Gyurkity Péter

Már a memóriákból is kevesebb jut a PC-kbe

A DRAM-piacon most először szorult 50 százalék alá a hagyományos személyi számítógépek részesedése, a trend pedig a telefonok és táblák további gyors előrenyomulását vetíti előre.

Az IHS iSuppli felmérése szerint a második negyedévben először jutott a DRAM-komponensek kevesebb, mint fele a hagyományos PC-kbe, ezzel pedig fontos fordulóponthoz érkeztünk. Az elkövetkező időszakban ugyan tovább növekszik majd a forgalom, ennek azonban egyre kisebb része jut a megszokott számítógépes konfigurációkba, miközben mind több és több memória talál otthonra a különböző hordozható eszközökben.

Jól mutatja a trend alakulását, hogy 2012 második negyedében immár csak a DRAM-termékek 49 százaléka került forgalomba egy-egy PC részeként, az előrejelzés szerint pedig jövő év végére ez az arány mindössze 43 százalék lesz. A táblák részesedése az első negyedévben (a leszállított DRAM-ok tekintetében) még csak 1,6 százalék volt, ez a második periódusban rögtön 2,7 százalékra ugrott, 2013 végére pedig csaknem 7 százaléknál á7llnak majd. A mobiltelefonokkal együtt az idei év elején még csak 14,1 százalékot tettek ki, jövő év végére azonban elérhetik a 26-27 százalékot is.


A növekedés üteme láttán nem csoda, hogy az olyan, a PC-piacon küszködő óriások is ebben a területben látnak fantáziát, esélyt a megújulásra, mint a HP. A Palm felvásárlása, majd pedig néhány, nem sok sikert arató mobil készülék piacra dobása után a HP feladta, most azonban ismét egy okostelefon kidolgozásán törik a fejüket, amely egyes források szerint valószínűleg egy belépő szintű változat lesz, mégpedig kifejezetten Afrikának szánva, hiszen a cég az utóbbi időben itt terjeszkedett, nyitott újabb irodákat, a szegmensben pedig amúgy sem sok esélye lenne az igazán nagyokkal szemben.

Biztosra vehető, hogy az okostelefonok terén a belépő szinten is egyre több memóriára, egyre nagyobb kijelzőkre lesz szükség, hiszen a kínai piacot figyelők észrevételei szerint már itt is teret hódítanak a 4 hüvelykes érintőképernyővel, valamint ikermagos processzorral érkező példányok. Ezek 150 és 250 dollár közötti áraikkal igyekeznek megkedveltetni magukat, miközben a hangsúly a következő körben egyértelműen a szoftveres háttérre helyeződik át, ahol a kezelőfelület, valamint az új funkciók (hangvezérlés, -felismerés) lesznek kiemelt szerepben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • usersg #81
    Baromság ramdrive -ba tenni, ez a lényeg. A windows memóriakezelésével meg nem hiszem hogy nagy gondok lennének, ráadásul szabályozgatod is a swap -ot úgy, ahogy akarod. Egy biztos... ramdrive -ba az teszi, akinek halvány fogalma sincs arról, hogy mit is csinál valójában.
    Ugyanekkora marhaság a böngésző cache -t átlinkelni ramdrive -ba. Ha akarod, szívesen elmagyarázom neked hogy miért.
  • gforce9 #80
    Nem ezért írta szerintem, olvasd újra.
  • sanyicks #79
    swap virtuális memória... viszont a vinFOS picsog ha nincs, akkor is ha még 8 giga üres ram van, mert hulladék a memóriakezelése. Ezért kell akkor is swap. Rendes rendszereknél persze tényleg csak az eredeti célnál van szükség rá.
  • gforce9 #78
    "Nem árt ha van egy HD Sentinel, ez kötelező kéne legyen minden gépen. Nem árt egy program ami figyeli a ramokat és a processzort, és nem árt egy program ami figyeli a hőmérsékletét a hardvereknek, ha kell lehessen a ventilátorokat szabályozni, meg ilyenek."

    Sentinel: a hdd smartjából olvas adatot. Semmi nem garantálja, hogy holnap az a hdd el fog indulni. A kezdeti hibákat detektálja, de a biztonsági mentést nem váltja ki. Az olyan adatoknál, amelyeknél a biztonsági mentés sem kell, azok meg tökmindegy ha elvesznek. Van egy olyan szabály, hogy az az adat ami csak 1 helyen van tárolva, az nincs tárolva.

    Ramot processzort minek figyelni? Ha szar bármelyik azt biztosan nem tudja eldönteni egy oprendszer alatt futó szoftver, hiszen az is azon a ramon és processzoron fut amit épp figyel.... kicsit idiótaságnak érzem. Ezért vannak a ram és cpu tesztek boot cd-ken, mert ha már egy full processzort és ramot használó oprendszer sut, akkor már sw legyen a talpán, ha egy rossz memóriacímzért ki tudjon deríteni, hogy a cpu vagy ram hibája. Jóhogynem kondenzátor púposodást figyelő toolt nem javasolsz.

    A hardwerek hőmérsékletére meg van egy marhaegyszerű megoldás. Normálisan kell összerakni a gépet és nme fog melegedni semmi. Manapság asztali ronton ez amúgysem jellemző. Sem a cpu-kra sem a hdd-kre nem jellemző jelenleg a melegedés, ha normálisan van összerakva a gép. A GPU esetleg problémás lehet, de itt is a megfelelő ház kiválasztása sokat segít, szóval nem igazán értem minek a hőmérsékletfigyelés külön.

    Ventillátorokat szabályozni? Oldja meg az alaplap. 1x bekonfigolja az ember és kész, mit kell azon szabályozni? Persze, ha egy szénnéhúzott rendszert használsz, akkor nem szóltam. AZ általad felsorolt szoftverek többsége egyre jó: Mindegyik kihasít egy kis processzoridőt magának és szépen belassul a gép. Másra nem való. A gépet időnként át kell nézni, okés e minden és annyi. Nem kell 7/24-es felügyelet hozzá.
  • usersg #77
    Ennyi hülyeséget... Mi a francnak van az ssd, ha leveszel róla mindent, ami a gyorsabb működéséért van ott, ahol. A swap -ot teljesen felesleges levenni róla, ramdrive -ba tenni meg akkora hülyeség, hogy arra nincsenek szavak. Gondold már végig mire való a swap. Ha rájöttél, akkor értened kell miért értelmetlen baromság ramdrive -ba tenni. Honnan szeditek ezeket a dolgokat? El sem bírom képzelni.

    "Egyebkent jellemzoen az ssd nem serul csak rajta a filerendszer."

    Ez biztos megnyugtatja azokat, akiknek elvesznek a cuccai. :)

    Minek van az ssd, ha nem használod? Te is azt írod hogy kímélni akarod, annyira, hogy teljesen értelmét veszti ha benne van a gépbe...
  • kvp #76
    Legregebbi ssd-m meg c64-eshez keszult, az is jo. Az ssd-k egyebkent sokkal strapabirobbak mint a hd-k, csak nem kell trukkozni veluk. Windows eseten a swap-et nem szabad az ssd-re rakni, azt vagy ki kell kapcsolni vagy ramdrive-ra kell rakni. A barkacs driverek es a teljesitmeny optimalizalo programok lehetnek problemasak, de azokat nem kell hasznalni. En hasznaltam pata-s ssd-t is, az sem ment tonkre, csak elavult a gep. (a bkv-s hevek info rendszereben is ugyanaz a tipus van) Egyebkent jellemzoen az ssd nem serul csak rajta a filerendszer. Ha valaki nem huzza a gepet, akkor a feszultsegek a helyukon vannak es nem sulhet meg a flash. (ha valaki jatszik az alaplap feszultsegevel az gond lehet, mert az ssd-kben van egy charge pump ami programozasi feszultsegre noveli a tapot, de ha az tul van huzva, akkor azt szorozza fel es az mar kiegetheti a cellakat)
  • okosan gyerekek #75
    OFF

    köszönöm szépen, igen, ez a tendencia így már ismerős!
  • narumon #74
    Huhh lehet, hogy nekem eddig csak mákom volt de 14 SSD-t pakoltam nemrég haveroknak (összesen) a gépébe, de egyikbe sem futottam még bele. SSD berak, Win7 felrak, minden kurvagyors minden jó mindenki heppi. Nekem eddig az összes installálásom így zajlott. (Intel és OCZ SSD-kkel, te mikkel futottál bele gondba? Jah itt az alaplapok igen változatosak voltak szerintem nincs két haver egyforma alaplappal)
  • narumon #73
    "bár akinek eddig azt raktam bele, volt rendesen panasz, így megbántam. Többet nem javaslom senkinek, csak saját felelősségre. Bosszantóan kiforratlan technika ez még."

    He? Milyen panasz? Nálunk én voltam az első fecske (szokás szerint) azóta már elég sok ismerősnek van a gépében, nulla panasz volt idáig bármilyen részről.
  • narumon #72
    "Tényleg. Na de miért lényeges ez? Naná hogy nincs mindenkinek a családban egy külön számítógépe, de ez eddig sem volt így. Akkor ez most mit bizonyít, vagy cáfol? Szerintem semmit. "

    Ennek az ellenkezője sem bizonyít vagy cáfol semmit. A cikkhez meg annyi értelme van (nem arról szól, hogy most akkor már nincs PC) hanem az új PC-k forgalmazásáról. Az adott családnak teljesen jó egy 2-3-4-5 éves PC anélkül, hogy hozzányúlnának. Régen ez nem volt így, most ha vesz egy gépet még lehet, hogy 5-10 év múlva is azt fogja használni. Ennyi. Ez miatt lassul a forgalmazás, és nem azt jelenti, hogy adott háztartásban nincs PC.

    "Amúgy ahogy olvasom elég sok képernyőt bámulsz te minden nap... én ennyit nem bírnék."

    Hát nekem sajnos muszáj, de mihez képest sok? Egyébként mostanában betegen fekszem itthon, tehát olyan sokmindent nem tudok csinálni :(

    "Játék annyira nem érdekel hogy egy külön eszközre beruházzak miatta, azt pénzkidobásnak tartom. Még az is jobb lenne, ha elk@váznám."

    Én meg kikapcsolódásként sokat játszom, és az utóbbit tartanám pénzkidobásnak mert a feleségem egy főnyeremény, okos, csinos és szereti az üntyüpüntyüt :)

    "Nem tudom... valahogy nem tartom egészségesnek ha az ember naphosszat csak a képernyők előtt punyhad."

    Nem is az egyébként. Én mondjuk fiatalabb koromban fociztam, karatéztam, edzésre jártam tettem-vettem stb. Most még mindig fiatalon itt vagyok 2 gerincsérvvel amit nem tudunk eldönteni, hogy műtét vagy nem műtét :(