Berta Sándor

Táblagépeket kaptak az alsó-szászországi rendőrök

Az egyenruhások munkáját 500 különleges készülék segíti. Az első tapasztalatok nagyon kedvezőek.

A járőröknek folyamatosan információkra van szükségük a munkájuk során, legyen szó egy eltűnt személy azonosításáról, személyi anyagok átvizsgálásáról vagy egy gyanúsított dossziéjába való betekintésről. Az adatokat többnyire nem okostelefonon vagy táblagépen keresztül, esetleg e-mailben kérdezik le, hanem rádión. Mostantól ez másként lesz: a rendőrök az eszközöknek köszönhetően bárhonnan gyorsabban és biztonságosabban kapcsolódhatnak a belső számítógépekhez. Az ehhez szükséges technikát a Rohde & Schwarz Cybersecurity biztosítja a számukra.

Peter Rost, a Rohde & Schwarz Cybersecurity munkatársa rávilágított, hogy a rendelkezésre álló készülékek biztonsági mechanizmusai nem elegendőek és ezért a bizalmas adatok nagyon könnyen kiolvashatók, ráadásul a rádiók használata időigényes és közel sem zökkenőmentes. Például egy fotó és az azon látható dolgok elmondása rádión keresztül meglehetősen bonyolult és hosszadalmas. Christel Schuchardt rendőrfelügyelő, az alsó-szászországi központi rendőrségi igazgatóság munkatársa hozzátette, hogy a rádió használata biztonsági kockázatot is jelenthet, hiszen ha jellemeznie kell egy gyanúsítottat és át kell néznie az illető személyi anyagát, akkor azt nehéz a rádión keresztül megtennie. Főleg egy igazoltatásnál van ez így, amikor az adott személy is a közelben van; ha a gyanúsított meghallja a beszélgetést, akkor támadhat vagy elszökhet.


Alsó-Szászország 500 ilyen eszközt rendelt a Rohde & Schwarz Cybersecurity központjától és a készülékekkel 7 igazgatóság és 33 rendőrkapitányság állományát látta el. Az első tapasztalatok nagyon kedvezőek. Dennis Karp, a misburgi rendőrkapitányság felügyelője közölte, hogy a rendszer segítségével közvetlenül a tableten láthatja a gyanúsított fotóját és azonnal összehasonlíthatja más fényképekkel. Mindez hihetetlen mértékben megkönnyíti a munkájukat és egyúttal csökken a hiba lehetősége.

A kapott termékek operációs rendszere az Android, amelyet azonban módosítottak és erős védelmi mechanizmusokkal, továbbá AES-XTS 256 titkosítással láttak el. Minden tábla PC-n belül van egy nyitott (személyes) és egy üzleti zárt (bizalmas, munkahelyi) rész. Minden alkalmazás és adat szigorúan elkülönül egymástól, így biztonságos hozzáférés van mind az e-mailek, a kapcsolatok, a határidőnaplók és az intranet tekintetében. Az üzleti rész használatakor a kapcsolatot egy virtuális magánhálózat biztosítja. Ehhez jön még a külső honlapok felkeresésekor a központi tűzfal, amely képes a veszélyes tartalmak kiszűrésére.

Thomas Focke felügyelő felelevenített egy esetet, amikor megállítottak egy autós és úgy érezte, hogy az illető valamilyen kábítószer hatása alatt állt. Lekérte a sofőr adatait és kiderült, hogy már volt dolga a rendőrséggel, korábban megbüntették kábítószer birtoklása miatt, így azonnal intézkedhetett. Jelenleg a helyi rendőrök számára csak választható lehetőség a táblagép. Az első tapasztalatok alapján a rendszer egyszerűen használható és ezt megkönnyíti, hogy a nyomozók azokat az alkalmazásokat találják a készülékeken is, mint amik az irodai számítógépeiken telepítve vannak. Minden szükséges nyomtatvány is megtalálható, így nem kell este az irodában a papírmunkával vesződniük, hanem már napközben kitölthetik a szükséges dokumentumokat.

A jövőben minden felügyelő kap majd személyre szabott táblagépet, és az alsó-szászországi rendőrség egy saját szoftverbolt létrehozását tervezi. Az alkalmazott modell számos rendőrség és vámhivatal érdeklődését felkeltette, követendő példa lehet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!