Gyurkity Péter

Árat emelnének az akkumulátor­gyártók

A laptopok és az elektromos járművek terén is nagy a kereslet, így csökkennek a készletek.

A DigiTimes számolt be a napokban a hírről, miszerint a kisebb-nagyobb akkumulátorokat gyártó vállalatok körében egyre erősödik a jelentős mértékű áremelés iránti igény. A legtöbb szereplő két számjegyű növekedést szeretne elérni, amit a csökkenő készletekkel magyaráznak.

A cégek leginkább a hagyományos, 18650-típusú akkumulátor esetén látnának szívesen egy jelentősebb áremelést, mivel itt egyrészt a noteszgépek iránti erősebb kereslet, valamint a meglévő raktárkészletek komoly csökkenése okoz számukra gondokat. Erre tesz még rá egy lapáttal az elektromos járművek lassú, fokozatos elterjedése, ami több nagyobb szereplőt is váltásra késztetett, vagyis ők egyértelműen ez utóbbi piac felé mozdultak el, csökkentve vagy némileg visszafogva a laptopokba szánt változatok gyártását – így az ezen a területen mutatkozó hiány még komolyabbá vált. A megmaradt gyártók nem tervezik a kapacitás növelését, ezért mindenképpen szeretnének növekvő árakat látni.

Az említett típus mellett a többek között az ultravékony laptopokban használt lítium-polimer akkumulátoroknál is hasonló folyamat zajlik, amit tovább erősíthet a soron következő generáció közelgő megjelenése – itt az Apple mellett az Acer és az Asustek is több eltérő modellt szeretne még az év vége előtt piacra dobni. A tajvani portál a Simplo Technology elnökét szólaltatta meg az ügyben, aki szerint ők kellő mennyiségű készletet halmoztak fel, így nem lesz különösebb gondjuk, mindazonáltal ők is jóval erősebb utolsó negyedéves keresletre számítanak.

Az év vége felé kiderül, mennyiben válik valóra a gyártók kívánsága, ami már önmagában sem sok jót jelent a felhasználóknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Madve #6
    Először a minőségi problémákat kellene megoldani. Pl. Ha nem jutna minden évre olyan akkuszéria ami hajlamos a spontán öngyulladásra, akkor azt mondanám, hogy jogos az igény az áremelésre.
    De jelenleg miért fizetne bárki többet valamiért, ami szimplán tűzgolyót csinál a sokszor nem olcsó termékből amibe belerakták?
  • gaszton421 #5
    Hát ez nem valószínű, az áremelés nem valószínű hogy nagyban csökkenne a kereslet, még csak lassulni sem fog a kereslet növekedési üteme, azt viszont elérhetik vele, hogy befektetőkkedvet kapjanak újabb gyárak építésére vagy lítium bányák bővítésére. Ha csak nem kartelleznek, ez nehezen kivitelezhető.
  • Jawarider #4
    Árat emelnek -> csökken a kereslet ,utána majd azt mondják de jó, hogy árat emeltünk mert csökkent a kereslet :)
  • sempronius18 #3
    Gödön most épít gyárat a Samsung. A Lengyeleknél meg az Osztrákoknál is épül egy. Kapásból csak a környéken ennyi kapacitásbővítés van.
    A hangzatos hsz-ek előtt tájékozódni nem árt.
  • Cefet #2
    Hm... nem pang a piac, úgy gondolják, hogy elbír egy kis áremelést, és hoz egy kis extra profitot. Persze ebből csak akkor lesz valami, ha katelleznek. Év végéig kiderül, hogy meg tudnak-e egyezni. Nagyjából ennyi a hír.
  • PeeTeR #1
    arat igen, de kapacitast nem, yeeeeeeeee \o/