Berta Sándor

Több PC-t adtak el, mint egy évvel ezelőtt

Az Európát, a Közel-Keletet és Afrikát magában foglaló EMEA régióban a tavalyi esztendő első negyedévéhez képest 6,7 százalékkal nőtt az eladott PC-k száma.

A Gartner piackutató cég kimutatta, hogy 2011 hasonló időszakához képest világszerte 1,9 százalékkal több számítógépet értékesítettek, ami azt jelenti, hogy az elmúlt egy évben 88,9 millió új konfiguráció talált gazdára. Ez jóval több annál, mint amire az elemzők számítottak és Ranjit Atwal, a Gartner kutatási igazgatója szerint egyúttal azt jelzi, hogy a PC-t még közel sem kell temetni, igenis van igény ezekre a termékekre.

A friss felmérésből kiderül az is, hogy az elmúlt hónapokban elsősorban a cégek vásároltak számítógépeket, a felhasználók inkább a táblagépeket és az okostelefonokat részesítik előnyben. Az Egyesült Államokban tökéletesen megfigyelhető ez a folyamat, ott a PC-eladások az elmúlt egy esztendőben 3,5 százalékkal csökkentek.


A világ legnagyobb PC-gyártója továbbra is a Hewlett-Packard, amely 16,9 százalékról 17,2 százalékra tudta növelni a piaci részesedését. A második helyen még mindig a Lenovo található, amelynek a piaci részesedése 10,4-ről 13,1 százalékra emelkedett. Az elmúlt egy év vesztese ugyanakkor egyértelműen a Dell, amely jelenleg 11 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik és amelyet nagyon megközelített az Acer. Az ötödik helyen 6 százalékos piaci részesedéssel az Asus található.


A Gartner az adatoknál egyaránt figyelembe veszi az asztali számítógépeket és a notebookokat, a tábla PC-ket viszont nem. Az ugyanakkor már látható, hogy a tájföldi áradások miatt kialakuló merevlemezhiány érdemben nem befolyásolta az értékesítést és csupán néhány szektort érintett negatívan; ez utóbbiak közé tartozik az olcsó notebookok piaca. Mint ismeretes, tavaly ősszel Thaiföld heteken át küzdött az árvízzel, s akkor úgy tűnt, hogy a kialakult helyzet megbéníthatja a PC-ágazatot is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rapid81 #11
    Azt azért megnézném, hogy hogyan kötöd rá a nyomtatót, meg például a szkennert egy táblapécére, hogy még rendesen használni is tudd, meg ugyebár legyen hozzá driver. Meg azt is megnézem, hogy hogyan írsz cd-t/dvd-t táblapécével, ha még program sincs hozzá. Meg azt is megnézem, hogy a családi videókat hogyan vágod össze táblapécén. Az asztali gépnek/laptopnak igenis van és lesz is létjogosultsága.
  • asgh #10
    Az a kérdés, hogy hányan akarnak otthon érdemi munkát végezni. Nekik ugyanolyan, vagy nagyon hasonlóak az igényeik, mint a céges irodáknak, ezért nekik a PC továbbra is megoldás marad. De ahogyan nincs minden lakásban laminálógép meg iratmegsemmisítő, úgy egy idő után PC sem lesz, mert akinek nincs szüksége otthoni irodára, annak az irodai számítástechnikára sem lesz.
  • muzzyka #9
    jön a Diablo3 :) kell a PC :D Collector edition eladva még előrendlés alatt világszerte. nem semmi
  • Szefmester #8
    Én meg inkább csinálok egy olyan asztalt ami 3 fiókkal rendelkezik egymás mellett.. ebből a középső maga a gép.. a géptető meg az asztal síkjának egy része... Nem lesz szem előtt.. nem fog egyes alkatrészem olvasólámpaként világítani, és ugyanúgy nem lesz mobil mint eddig. :D
  • opeca #7
    Azért egy laptopot is le kell tenni valahova. Lehet a fotelbe terpeszkedve laptopozni, de hogy érdemi munkát ezekben a prolipózokban nem lehet végezni azt tapasztalatból mondom:)

    Akinek szüksége van arra, hogy otthon legyen egy normális informatikai "állomása", az nem lesz rest venni egy normális számítógépes asztalt és széket.

    Aki pedig csak f@szbukozásra használja, ott egyetértek, annak nem kell, és az prolipózban fotelből tolhatja.
  • asgh #6
    Az otthoni általános célú számítógép fontosságát nincs értelme megkérdőjelezni, az otthoni irodáét viszont igen. Aki ugyanis teheti, az próbálja szeparálni az otthonát minden olyan dologtól, ami munkakörnyezetet csinál belőle. Jellemző pl., hogy már a laptopok terjedése is mennyire visszaszorítja az olyan kiegészítő termékek piacát, mint mondjuk a számítógép asztal.
    A közeljövőben valószínűleg jópár furcsa hibrid megoldás fog megjelenni a PC piacon, amiknek egyetlen közös tulajdonságuk lesz: próbálják úgy megoldani az otthoni informatikai feladatokat, hogy közben ne kelljen speciális munkakörnyezetet kialakítani a számukra.
  • opeca #5
    Hát természetellenesen elég komoly népszerűségnek örvend:)

    Pontosan, hogy egy hatalmas igény volt az otthoni számítógépekre. És amint sikerült "összetömöríteni" a batár számítógépeket kompakt formába, "elérhető" áron, egyből hatalmas népszerűségnek örvendett.

    Az, hogy időközben úgy változott a technokrata társadalom, hogy a tartalomfogyasztás fele billent billent erősen a mérleg nyelve, így már valóban lehetőség nyílt az inkább fogyasztásra szánt eszközök térnyerésére.

    Ettől függetlenül magára valamit is adó, modern ember tart legalább egy pécét otthon.

    Akik csak a f@szbukon meg a youtube-on lógnak 24/7-ben, azoknak valóban elég egy tablet vagy egy okosteló, de hát az ilyeneket szánom, ha csak ilyen emberek lennének többségben akkor még a kereket sem találtuk volna fel.

  • opeca #4
    Haldoklik a PC...
  • asgh #3
    A PC irodai eszköz, az emberek pedig egyre kevésbé akarnak irodát telepíteni az otthonukba, ezért fordulnak az okostelefonok, okostévék, táblagépek, játékkonzolok, stb. felé.
    Valójában az volt a természetellenes helyzet, hogy az alapvetően irodai célra tervezett PC - a windowsnak és a nyitott platformból adódó olcsóságának köszönhetően - ennyire elterjedt a mindennapi háztartásokban. Az IBM anno nem is értette ezt a jelenséget és nem foglalkozott a home piaccal, ezért tudták a saját termékével legyőzni a többiek.
    Mostanság jutott el az iparág arra a szintre, hogy a háztartásokban elégséges teljesítményt más, nem intel megoldásokkal is biztosítani tudja, akár jóval olcsóbban is, ezért a háztartások jelentős részéből bizony szépen szorulnak kifele a PC-k.
    Ez viszont nem jelenti azt, hogy a cégeknek ne lenne szükségük irodai gépekre. Egyszerűen annyi történik, hogy az eddig összenőtt két piaci szegmens szépen elválik egymástól, ezért az egész piac hullámzik: a home piacon erős Dell szopóágon van, a vállalati piacon erős HP és Lenovo pedig tartja magát.
  • Kovász #2
    Jajj, hát nem úgy volt, hogy az emberek már nem is vesznek PC-t? LOL