Gyurkity Péter

Bemutatkozott az e-olvasók új generációja

Mind a kicsik, mind pedig a nagyok bemutatták új fejlesztéseiket, alig néhányan adósak még ezzel. A nagyobb méretről szinte mindenki lemondott, miközben előtérbe került a megvilágított kijelző, a meglévő szolgáltatások kiegészítése, és egyre nagyobb szerepet kapnak a hagyományos értelemben vett táblák is. Elmaradt a nagy technológiai áttörés, ám egyre jobban látszik, hogy ezek a készülékek megölik a netbook szegmenst, és ha minden jól megy, az olvasók a táblákkal együtt menetelnek majd az elkövetkező időszakban.

Legutóbb már jeleztük, hogy érkezőben van a táblák és olvasók új hulláma, nem sokkal ezután pedig összefoglaltuk, hogy a különböző gyártók mivel készültek a Windows 8 és Windows RT megjelenésére. Az elmúlt napokban az olvasók szegmensében végre a nagyok is léptek, szinte mindannyian ismertették új megoldásaikat, így érdemes ezeken is végigfutni, hogy a táblák mellett az e-ink kijelzővel érkező, kifejezetten olvasásra szánt fejlesztések közül is ki tudjuk választani a számunkra leginkább megfelelőt.


Sony Reader PRS-T2

A sort a Sony nyitotta meg még augusztus elején, amikor bejelentette egyetlen megmaradt olvasójának frissített változatát, mégpedig PRS-T2 néven. A 6 hüvelykes Pearl érintőképernyővel érkező példány 600 x 800 pixel felbontást támogat, 1,3 GB memóriával, 32 GB-ig bővíthető microSD-vel, beépített szótárral. Digitális toll is megtalálható a csomagban, 3,5 mm-es jack csatlakozó és MP3 lejátszás mellett. Könyveket az Overdrive oldaláról kölcsönözhetünk, avagy a Sonytól közvetlenül vásárolhatjuk meg azokat. A kijelző és az alapvető funkciók nem változtak a PRS-T1 változathoz képest, így ez csak annak kisebb frissítéseként értékelhető.


BeBook Live

A jóval kevésbé ismert, ám elsősorban Európára fókuszáló BeBook Pure néven dobta piacra új fejlesztését, amely hasonló paraméterekkel bír. Ők a vékony, alig 8 mm-es külsőt emelik ki, amelyhez 188 grammos súly, 4 GB belső memória, e-ink kijelző, 600 MHz-es processzor, valamint microSD társul, érintőképernyő és WiFi nélkül - ez utóbbi hiányának köszönhető a 99 eurós ár. Várhatóan további példányok érkeznek majd az év vége felé, ám ezekről egyelőre még nincs információ.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az igazi nagy durranást természetesen mindenki az Amazontól várta, az ő sajtótájékoztatójukat azonban néhány órával megelőzte az eredetileg kanadai, immár pedig japán kézben lévő Kobo, amely saját olvasóit és tábláját mutatta be. Mivel a cég az utóbbi időben Japán mellett elsősorban nyugat-európai országokban terjeszkedett, így a bejelentés számunkra is érdekes lehet, annál is inkább, mert az eddig is kapható Kobo Touch mellett az ugyanúgy 6 hüvelykes, immár megvilágított érintőképernyővel érkező Kobo Glo is befutott, ezt pedig az 5 hüvelykes Kobo Mini, valamint a 7 hüvelykes Kobo Arc tábla egészíti ki - utóbbi az Android 4.0 és a Google Play platform teljes támogatásával, 8 és 16 GB-os változatban, a Nexus 7-hez hasonló árakon, ikermagos chippel, valamint a szöveges tartalmak kiemelését és kényelmesebb olvasását szolgáló funkcióval.


Az Amazon szintén több eltérő készülékről rántotta le a leplet szeptember 6-án, ezek között olvasók és táblák egyaránt megtalálhatók voltak, utóbbiak kifejezetten a Google és az Apple ellen indulnak majd. Az eddig is kapható Kindle olvasót némileg sötétebb külsővel, reklámok mellett immár 69 dolláros áron árulják, emellett pedig elérhetővé vált az új Kindle Paperwhite, amely fehérebb háttérrel, jobb kontraszttal, kapacitív érintőképernyővel, egyenletes megvilágítással, valamint a megszokott hosszú üzemidővel futott be. A WiFi-t használó példány 120, a 3G-változat pedig 180 dollárba kerül, ezekről az első beszámolók kifejezetten pozitív véleményeket fogalmaztak meg. Az X-Ray opció révén szereplőkre, helyszínekre és kifejezésekre kereshetünk rá az adott könyvön belül, vagy akár több eltérő tartalomban, a kijelző elárulja, hogy a jelenlegi tempóval mennyi idő alatt érünk a mű végére, emellett pedig automatikus szinkronizálás és javított betűtípusok is elérhetők.


Ami a táblákat illeti, a tavaly megjelent eredeti Kindle Fire a cég szerint a teljes amerikai piac csaknem egynegyedét meghódította. Felújított változata gyorsabb chipet, kétszer akkora memóriát, valamint nagyobb akkumulátort kapott, ára pedig 159 dollárra csökkent. Bemutatkoztak viszont a Kindle Fire HD változatok is, ebből egy 7 hüvelykes példány 16 és 32 GB-os tárolóval, 1280 x 800 pixel felbontással, Dolby hangzással, dual-band WiFi és elülső kamera mellett, 200 és 250 dollárért, míg a 8,9 hüvelykes készülék már 1920 x 1200 pixel felbontást kezel, ikermagos 1,5 GHz-es chippel, 300 és 370 dolláros áron (az észak-amerikai LTE-hálózatokon működő változat 500 és 600 dollárt kóstál, vagyis súrolja az iPad szintjét, ehhez évi 50 dollár fejében kapunk havi 250 MB adatforgalmat).

A cég a szolgáltatásokra helyezi a hangsúlyt, szerintük immár ezen új eszközöket is inkább ezzel a kifejezéssel kell illetnünk. A Kindle Singles a kisregények feltámasztását szolgálja, a Kindle Serials révén pedig az alkotók egyetlen áron kínálhatják folytatásos műveiket, ezzel is támogatva azok forgalmát. A Kindle Freetime révén a szülők szabályozhatják gyermekeik táblán eltöltött szabadidejét, az X-Ray immár a teljes filmek alatt is segíti kereséseinket, a Whispersync for Voice révén pedig anélkül váltogathatunk a hagyományos olvasás és a könyvek felolvastatása között, hogy elveszítenénk a pontos pozíciót a művön belül. A rendezvényen azt elfelejtették megemlíteni, hogy az új táblák mindegyikén reklámok támogatják a közölt kereskedelmi árakat, ettől az utólagos közlemény szerint 15 dolláros felárral szabadulhatunk meg.

A nagyok közül immár csak a Barnes & Noble adós saját bejelentésével, ám mivel ők eddig nem terjeszkedtek az USA-n kívül (az elmúlt hetekben állapodtak csak meg az Egyesült Királyságban történő terjesztésről), minket nem is igazán érint a késlekedés. A pletykákban egy új táblát emlegetnek, ez már a héten bemutatkozhat, hamarosan pedig külön leányvállalattá alakítják az olvasók részlegét, mégpedig a Microsoft támogatásával. Lehetőségként merül fel a Windows 8 futtatása a táblán, valamint egy Nook app elkészítése, szintén Windows 8 alá.

Az Apple szintén készül, hogy megfelelő választ adjon az Amazon lépésre, ám az iPad Mini esetleges bejelentése értelemszerűen már inkább a táblák szegmensében folytatja a harcot, ők nem igazán érdekeltek a hagyományos e-olvasókban. Viszont aki az olvasók iránt érdeklődik, végre itthon is nagyobb választékot talál, az egyik üzletlánc ugyanis elérhetővé tette az alap Kindle és Nook változatot saját kínálatában (vagyis a B&N újításai idővel talán mégis befolyásolhatják választásunkat). Az eddig is Európára koncentráló PocketBook készülékei szintén megrendelhetők itthon (ráadásul kedvező feltételek mellett), ők 6 és 10 hüvelykes példányokat egyaránt kínálnak. A támogatott formátumok hosszú listája mindenképpen vonzó, ám a vásárlók visszajelzései alapján firmware és fagyási gondok okoznak olykor problémákat. Ők egyelőre szintén adósak új bejelentésekkel.

A mostani bemutatók alapján jól látszik, hogy szinte minden jelentős szereplő a 6 hüvelykes példányokra koncentrál, itt véli megtalálni az ideális méretet az e-olvasók terén. A 7 és 8,9 hüvelykes változatok már mind táblák, többnyire IPS-kijelzővel és ikermagos, esetleges négymagos chippel - ez persze nem éppen kedvező módon befolyásolja az üzemidőt. A Kindle DX és néhány kevésbé ismert nagyobb olvasó továbbra is kapható, ám itt hiába várunk nagy megújulást.

Az is egyértelmű, hogy a néhány éve még nagy áttörésként értékelt netbook megbukott, a szegmens maga haldoklik, mégpedig éppen az újonnan befutó táblák népszerűsége következtében. Jellemző, hogy az Eee PC-vel trendet kialakító Asus jelezte, hogy leáll a gyártással, a vásárlókat inkább az új Transformer táblák felé irányítják át, ezzel egy időben pedig az Acer és az MSI is hasonló lépéseket fontolgat. Indoklásként a nehezen kezelhető billentyűzet, a kis felbontás, a rövid üzemidő és alacsony teljesítmény sorolható fel, ami már önmagában jelzi, hogy eleve sok gond volt a kategória képviselőivel.

Az ABI Research tanulmánya szerint a táblák gyors terjedése az e-olvasók forgalmára is negatív hatással lesz, de ezek a készülékek túlélik majd a támadást, és a folyamatos csökkenés dacára (köszönhetően az olvasás terén kínált előnyöknek) megőrzik majd saját célközönségüket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • H3nG #18
    PocketBook
    Erre a pocketbook-ra gondoltam :) Bár azt hozzá kell tenni hogy az árából két kindle is kijönne :(
  • derwer #17
    Én is féltem, amikor pedig megérkezett, hát nagyon megrettentem. Viszont használat közben teljesen rendben van, abszolút kényelmes. Annyi, hogy elfektetve használom, de így kényelmesebb kezelni is. (De a pocketbook is 6 colos, így nem egészen értem. Ha cserére gondoltál, akkor persze nem igazán érdemes, jók már a korábbi verziók is.)

    Derwer
  • Szefmester #16
    Igazad van.. sokkal jobb.. a gond az hogy rohadtul nincs kedvem kétnaponta töltögetni, és szétcseszni a szemem azzal hogy ilyen ipari hulladékokat bámuljak. ;)

    Olvasni akarok nem fbúkolni, meg jútyúkozni! Ahogy már valaki lentebb is írta. :D
  • H3nG #15
    Még mindig a 6"-t érzem kevésnek szóval szerintem maradok a Pocketbook nál :)
  • derwer #14
    Több tényező miatt kellemes az E-INKken olvasni, a világítás is e között van. A világítás azért tartozik ide, mert normál esetben a képpontok mögül jön a fény, közvetlenül a szemedbe. A kindleben viszont trükkösen van megoldva: oldalról világítanak LED-del aminek a fénye átmegy egy speckó anyagon és az egyenletesen ráirányítja az E-INK kijelzőre. Tehát gyakorlatilag, ahogy normál esetben is lenni szokott, egy visszavert fény jut el a szemedhez.
    A Hivatalos videóban jól szemléltetik. (0:50 magasságában)

    Nagyon jó dolognak tartom ezt az újítást, de úgy érzem a jelenlegi kindle4-em még sok évig szolgálni fog és nem tervezem a cseréjét. De pl öcsémnek már persze az újat javasolnám.

    Derwer
  • H3nG #13
    Ezeket a hozzá kapható apró lámpákat próbáltad? Mert eddig úgy tudtam hogy pont azért nem fárasztja a szemet mert nincs saját fénye.

    #10
    Van aki nem facebookozni és youtube videokat nézni akar rajta. Olvasásra még mindig az E-INK a legjobb :)
  • Magiszter #12
    Nekem Kindle 4-em van most, mint ahogy a fél rokonságnak. USA-ból rendeltem.
    Ez a PaperWhite azért is tetszik mert hogy "extrafehér", háttérvilágításos. Voltam nem egy olyan helyzetben mikor nem volt elég fény ahhoz hogy a halványszürke háttér előtt kivegyem a fekete betűket és akkor kellett volna vagy nagyobb kontraszt vagy háttérvilágítás.
  • Landro #11
    háttérvilágítás
  • bakvarnyu #10
    Ne csináljátok,annyit nem ér meg egy e-inkes könyvolvasó, annyiért van Nexus 7, ami százszor annyit tud.Vagy ipad2.
  • H3nG #9
    Én is azt nézegettem de tokkal együtt az is 90. Bár nagyon bejövős. Lehet rászánom magam ^^