Gyurkity Péter

Használt rakétával tért vissza a SpaceX

Eközben pedig egy orosz rakéta egyszerre 11 műholdat állított pályára.

Elon Musk cége kapcsán legutóbb arról számolhattunk be, hogy a szupertitkos műhold sorsa továbbra is ismeretlen, miután a SpaceX mindössze annyit közölt, hogy a rakéta a vártnak megfelelően működött, a kormányzat viszont minden, a küldetéssel kapcsolatos kérdést a cégre hárított át. A Falcon Heavy próbája előtt most egy újabb használt rakétát indítottak útnak, sikerrel.

A menetrendben a GovSat-1 névre keresztelt küldetés volt a következő, amelyre eredetileg múlt hét kedden került volna sor. Ezt elhalasztották, a felső lépcsőben ugyanis ki kellett cserélni egy érzékelőt, később azonban megtörtént a fellövés, amelyhez egy korábban már repült első fokozatot használtak. Ez a Falcon 9 annak idején, tavaly májusban, az NROL-76 kémműholdat állította pályára, majd pedig tért vissza gond nélkül, most azonban a landolás nem volt szempont – a rakéta ezen típusát eredetileg kétszeri repülésre tervezték, míg a hamarosan bevetendő friss változat már akár 10 alkalommal is elindulhat. Maga a fellövés ismét sikeres volt, így a luxemburgi kormány és az SES által finanszírozott, illetve az Orbital ATK által megépített kommunikációs műhold a jövőben mind katonai, mind pedig polgári célokra bevethető lesz.

Ezzel szinte csaknem egy időben került sor egy másik startra az oroszországi Vosztocsnij-kozmodromból, amely egy novemberi baleset óta az első volt. A Szojuz-2.1 szintén problémamentesen emelkedett a magasba, itt később a Fregat névre hallgató fokozat (a második és harmadik lépcső segítségével) sikerrel állította két különböző pályára az összesen 11 műholdat, amelyek között orosz, német, valamint amerikai fejlesztések is helyet kaptak. A Fregat a terveknek megfelelően összesen 7 alkalommal gyújtotta be saját hajtóművét, és mintegy 5 órás repülésre volt szükség, hogy elérjék a kijelölt célpontokat.

A most fellőtt műholdak segítenek majd a katasztrófa-elhárításban, az oroszországi erdőtüzek pontosabb figyelésében, a tengeri forgalom monitorozásában, a légköri időjárási helyzet mérésében, míg a kisebb példányok a jövőben fellövendő eszközök munkáját tennék könnyebbé bizonyos, műholdak közötti kommunikációs tesztek végrehajtásával.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #2
    No meg ez is menő (pláne a szöveg a középkonzol kijelzőjén :D )




    Itt egy kép lenne, de marhára nem megy a link :(







    Utoljára szerkesztette: Macropus Rufus, 2018.02.07. 01:03:10
  • Macropus Rufus #1
    azért a Tesla az űrben jelenleg menőbb hír mint 11 műhold feljuttatása. Sztem.