Gyurkity Péter

OCZ: 8 és 16 GB memória az asztali PC-kben

Sokak számára bőven elég a 4 GB memória a hagyományos asztali számítógépekben, ezzel azonban nem ért egyet az OCZ Technology, amely új termékei révén akár 16 GB-ot is elérhetővé tesz az otthoni PC-kben.

A gyártó a napokban jelentette be hivatalosan az új memóriakitek elérhetőségét, amelyek az asztali szegmensben eddig nem látott kapacitást hoznak el az otthonokba. A cég ugyanis úgy véli, hogy rövid időn belül valós igény mutatkozik majd a minden eddiginél nagyobb memóriák iránt és ez a folyamat a többmagos asztali gépek terjedésével csak felgyorsulhat.

Első körben mindez persze csak az igazi fanatikusok igényeinek felelhet meg, akik közül sokan ma is 4, vagy akár 8 GB memóriát pakolnak brutális konfigurációikba. Az OCZ új kitjei szintén elérhetővé teszi a 8 GB-os kapacitást (egy egyszerű modulpár révén), a limitet azonban még feljebb tolják és négy modul egyidejű alkalmazásával akár 16 GB-ot is elérhetővé tesznek, egyelőre kizárólag az Intel P45 jelzésű chipkészlettel szerelt alaplapokon. Az persze kérdés, hogy szélesebb körben mikor mutatkozik majd valós igény az ekkora memóriák iránt, ám egyes elemzők szerint erre alig néhány negyedév múlva sor kerülhet.

Az elsődleges feltétel természetesen (a megfelelő alaplap, vagyis az Intel P45 chipkészlet megléte mellett) a 64 bites operációs rendszer, hiszen az eddig használt 32 bites szoftverek az architektúra korlátai miatt legfeljebb 4 GB memóriát címezhetnek meg - ez pedig tovább csökken a különböző perifériák jelenléte miatt. A modulok a megszokott 800 MHz-es DDR2 (PC2-6400) példányok, CL5-4-4-15, CL5-5-5-15, illetve CL5-6-6-18 késleltetéssel. A cég szerint a modulokat az Intel P45-re optimalizálták, arról egyelőre nincs hír, hogy a többi chipkészleten mikor lesznek elérhetők.

Az OCZ arról sem számolt be, hogy milyen áron dobná piacra új termékeit - ezek nyilván nem lesznek éppenséggel kedvezőek az első időszakban, bár a DDR2 árak folyamatosan csökkennek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • palm pilot #30
    Majd szóljál ha a Stalker is belefért 512 byteba...
  • palm pilot #29
    Milyen az a terra ram? Földből van?
  • palm pilot #28
    Viszont a jó programozó többet kér, olcsóbb a szoftver előállítása szar programozóval. ^^
  • palm pilot #27
    A Stalkernak pl. jót tesz ha van elég ramod, és beszűnteted a swappolást. Bár az igazi az lenne ha lehetne ramba swappelni, így megkerülni a 32 bites alkalmazások 4 GB-os korlátját.
  • palm pilot #26
    Nekem eddig is 8 GB ramom volt, 4x2 felállásban. 24k-ért vettem, annyit sztem megért.
  • endale #25
    Olyan nincs, hogy valamiből elég van, legfeljebb elég valamire.
  • RealPhoenixx #24
    assdf: badarsag azt gondolni, hogy az egesz gepezetbol kiragadsz egy elemet es azt mondod, nah az a hibas, mikozben a szerkezet mukodne pont annelkul az elem nelkul is, amit eppen kiragadtal, ez LOL gondolkozas.

    Es akkor ezt a 3-4 evente uj oprendszer temat meg csak meg sem penditettem.

    Es azt a temat sem penditettem meg, hogy vannak dolgok, amiket nem igazan tudnal hatekonyan megcsinalni megfelelo mennyisegu ram hianyaban megfelelo idokorlat alatt.

    Vagyis: ehez hasonlo cikk mar nem egy volt, kismillioszor szet lett ragozva az egesz tema, en nem vagom miert kell ujra es ujra ugyanazokon a dolgokon lovagolni es agonizalni, ez itt mar nem DEDO, VAGY MEGIS?! :)

    NB: en jol elvagyok lassan 1 eve a 8G ramommal, de mar en is nezegetek nagyobb mem kapacitas utan
  • assdf #23
    Meg azt se felejtsük el, hogy ez az állandóan duplázni kell a ram méretét effektus gyakorlatilag egyes egyedül a microsoftnak köszönhető, reális igény erre nincs user oldalról.
    Mert ha megnézed hogy az átlag user miket használ ma és 10 éve a gépen, akkor kb a következőket kapod:
    -zenét hallgat
    -filmet néz
    -internetezik(+email, msn)
    -szöveget szerkeszt
    -táblázot "kezelget"
    -játszik

    és ennyi, kalap kabát. Ezek közül egyedül a játék az ami pumpálja fel a ramot, de ha levetited az összes számitógépet használó emberre azoknak az arányát akik hardcore játékosok akkor azt kapod hogy valójában ez is csak elenyésző réteg az egészhez képest.

    Ergó a userek 10 éve többé kevésbé ugyanazt használják, mégis 10x annyi ram kell a gépbe hogy ugyanazt tudja használni.
    És hogy miért? Mert a microsoft 3-4 évente kihoz egy uj oprendszert, aminek csak ahhoz hogy a megszokott notepadot elinditsa a user máris 2x annyi memória kell...
  • BlackRose #22
    Nem úgy kell nézni egyszerűen azért mert akkor a 64MB-nak a "súlya" sokkal nagyobb volt mint ma a 64MB-nak. És persze miért néznénk a dolgokat abszolút szinten amikor relatív a dolog. Szóval tény, hogy a növekedés a hardver területén lasabb mert közelebb vagyunk a fizikai határokhoz, persze a kutatók mindég valami új megoldásal ezt orvosolják, de a megoldás megtalálása napról napra nehezebb. Persze egy mai 3GHz Core2Quad komolyan ráver egy néhány évvel ezelőtti Pentium 4-re (még a 3GHz-re is), de a helyzet ugyanaz, a 90-es években itt is nagyobb volt a relatív ugrás 5 év allatt (persze könyebb is volt). Most itt nem köpködni akarok, csak rámutatni, hogy a következő években nem kell olyan nagy ugrásokra és majdnem exponenciális növekedésre számítani mint az előző évtizedek allatt, és még 1980 és 2008 között a memória 64KB-ról 8GB-ra szökött (131072x) addig - legalábbis a jelenlegi félvezető technológiákal - nem hiszem, hogy 28 év múlva 1PB RAM-nál fogunk tartani... tehát a "na majd meglátjátok milyen hahaha" csak részben igaz.
  • scs17 #21
    A mennyiséget nézd. Lehet h 64X-es volta növekedés,de közben csak 64 Mb RAM-mal nőtt. Most meg 8Gb-al nő. Így nézve azért kicsit több...