Berta Sándor

Lassan rögzíti a digitális bizonyítékokat a brit rendőrség

Akár hónapokba telik, míg Londonban egy mobiltelefont archiválnak, ami komolyan akadályozza a nyomozásokat.

Néhány brit rendőrségi körzet meglehetősen nehezen reagál a 21. század kihívásaira. A brit rendőrség felügyeleti szervének számító Her Majesty's Inspectorate of Constabulary (HMIC) legújabb jelentésében megállapította, hogy számos szigetországi rendőrségi körzetben túl lassan halad a digitális bűncselekmények felderítése, illetve az elektronikus bizonyítékok rögzítése. 43 rendőrkapitányságból nyolcat minősítettek ilyen szempontból átlag alattinak, s az érintett települések között volt London is.

Zoe Billingham, a HMIC munkatársa kijelentette, hogy bizonyos esetekben hónapokba telik, amíg rögzítik egy elkövető mobiltelefonjáról a végrehajtott digitális letöltéseket. A szakember példaként említett egy esetet, amikor 8 hónap telt el az adatok rögzítéséig. Ezt a kieső időt és késlekedést egyszerűen nem engedheti meg magának a brit rendőrség, ha a cél az, hogy valakit felelősségre vonjanak. Ennyi idő alatt az illető újabb bűncselekményt követhet el, míg az áldozat egyszerűen feladhatja annak a reményét, hogy valaha megoldódik az ügy. Néhány áldozat kénytelen rendkívül hosszú ideig várni a bírósági eljárásokra.

Mike Cunningham, a HMIC másik képviselője hozzátette, hogy valós, jelenlegi fenyegetésekről van szó. Az ügyek között vannak a legsúlyosabb nemzeti terrorfenyegetések, de e-mailek útján elkövetett csalási kísérletek is. A digitális információkat ugyanúgy össze kell gyűjteni és fel kell dolgozni, mint például az ujjlenyomatokat, mert a bíróság csak akkor fogadja el azokat bizonyítékként. Cunningham szerint a rendőrség egyértelműen túlterhelt, több bizonyíték érkezik be a testülethez, mint amennyit fel tud dolgozni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gforce9 #1
    Valószínűleg a rendőrségnél nincs elég pénz normális informatikusok megfizetésére. Általában ez szokott lenni. Nálunk is ez van sok helyen.