Berta Sándor

Adatbunker a legnagyobb német cloud-központ

A létesítmény leginkább egy rendkívül őrzött bankra vagy erődítményre hasonlít.

A Magdeburgtól 25 kilométerre délre lévő Biere mellett épült fel a Deutsche Telekom legújabb adatcentruma, amelynél rendkívül komoly biztonsági intézkedéseket léptettek életbe. A kukorica- és krumpliföldek között álló épületet két méter magas kerítéssel vették körbe, többszörösen biztosított átkelők vannak, szögesdrótok, tenyérszkennerek, személyi zsilipek, a területet 300 kamera figyeli. A négy méter magas védelmi sáncot úgy építették meg, hogy képes megállítani akár egy 40 tonnás gépjárművet is. A biztonsági központot átláthatatlan, golyóálló üveggel védik, a sötétben behatolni akarókat pedig infrakamerák és mozgásérzékelők szűrik ki.

A létesítmény Németország legnagyobb cloud-centruma. "Elhihetik nekem, hogy ide egyetlen illetéktelen személy sem jut be" - jelentette ki Johannes Krafczyk, a Deutsche Telekom menedzsere. A 47 éves alkalmazott egyike annak a két embernek, akik Biere területén mindenhová beléphetnek. Aki a szervertermekbe akar bejutni, annak több mint hat ajtón kell átmennie. Mindegyik ajtót chipkártya-olvasóval és kódokkal biztosítják, az épületekhez pedig egy magas hídon át lehet eljutni. A hely tehát szinte olyan, mint egy korszerű vár.


A centrumban a Cisco és a többi konszern is építhet szervereket, de azok üzemeltetését és karbantartását a Deutsche Telekom végzi. A társaságok ezért egész egyszerűen nem férhetnek hozzá az ott tárolt adatokhoz, még a jelszavakat sem tudják. Csak a német óriáscég megfelelő biztonsági átvilágításon esett munkatársai érhetik el az információkat és azokat csak akkor adják ki, ha arra egy német bíróság ítélete kötelezi őket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Amergin #4
    És ha szegény menekültek be szeretnének menni, akkor mit szól majd frau Merkel?
    Mi lesz az "európai értékekkel"?
  • Gabbbbbbbbbbbb #3
    Szerintem csak egy stock photo.
  • end3 #2
    Biztos az, hogy a fenti szerverek "hátsójáról" a kép, a legkörszerűbb T. adatközpontjából való? (Valahogy jó 10 éves technikát látok..., vagy az adatbiztonság jegyében, fel sem merül ennél frissebb technika alkalmazása?)
    Utoljára szerkesztette: end3, 2015.10.16. 08:36:42
  • Meridian #1
    "Elhihetik nekem, hogy ide egyetlen illetéktelen személy sem jut be"... majd másnap vezető informatikai hír: orosz hackerek törtek be a Biere-i német adatközpontba és onnan jogosulatlanul adatokat töltöttek le... ;)