Berta Sándor

Fizetési szolgáltatók az online kalózok ellen

A PayPal, a Visa és a MasterCard vezetői találkoztak a tartalomipar képviselőivel, s arról tárgyaltak, hogy miként léphetnének fel együtt az internetes szerzői jogsértések ellen.

A három fizetési szolgáltató az olyan oldalak ellen akar közösen fellépni, amelyek lehetővé teszik a szerzői jog által védett tartalmak illegális másolatainak letöltését. A cégek tervezik egy olyan feketelista összeállítását is, amelyre minden olyan portál felkerülne, amely nem vezethet náluk folyószámlát, így akadályoznák meg azt, hogy ezek a honlapok reklám- vagy más bevételekhez jussanak.

Fleu Pellerin, francia kulturális és kommunikációs miniszter elmondta, hogy a felek jelenleg is azon fáradoznak, hogy együtt kidolgozzanak egy olyan koncepciót, amelynek segítségével elzárhatók a kalózplatformok bevételei. A legtöbb fizetési szolgáltató már most is kizárja az Általános Üzleti Feltételeiben, hogy egy illegális letöltési tartalmakat kínáló oldal folyószámlát nyithasson náluk. Az elképzeléseket kritizálók attól tartanak, hogy a rendszer olyan online rendszereket is hátrányosan érinthet, amelyek nem is végeznek illegális tevékenységeket. Pellerin erre úgy reagált, hogy a listán lévő minden új bejegyzés kapcsán szakértők fognak dönteni és csak ezután határoznak a végleges blokádról.

2013-ban szintén ezzel a három pénzügyi szolgáltatóval kezdett tárgyalásokat a Google annak érdekében, hogy szüntessék meg az illegális tartalmakat kínáló weboldalaknak nyújtott szolgáltatásaikat. A cég akkor úgy érvelt, hogy a kalózoldalak megszűnését pénzügyi forrásaik elvágásával könnyen el lehetne érni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #4
    Nem tamogatom a fizetos warez oldalkat es megertem hogy senki nem akarja, hogy az online fizetesi rendszeret kabitoszer vagy fizetos warez vasarlasara hasznaljak. Szerencsere a teljesen igyenes oldalakat ez nem erinti. Mondjuk kabitoszert nem lehet ingyen kapni, de szoftvert igen, szoval ez nekem teljesen megfelel, mind gazdasagi, mint ertekrendi szempontbol.

    ps: A cegek alapvetoen abbol indulnak ki, hogy bunozok nem jelentik fel magukat, de a rendorseg mindig oket veszi elo, ha kiderul, hogy tudnak rola, hogy segitenek nekik.
  • bdzsana #3
    Igazából ezt már elég régóta megtehetik, ahogy tették is számtalanszor ezt a közelmúltban. Kártérítésre akkor lehet szert tenni, ha tévedésből blokkolták.
    Amúgy neked mennyire életszerű, hogy valaki aki warezból él, majd elmegy beperelni őket? Főleg, hogy milyen óriási büntetéseket kaptak az utóbbi időben a hasonló bűncselekmény elkövetői. Örülni fognak hogy ennyivel megúsztak és nem fognak pampogni, abban én biztos vagyok.
  • Skylake #2
    Így van.