SG.hu

Elérte a gödör alját a PC-ipar

2012 óta folyamatos volt az eladások csökkenése, de mára olyan öregek az irodai gépek, hogy muszáj újat vennie a cégeknek. A játékosok nagyon fontos tényezők.

A informatikai és távközlési berendezések piacának elemzésével foglalkozó amerikai International Data Corporation (IDC) friss kimutatása szerint a hagyományos személyi számítógépekből 60,3 millió kelt el az idei első negyedévben, 0,6 százalékkal több, mint 2016 első negyedévében. Az első negyedévi értékesítési adatok amellett, hogy rácáfoltak az IDC 1,8 százalékos csökkenést kilátásba helyező prognózisára, a hagyományos kivitelű számítógépek (asztali, munkaállomás) piacán 2012 első negyedéve óta első alkalommal mutatták ki az eladások növekedését.

A piaci folyamatokat az idei első negyedévben is nagyjából ugyanazok a tényezők határozták meg, mint 2016 második felében: a nagyobb vendorok a memória-áramkörök árának további emelkedésétől tartva növelték beszerzéseiket, valamint növekedtek a vállalati szektor beszerzései. A keresletnövekedés elsősorban az iparosodott régiókra volt jellemző, az Egyesült Államok kivételével, de ott is minimálisra zsugorodott a csökkenés mértéke.

Jay Chou, az IDC szakértője szerint a hagyományos személyi számítógépek forgalma harminc százalékkal csökkent ugyan a 2011-es csúcshoz képest a különféle kiviteli formák által támasztott konkurencia és a készülékek növekvő élettartama miatt, mostanra viszont már sokkal inkább csak a készülékcsere elhalasztása vált jellemzővé, a más kiviteli formára való átállás nem. Miközben a vállalati szektorban már érzékelhető egy készülékcsere-ciklus beindulása, a lakosságra ez még kevésbé jellemző. A számítógépes játékok üzletágában viszonylag erőteljes kereslet tapasztalható, de a táblagépek és az okostelefonok piacának a telítődése is a számítógép-kereslet stabilizálódásának az irányába mutat - mondta.


A hagyományos személyi számítógépek piacán a vezető szerepet 2013 első negyedéve után első alkalommal ismét a HP szerezte meg: eladásai 13,1 százalékkal 13,143 millióra nőttek, piaci részesedése a 2016 első negyedévi 19,4 százalékról 21,8 százalékra emelkedett. A Lenovo 12,322 millió, az előző évinél mindössze 1,7 százalékkal több PC eladásával a második helyre csúszott vissza. Piaci részesedése 20,2 százalékról 20,4 százalékra emelkedett. A harmadik helyen 9,573 millió PC eladásával a Dell állt az első negyedévben. A cég eladásait 6,2 százalékkal növelte, piaci részesedése pedig 15,0 százalékról 15,9 százalékra emelkedett.

A negyedik helyen az Apple áll 4,201 millió, az egy évvel korábbinál 4,1 százalékkal több személyi számítógép eladásával. Az Apple 7,0 százalék piaci részesedésre tett szert 6,7 százalék után. Az Acer 4,121 millió személyi számítógépet értékesített, 2,9 százalékkal többet a tavalyi első negyedévinél. Piaci részesedése 6,7 százalékról 6,8 százalékra emelkedett. Az összes többi személyiszámítógép-gyártó együttesen 16,967 millió készüléket értékesített, 11,4 százalékkal kevesebbet a tavalyinál. Piaci részesedésük 31,9 százalékról 28,1 százalékra zsugorodott.

A másik nagy elemzőcég, a Gartner is ugyan eltérő számokról, de hasonló trendekről számolt be. Kiemelik, hogy a piaci növekedés gátja a legfontosabb alkatrészek szűk kínálati lánca, és hogy az üzleti szegmensre támaszkodó PC-gyártók lesznek a lanyha piac nyertesei. Elemzőjük, Mikako Kitagawa véleménye szerint a lakossági kereslet gyengesége miatt amelyik cég nincs jelen az üzleti szférában, az öt éven belül kénytelen lesz elhagyni a piacot. Szintén mindkét cég kiemeli, hogy egyes apróbb területeken, mint például a PC-játékosok szegmensében még lenne hely specializált gyártók számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • grobs #32
    "ahova mész ott van egy régi ps2-es csatolású egér, van egy szintén ilyen billentyűzet, van régi analóg tv, és monitor hdmi és egyéb modern csatlakozók nélkül, a tabletted lemerülőben van, de nincs hozzá töltőd."

    Nem tudom honnan jutottál ide, de ps2-es egeret és billentyűzetet bontóban is nehezen találsz. Ha élet-halál kérdése akkor az első boltban veszek usb-st gombokért ... ugyanez a töltő is.
    A "régi analóg tv" felvetéshez nem is tudom mit lehetne hozzáfűzni. PC-hez kötni analóg tv-t rosszabb mint a spanyol inkvizíció, de crt monitor helyett is inkább kitámasztanám a tabletet.
    A kocsiban mindig van egy mobil töltő, de még soha nem volt szükség rá ... de menet közben szivargyújtóról is tölthetek. Mivel nem dohányzom ezért egy dupla usb töltő van fixen berakva. A mobil töltő miatt egészen valószínűtlen, hogy usb kábel ne legyen nálam, sőt lightning is van a kocsiban.

    Megjegyzem amit páromnak vettünk TF101HA (z8300) az eleve dokkolóval van, és eddig nem használta annyit egy nap, hogy közel kerüljön a lemerüléshez. Munkára mindkettőnknek ad a cég laptop-ot, de azért kell egy privát gép is.
  • Elmin #31
    "sot, kapaszkodj meg..meg a WoW is futott rajta, igaz minimum beallitassal 15 fpssel, de fhdban:D)"
    Ami 25 alatt fut az semmi, mert az csak szaggat, és nem fut.
    .
    "Ami meglepett (mert lefogadtam volna az ellenkezojet) nem kenyelmetlen, sot sokkal kenyelmesebb az erintokepernyo hasznalata, mint a bill/eger..nem hittem volna...gepelni mondjuk pont nem, de minden masra igen...ez nagyon meglepo volt szamomra "
    Szóval számodra kényelmesebb másolni, szöveget beilleszteni, átméretezni, az egér jobb gombjának menüjét használni.
    Persze ha te csak egész nap görgeted az oldalakat akkor érthető.
    Persze még mindig nem tudsz értelmesen ékezettel normálisan írni.
  • Elmin #30
    "Na ne viccelj..eloszor is nem az volt a kerdes, hogy megeri-e, hanem, hogy lehet-e?"
    Nem az volt. Az volt, hogy egy "kopasz" tablettel mit tudsz csinálni.
    .
    "(amugy miert is kellene MINDENT cipelni? Tablet plusz dokkolo billentyuzet plusz hdmi kabel plusz eger..hat huha...ha olyan helyen vagy ahol dolgoznod KELL, ott akad valami kijelzo is"
    Azt mondod nem kell mindent cipelni, majd felsorolod mindegyiket, hogy vinni kell.
    Tehát te majd kölcsönkérsz pl. a hamburgeresnél, buszváróban, parkban, kávézóban egy normális billentyűzetet egeret monitort?
    .
    Akkor old meg gyorsan, ahova mész ott van egy régi ps2-es csatolású egér, van egy szintén ilyen billentyűzet, van régi analóg tv, és monitor hdmi és egyéb modern csatlakozók nélkül, a tabletted lemerülőben van, de nincs hozzá töltőd.
    Összetudod öket csatlakoztatni, és tudsz vele dolgozni?
    Nem.
    Amúgy lehet, hogy ahova mész van nekik, de biztosan használják is, tehát még kölcsön sem tudod kérni.
  • Elmin #29
    "(bár a tabletpiacon azért elég sok windows gépet lehet látni a telefonokkal ellentétben, szóval valamennyire mégis elterjedt) "
    A szabványos csatlakozások hiánya miatt nem terjedt el.
    Mert hiába van egy wines tabletted aköré mindenhol ki kell építeni a fogadó, kezelő, tároló egységeket úgy, hogy minden helyről el is tudd érni az adataidat.
  • Elmin #28
    "Nem igazan erthetoek a kerdeseid...megis mi akadalyoz meg abban, hogy kikoss tv-re vagy monitorra 1 windowsos tabletet, egeret es billentyuzetet csatolj hozza es ugy csinalj vele amit akarsz?"
    Az érthetetlen hozzá szólásod mindent elmond neked.
    Ha annyira isteníted a hordozható eszközöket, akkor miért nem tudsz ékezettel írni, úgy mint az asztali gépen?
    Vagy számodra lényegtelen, hogy másokat megtisztelnél ezzel?
    Visszatérve a kérdésre csak az akadályozza meg, hogy mindent magával kell vinnie.
    Már akkor összedőlt az elméleted amikor szembetalálkozol, olyan készülékkel amin nincs hdmi, csak a normál vga csatlakozó.
    Tehát viszed az egeret, viszed a normális méretű billentyűzetet, viszed a töltőt, viszed a csatlakozókábeleket, viszed a külső hddt, esetleg az elemeket.
    Vagyis van egy kis aktatáskád a hordozható géped mellé.
    És még így sem tudsz vele azt csinálni amit akarsz, és ott ahol akarod.
  • zola2000 #27
    Passz, talán azért nem, mert az egyszerű átlagfelhasználónak jobb-egyszerűbb az android mint a windows

    (bár a tabletpiacon azért elég sok windows gépet lehet látni a telefonokkal ellentétben, szóval valamennyire mégis elterjedt)
  • zola2000 #26
    Dehogyis

    http://cpuboss.com/cpus/Intel-Core2-Duo-T7200-vs-Intel-Atom-Z3735F

    A mai tabletek a legalja is olyan mint egy core2duo gép 2-4 gigára bővített rammal és SSDvel irodai programokkal és böngészővel egészen fürge.

    (a komolyabbak meg már alap szinten játékra is alkalmasok csináltak is ilyen kézikonzolt gpd win néven z8750 soc-al)

    katt
  • gforce9 #25
    Ha valóban így van, miért nem terjedt el?
  • TokraFan #24
    Tehát leírtál egy kvázi PC-t, billentyűzettel, egérrel, monitorral...Csak a hardver ami a tabfosban pörög, kb. egy asztali Pentium 4 szintjét hozza teljesítményben, vagy még annyit sem.
    Már csak azt kéne elárulnod, hogy ennek mi értelme van? A tablet elsődleges funkciója, hogy hordozható! De ha mellé csapod a perifériákat, a monitort és a töltőt vagy dokkolót, akkor ezt a kb. egyetlen értelmét is elveszti az egész.

    Amit vizionálsz az nem modern, hanem értelmetlen hülyeség...
  • zola2000 #23
    Annyiban működik, hogy irodai használatra tényleg jók még az alsó kategóriás tabletek is, amikben van egy 4 magos másfél ghz körüli proci, a legaljában is 2-3 giga ram, az SSD miatt gyorsabb mint a hdds asztali gépem. (a windows nem játékra gondolok)

    Az hogy kinek kell más kérdés, de hogy müködik az tény.