Berta Sándor

Tovább drágulhatnak a memóriák

A személyi számítógép RAM-ok ára akár 40 százalékkal is emelkedhet a közeljövőben.

Az új esztendő komoly drágulást hozott a memóriapiacon és a legújabb adatok tükrében látható, hogy sajnos ez a tendencia a következő hónapokban is folytatódni fog. A memóriagyártók 2016 utolsó negyedévében 18,2 százalékkal több bevételt (12,454 milliárd dollárt) könyvelhettek el, mint a harmadik negyedévben (10,536 milliárd dollárt). Ami a cégeknek öröm, az a vásárlóknak üröm és úgy tűnik, hogy egyelőre hiába is várja bárki a helyzet javulását.

Az árak emelkedéséért a nagy kereslet felelős, különösen a tavalyi negyedik negyedévben az okostelefonok területén volt ez megfigyelhető a kínai piac megugrása és az iPhone 7 bevezetése miatt. A PC RAM-oknál az árak több mint 30 százalékkal emelkedtek. Az idei esztendő első negyedévében ugyanekkora áremelkedésre lehet számítani a szervermemóriák piacán is. A DRAMeXchange legfrissebb előrejelzése alapján ráadásul ebben az időszakban a PC-RAM-ok még 40 százalékkal drágulhatnak és a második negyedévben is további áremelkedésekre lehet számítani.

Az elmúlt időszak egyértelmű nyertese a Samsung, amely a tavalyi esztendő utolsó három hónapjában 5,9 milliárd dolláros bevételt könyvelhetett el, a piaci részesedése pedig elérte a 47,5 százalékot. A második legnagyobb gyártó az SK Hynix, amely 3,33 milliárd dolláros bevétel mellett 27,6 százalékos piaci részesedésre tett szert, míg a Micron számai (2,421 milliárd dollár; 19,4 százalékos piaci részesedés) szintén impozánsak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zsozso29 #9
    Az igen, 2016.júniusába akár 18-19E lehetett venni 16GB ramot most meg min 36E, már bánom hogy nem vettem meg mondom majd lentebb megy hát köszi telefon gyártók.
  • CairoJack #8
    Ha ez beteljesül, akkor drágábbak lesznek, mint megjelenéskor, ami azért kissé paradox. Már most is kb. ott vannak a DDR4-es árak, ahogy piacra léptek.
    Amúgy tuti, hogy kartell van emögött, mert bár a telefon gyártó cégek egyre több RAM-ot vesznek, és ez még indokolhatná is a drágulást, de ezzel párhuzamosan folyamatosan csökken a PC-k, a tabletk, és a notebook-ok eladási mutatója, szóval ez pont hogy egyensúlyozná a telkó piac növekedését. Szóval ez pont akkora kamu, mint a HDD piacon volt az "árvíz" baromság, stb.
  • jkedzs #7
    köztudott, hogy a memóriagyártásban van a legtöbb haszon. ezután pedig még több lesz.
  • Cat #6
    Ha a legfelsőbb szinten, Tajvanon vagy Dél-Koreában drágítanak, akkor az európai vagy az amerikai versenyhivataloknak nem osztanak lapot, nincs felettük joghatóságuk, a helyiek meg nyilván nem fognak eljárni velük szemben.
  • Quintus #5
    Érdekes... Én abban a tévhitben éltem, hogy a RAM egyre olcsóbb lesz...
  • tom_pika #4
    Igen, kartellezés most fel sem merül? Érdekes...
  • wraithLord #3
    Hát igen, egyre több memóriát raknak a telefonokba, és egyre több a telefongyártó... Kezd olyan lenni ez az egész, mint a digitális kameráknál a Megapixel-háború volt anno. Értelme nem sok van, de jól hangzik, hogy 8 GB RAM (vagy több) van a telefonban.

    2013-ban bevásároltam RAM-ból, gyakorlatilag minden gépembe (2 asztali, 2 laptop) bevásároltam plusz RAM-ot. A fő gépemben most 16 GB van, remélem, nem döglik be egy ideig... :D
  • masuda #2
    Még jó, hogy nemrég vettem 4GB RAMot 5000-ért akkor.
  • SaGaIn #1
    Ezek szerint készüljünk fel 16GB DDR4 60-70 ezer forintos árára? Nem kis lehúzásnak érzem ahhoz képest hogy 2015 októberében 20-25 ezerért lehetett kapni ugyanennyi 2666-os 1,2V-os márkás ramot (hogy ne mennyünk vissza ddr3 idejébe, mikor ezt a mennyiséget 10-15 ezerért is meg lehett kapni) mondhatnak itt bármit erős kartellezés szagot érzek..
    Utoljára szerkesztette: SaGaIn, 2017.02.16. 14:13:34