuk a bal oldalon megjelenő navigációs gombokat a kényelmesebb görgetés érdekében.

A Google Chrome és egyéb böngészők szintén elfutnak a készüléken, ám ezek jórészt nagyobb teljesítményt igényelnek, megnövelve a fogyasztást, ami nyilván nem tesz jót az üzemidőnek. Mindazonáltal az opció adott, amennyiben teljes böngészési élményre vágyunk.

A fogyasztás és üzemidő kérdése mindig relatív, erre pedig a nagyobb akkumulátor nem jelent garanciát, mivel sok függ attól, hogy mely komponenseket hagyjuk bekapcsolva. Az Android jelenléte miatt még készenléti állapotban is naponta 2-3 százalékkal csökken az akkumulátor töltöttségi szintje, ám ha a WiFi bekapcsolva marad, akkor 10-12 óra alatt teljesen lemerül a készülék. Laza olvasás esetén már egészen más a helyzet, bár ha órákon keresztül nem tervezzük használni az olvasót, érdemes teljesen kikapcsolni, amit egyébként be is állíthatunk a rendszeropciók között. Ez elsőre kényelmetlen megoldásnak tűnik, ám a kikapcsolás egyetlen másodpercet igényel, az újraindítás pedig 10-12 másodperc alatt befejeződik, ami egyáltalán nem vészes.

A Boox Note a maga 550 dolláros, illetve 550 eurós árával nyilván nem tartozik a kifejezetten olcsó készülékek közé. Mégis, az alaposan kibővült funkcionalitás sokak érdeklődését felkeltheti, különösen ha a kényelmes olvasás mellett a jegyzetelés és a szemkímélő böngészés is kiemelt szempontként jelenik meg. Kijelenthetjük, hogy az e-olvasók világa is komoly változáson ment át az utóbbi években, ez leginkább akkor szembetűnő, ha a korai készülékekkel vetjük össze a ma kapható újabb (tavalyi és idei) megoldásokat. A nagyobb induló költséget viszonylag hamar kompenzálhatja az online boltokban beszerzett kiadványok kedvezőbb árszintje.

A széles tömegeket valószínűleg nem fogja megmozgatni ez a terület, de az aktív gyártók kiharaphatnak és megőrizhetnek maguknak egy kisebb szeletet a piacon, amely akár a további fejlesztésekre is megfelelő alapot biztosíthat. A Boox Note az élet több területén is hasznos társunkká válhat, a jövőben pedig tovább tökéletesített készülékekkel is megismerkedhetünk majd, amennyiben erre lesz igény.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dyra #6
    csatlakozzál, én meg tök jól elvagyok a 6,8 meg az 5,9-es kijelzővel. strandon, rendelőben, kocsiba, meló közben lefekvéskor.. nem sorolom.
    Utoljára szerkesztette: dyra, 2018.05.30. 18:03:26
  • Voltan #5
    Ez már túl nagy ahhoz, hogy az ember mindig magával hurcolja. Munkába menet, békávén olvasgatni ez nem kényelmes, Ezen kívül én lefekvés után szoktam ágyban olvasni, arra is kényelmetlen lenne ez a stuff. A Kindle Paperwhite mérete tökéletes erre a célra. Képregényeket nem olvasok Ebook olvasón, azt kizárólag igazi, "analóg" könyv verzióban, szerintem csak úgy jó.
  • Szefmester #4
    Csatlakozom Tokrához. olvasni akarok, ha pl képregényt néznék az a kis kijelzőn kínzással ér fel. Jól konvertált epubnál persze belenagyítva a betűbe oké a doog, de akkor meg sokat kell lapozni

    A böngésző sem kéne, max egy szótár ami offline is működik.

    Én meg hiányolom a gombokat. Nem szeretem taperolni a kijelzőt. Megfelelő helyen egy kézben fogva is simán lehet lapozni gombokkal.
  • noland #3
    Na mi, feltalálták újra a tabletet?
  • dyra #2
    persze, hogy nem érted mert azt gondolod a világ csak te vagy. Azért mert befér bárhova könnyű magaddal vinni és a hagyományos könyvmérethez is ez hasonlít a legjobban. Nem mindenki rambo, hogy lefekvéskor samottéglát tartson a kezében.
  • TokraFan #1
    Rendszeresen használok e-bookot, és nem teljesen értem, miért erőltetik a gyártók a kis, 6-os paneleket. Ezt az eszközt olvasásra használjuk, és nem tudom, ki a fene akarja kifolyatni a szemét az apró betűkkel?? Ezen pedig az egyébként kiváló e-ink paneltechnológia sem segít. Szóval minimum 8, de inkább 10col az ideális ide, kizárlóag e-ink panellel. Jegyzetelés szerintem jó ötlet, de főleg munkára vagy tanuláshoz hasznos. Egy diáknak nagyon hasznos, ha jegyzetelni tud az olvasott anyag mellé. Normál könyvek olvasásához szerintem felesleges. Böngészésnek sincs sok értelme, azt is maximum tanulóknál tartom hasznosnak egy ilyen eszközön, ha netán a tananyag olvasása közben gyorsan rá kell keresni valamire, akkor nem kell külön eszközt előkapni. Nem rossz cucc, de átlag felhasználáshoz kissé drága.