Berta Sándor

Illegális-e a kalózfilmek streamelése?

Az illegális tartalmak megtekintésének kérdésében hamarosan az Európai Unió Bírósága dönthet.

Egy holland bíróság azzal a kéréssel fordult az Európai Unió Bíróságához, hogy hozzon döntést abban a kérdésben, hogy illegálisnak minősül-e vagy sem a másolt filmek és televíziós sorozatok online sugárzása.

A holland testület azután döntött így, hogy nem tudott állást foglalni abban az ügyben, amelyben a BREIN nevű helyi szerzői jogvédő szervezet és egy módosított streamegységeket kínáló online bolt állt szemben egymással. Az eszközök és az azokra telepített szoftverek segítségével a televíziók hozzáférhetnek az illegális letöltőportálokhoz. A bíróságnak többek között arról is határoznia kell, hogy törvényellenes-e egy ilyen készülékek és annak eladása, valamint a streameléssel kapcsolatban is számos kérdést kell megválaszolni.

A nehézséget az jelenti, hogy miközben az illegálisan másolt tartalmak készítése, terjesztése és letöltése sok országban tilos, addig azok megtekintésével kapcsolatban már közel sem ennyire világos a jogi helyzet. Számos országban az internetszolgáltatóknak például meg kell akadályozniuk a legismertebb streaming-oldalakhoz (Popcorn Time, Movie4k.to, kinox.tv stb.) való hozzáféréseket.

A tisztázandó kérdések között van az is, hogy elvileg szabad-e bárkinek átmeneti másolatot készítenie a streamadásokról. A végső döntés nem csupán a felhasználóknak, a szerzői jogvédőknek és az internetszolgáltatóknak lehet fontos, hanem például a Google jogászainak is, hiszen a YouTube oldalain rendszeresen találhatók illegálisan feltöltött tartalmak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #6
    Egyetértek. Le a kultúrszeméttel!
  • ostoros #5
    Hát persze hogy nem az! :)
  • Zombee #4
    Mondjuk ezen tényleg kár felháborodni, mert igaz ugyan, hogy a letöltés itthon nem illegális filmek és zenék esetében, de illegális tartalmat sugározni nálunk is az. És hadd ne járjon már alanyi jogon az Avengers 2 ingyen nézése otthon.
  • zetortraktor #3
    Melyik világban élsz? Ki tiltja a letöltést? A nézést? Itthon kábé senki. MIndenki csinálja, senkit nem bántanak érte, max a dílereket, teljesen jogosan.

    Ezt viszont teljesen jogosan piszkálják. és illegális hatása, ugyanúgy dílerkedés és nyerészkedés.
  • FoodLFG #2
    hát bizony olyan pártokra kell szavazni, akik elküldik ezeket a picsába.
    ha kihúznánk alóluk a talajt, akkora csattanós pofára esést produkálnának az őket fenntartó mesterséges jogi környezet (és pénz) nélkül, hogy öröm lenne nézni.

    még ez internet népe is látványosan kussol, amikor rájuk akarnak telepedni.
    sokkal keményebben kell kezelni ezt a problémát, amit ezek az élősködők jelentenek.
  • Sirály12 #1
    Kapja be az összes szerzői jogvédő szervezet! Ez már lassan tényleg vicc amit művelnek. Sem letölteni, sem nézni nem lehet majd semmit?