Berta Sándor

IPhone kerül minden bajorországi járőrautóba

A szövetségi tartomány azért váltott, mert a korábbi digitális rádió koránt sem váltotta be a hozzáfűzött reményeket.

Bajorországban döntés született arról, hogy minden helyi járőrautót iPhone készülékkel látnak el és kifejlesztettek egy új belső üzenetküldő programot is, amely lehetővé teszi a szolgálati telefonokon keresztül a fotók és a videók továbbítását. Erre a digitális rádióval nem lenne lehetőség. Az elküldött anyagok lehetnek körözési vagy a bűncselekmények helyszínén készített felvételek. Az intézkedésre azért került sor, mert korábban az egymilliárd euróért beszerzett és 2021-ig üzemeltetett digitális rádió csődöt mondott, ezért a rendőröknek a saját mobiltelefonjaikkal és a WhatsAppon keresztül kellett üzeneteket küldeniük a kollégáiknak.

Joachim Herrmann bajor belügyminiszter kijelentette, hogy az új rendőrségi üzenetküldő szoftver minőségi ugrást jelent a bevetési kommunikációban. 2017 végéig minden rendőri erő megkapja az iPhone készülékét. A szaktárca az idén összesen 2800 okostelefont vásárol, ezeket a rendőrkapitányságok között osztják szét, jövőre pedig az összes járőrautót is ellátják legalább egy készülékekkel. A politikus mindazonáltal hozzátette, hogy a digitális rádió nem vallott kudarcot, a mostani 3,7 millió eurós megoldás kiegészíti a rendkívül korszerű digitális rádiórendszert, amely elsősorban a biztonságos hangátvitelt garantálja.


A rendőrségi üzenetküldő egyébként hasonló módon működik, mint a WhatsApp, a bevetési erők csoportos chatbeszélgetésekben kommunikálhatnak egymással. A program a Grouptime startup Teamwire nevű szoftvere, amely a Vodafone hálózatát használja. Minden továbbított üzenetet automatikusan titkosítanak, azok előbb egy saját platformra, majd németországi szerverekre kerülnek. A szerverstruktúrát a német Szövetségi Információtechnikai Biztonsági Hivatal (BSI) minősítette és kifelé teljesen le van árnyékolva.

Az első tesztekre a tavalyi Októberfesztiválon került sor. A bajor belügyminisztérium szóvivője kiemelte, hogy azért választották az iPhone készülékeket, mert a konkurenciával összehasonlítva a biztonság területén a legjobb csomagot kínálták.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #3
    A TETRA alkalmas adattovabbitasra is, csak lassu mint a csiga. Mondjuk azt viszont tudja tornyok nelkul, katasztrofa eseten is. Normal mukodes eseten a TETRA-s telefonok atvalthatnak GSM-re es akkor sima mobilkent mukodnek es kommunikalnak. Mivel ezt az opciot a nemetek nem vettek meg, de sajat tornyokat se telepitettek, ezert az ad hoc halozati uzemmodu keszulekek nem tudtak a hetkoznapokban megfelelo minosegu halozatot biztositani.

    Mondjuk erre pont nem a whatsapp lenne a megoldas, hanem a tetra tetejere felhuzott sajat megoldas, de ugy latszik sokkal olcsobb sima netkepes keszulekeket vasarolni. Mint netkepes tetras keszulekeket.

    Szvsz. az iphone az erdekes csak, de ugy latszik penz volt ra es nem akartak a sajat rendszer fejlesztesevel szorakozni, ezert megveszik egy amerikai cegtol (Apple) a kesz technologiat. A gond annyi, hogy ha barmiert megis kiesne a GSM halozat, akkor minden megall.
  • HyBrIDNyLA #2
    A TETRA egy egységes rádiókommunikációs rendszer Európán belül, gyakorlatilag államigazgatási szervek használják, csak a könyebb érthetőség miatt. Nem is igazán tudna kiszolgálni ilyen igényeket amiket már elvárnak. ~380 MHz körüli tartomány eléggé lekorlátozza, meg igazából nem is erre való.
  • HyBrIDNyLA #1
    A TETRA rendszerről beszélünk, ami nem vallott kudarcot.
    Utoljára szerkesztette: HyBrIDNyLA, 2017.08.01. 14:08:03