Berta Sándor

475 000 eurós büntetés egyetlen film megosztásáért

Egy svéd bíróság drasztikus bírságot szabott ki arra a 28 éves feltöltőre, aki csupán egyetlen alkotást osztott meg a swebits.org nevű Torrent-portálon.

A férfit összesen 475 000 euróra büntették, amiért a swebits.org-on keresztül elérhetővé tett egy filmet. Az illető a cselekmény elkövetésekor 25 éves volt, 2011-ben tartóztatták le. 2008 áprilisa és 2011 novembere között a nem túl hízelgő "adatszörny" névre tett szert, mert számos illegálisan másolt szoftvert, filmet és televíziós sorozatot töltött fel és osztott meg a swebits.org-on, ahol nem csupán feltöltő, hanem moderátor is volt. A letartóztatása után egy héttel a platform bezárta a kapuit, mert túl nagy volt a biztonsági kockázat az üzemeltetők számára.

A szerzői jogtulajdonosok Svédország legrosszabb kalózának nevezték a férfit, aki a Rights Alliance (egykori Antipiratbryan) nevű szervezet által folytatott vizsgálatok alapján összesen 518 mozifilmet és televízió sorozatot töltött fel, illetve terjesztett. A bírósági eljárás során a vád képviselői azt követelték, hogy a fájlcserélőt legalább egy év letöltendő börtönre ítéljék, de a bíró végül másként döntött. Végül egyetlen film - mozipremier előtti - terjesztése miatt ítélték el, 4,28 millió svéd koronára, vagyis 475 000 euróra büntették a feltöltőt. Az 517 további szerzői jogsértésért felfüggesztett börtönre és 160 óra közmunkára ítélték.

Henrik Pontén, a Rights Alliance munkatársa azt állította, hogy ez a legnagyobb kártérítés egy svéd film jogszerűtlen terjesztéséért. A követelés kompenzáció és megfelel annak az összegnek, amit az illetőnek a licencért kellett volna fizetnie, abban az esetben, ha a filmet ingyenes letöltésként kínálta volna. Gustav Nipe, a Fiatal Svéd Kalózok elnöke szerint az eset azt mutatja, hogy a helyi szerzői jogi törvény elavult és az egyetlen utat előre a szerzői jog radikális reformja jelentheti, ami lehetővé teszi a kulturális javak terjesztését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tarathiel2 #2
    Úgy mint a Windóz 8. Ez az egyszínű csempékből álló primitív kinézet ma a divat (vagy legalábbis azt hiszik).
  • DrFantastikus #1
    hogy nez ki ez az SG ? ? ?