Berta Sándor

A jövő rendőrségi bevetési központját fejleszti a Motorola

A Motorola a jövő rendőrségi bevetési központján dolgozik, a vállalat számos megoldást akar ötvözni. Ez egyesíteni fogja magában a drónokat, a testen viselt kamerákat és az okosszemüvegeket, és így együttesen forradalmasíthatják a bűnüldözést.

Paul Steinberg, a Motorola Solutions műszaki vezetőjének víziója egy jövőbeli rendőrségi akcióról bármely hollywoodi sci-fi forgatókönyvébe beleillene. Azonban állítása szerint a lentebb felvázolt elképzelés ma már technikai szempontból teljes mértékben megvalósítható, a menedzser által dolgok akár napjainkban is megtörténhetnének.

A társaság elképzelt koncepciója szerint ha egy rendőr a járőrautójával követ egy gyanús járművet, akkor eközben közvetlenül a szeme előtt jelennek majd meg a legfontosabb információk. Az okosszemüvegen lévő kamera automatikusan beazonosítja a követett modellt és a gépkocsi színét, majd az információkat összehasonlítja a rendszámmal és az ahhoz kapcsolódó adatokkal. Amennyiben az információk nem stimmelnek, akkor a járőrautó elindít egy robotrepülőgépet, amely önállóan körberepüli a gyanús járművet. A drón a szélvédőn és az ajtókon, valamint az ablakokon keresztül feltérképezi, hogy hány személy ül az autóban és egyúttal fegyverek után kutatva szkenneli a belső teret.

Amennyiben a rendőr kiszáll a járművéből, hogy ellenőrizze a vezetőt, akkor az okosszemüvege feljegyzi a sofőr adatait és összehasonlítja azokat a jogosítványban lévő információkkal, illetve digitális fotóval. Azonban ez még nem minden: arcfelismerő rendszerek és egy mikrofon segítenek a vezető érzelmi állapotának megvizsgálásában, így kiderül, hogy az illető éppen agresszív, valamilyen szer hatása alatt van-e vagy ellenséges.


A cég szerint ideje megreformálni a mostani adatbeviteli és információfeldolgozási módszereket

A rendőr akkor sincs egyedül, ha veszélyes szituáció alakul ki. A fegyvertok szenzorokkal van ellátva és azok azonnal jelzik a központnak a fegyver elővételét. Ezek az esetek automatikusan vészhelyzetekként kerülnek a rendszerbe, miközben a testen viselt kamera valós időben közvetíti az eseményeket. Eközben a bevetési központban egy elemző virtuális valóság szemüveg segítségével nem csupán az adott rendőr testen viselt kamerájának felvételéhez fér hozzá, hanem a járőrautó tetejére szerelt 360 fokban látó kamera képéhez is.

A segítő szakember a pillantása irányításával előhívhatja az adott város térképét, amelyen valós időben van feltüntetve a többi egység és azok mozgása is követhető. Az elemző az egyes rendőrök automatikusan frissülő idővonalának köszönhetően felismeri azt is, hogy valaki elfoglalt-e vagy éppen úton van, hogy segítsen a kollégájának. Amennyiben pedig egy bűncselekmény helyszínéről az elkövető vagy a gyanúsított gyalogosan menekül, akkor a bevetési központ elemzi a környezet adatait és megadja a rendőröknek a legvalószínűbb menekülési útvonalakat.

Steinberg kijelentette, hogy a felvázolt dolgok közül sok már néhány éven belül élesben fog működni és a rendszerek többségét ők szállítják majd. A cél az, hogy a kifejlesztett termékek valóban hasznosak legyenek, ezért több tucat szakember keresi fel és figyeli meg a biztonsági erőket világszerte, hogy tanulmányozza a működésüket és a bevetéseiket. A tapasztalatok azt mutatták, hogy a használt technikák gyakran túl bonyolultak, és a rendőrök nem engedhetik meg maguknak, hogy 20-30 másodpercen keresztül nézzenek egy képernyőt, azért, hogy elérjenek bizonyos funkciókat.

A Motorola jelenleg rengeteg hatóságnak szállít rádiókat, és épít ki hálózatokat kormányzati szervezeteknek sok országban. Meglátásuk szerint a bevetési csoportok szinte mindenhol kiábrándító helyzetben vannak: a rendszámokat rádión keresztül ellenőrzik, a testen viselhető kameráknak, a nagy tömegű információ áttekintését megkönnyítő virtuális valóságnak és az üldözést segítő drónoknak egyelőre nyoma sincsen. Az egyetlen csúcstechnikát a saját okostelefonok jelentik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!