Balázs Richárd

Van kiút a fekete lyukból?

Ha valami egy fekete lyuk fogságába esik, akkor annak örökre vége? Stephen Hawking szerint van esély a kiszabadulásra. "Ha úgy érezzük, fekete lyukba kerültünk, ne adjuk fel" - mondta a Hawking-sugárzásról Stockholmban tartott előadásán hallgatóságának. "Van kiút"

Sokszor leírtuk már, a fekete lyukak saját gravitációjuk alatt összeomlott csillagok, amik olyan erős gravitációs erőt termelnek, melynek vonzásából még a fény sem képes kiszabadulni. A hatalmas gravitáció bármit darabokra tép, soha nem fogjuk többé látni, vagy hallani.

Az talán kevéssé ismert, hogy a fizikusok 40 éve vitáznak arról, mi történik az elnyelt objektumok fizikai állapotának információjával. A kvantummechanika támogatói szerint az információ nem semmisíthető meg, az általános relativitás pártolói szerint viszont igen is meg kell semmisülnie, ezt a vitát nevezzük információs paradoxonnak. Hawking arra a következtetésre jutott, hogy az információ eleve be sem jut a fekete lyukba. "Véleményem szerint az információ nem a fekete lyuk belsejében tárolódik, ahogy azt egyesek valószínűsítik, hanem a határán, az eseményhorizonton" - nyilatkozott.

Az eseményhorizont egy gömbként veszi körbe a fekete lyukat, melyen túlról semmi nem képes kiszabadulni. Hawking feltevése szerint az áthaladó részecskék információja átalakul egyfajta hologrammá - a háromdimenziós objektum kétdimenziós leiratává, ami az eseményhorizont felszínén reked, ezáltal minden információ megtalálható az eseményhorizonton.

Hogyan segít mindez visszaszerezni valamit, amit elnyelt a fekete lyuk? Az 1970-es években Hawking behozta a köztudatba a Hawking-sugárzást, ami a fekete lyukak által kibocsátott fotonokból épül fel, maga a sugárzás pedig kvantumfluktuációk eredménye. Eredeti elmélete szerint a sugárzás nem hordoz a fekete lyuk belsejéből származó információt, 2004-ben azonban megváltozott a véleménye és lehetségesnek tartotta az információ kijutását. A működésére eddig nem volt magyarázat, Hawking azonban most már úgy véli, sikerül megoldania a rejtélyt.

Új elmélete szerint a Hawking-sugárzás kibocsátásakor képes felszedni az eseményhorizonton tárolt információ egy részét, lehetőséget adva a visszajutásra. Sok jóra, vagy használhatóra azonban ne számítsunk, figyelmeztet. "A befelé irányuló részecskék információja visszatér, de egy kaotikus, használhatatlan formában. Ez megoldja az információ paradoxont, gyakorlatban azonban az információ elvész"


Hawking tavaly a "nincsenek fekete lyukak" kijelentésével borzolta a kedélyeket, persze ennél ez a kijelentés jóval összetettebb. Akkor az eseményhorizontot egy úgynevezett látszólagos horizonttal helyettesítette. A mostani elmélet összeegyeztethető a tavalyival, így nem okozott túlzott izgalmat az elméleti fizikusok körében. Hamarosan újabb részletek látnak napvilágot, a jövő hónapban várhatóan egy tanulmány is megjelenik, illetve Malcolm Perry, Hawking munkatársa várhatóan alaposabban boncolgatni fogja az elméletet, az azonban senkit ne lepjen meg, hogy az új megközelítések a végzet elkerülhetetlenségét fogják támadni.

Hawking szerint az is elképzelhető, hogy az információ párhuzamos univerzumokba jut vissza. "Az előadás üzenete, hogy a fekete lyukak nem olyan feketék, mint amilyennek lefestik azokat. Nem örök börtönök, ahogy azt egykor gondolták" - mondta. "A dolgok kijuthatnak a fekete lyukból és lehet, hogy egy másik univerzumban bukkannak fel"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gaiwer #273
    "táguló univerzumban adott mennyiségű energia / "anyag" mellett az itt leírt "univerzális nyomás" nem lehet állandó. Márpedig az eddigi ismereteink szerint a gravitáció mint erő a tömeggel rendelkező "testek" közelében egy adott pontbant állandó."

    Korábbi, másik témánál írtam ezt a hszt. Ez alapján a nyomó gravitáció nem létezhet.
  • Nos #272
    Astorjan, én iszom a szavaidat. De még mindig nem magyaráztad meg, hogy számodra mit jelent a látszólagos, valamint a valós világegyetem (bár ezt talán kezdem kapizsgálni). És arra sem válaszoltál még, hogy a te elméletedben miért alakul ki pl a gps műholdakon a nálad "látszólagosnak" nevezett idődilatáció? Ha csak látszólagos is, de miért látjuk úgy?
  • Sequoyah #271
    Egyebkent te az elmeleteddel hogyan magyarazod, hogy a fenysebesseg minden iranyban azonos a fenyforras sebessegetol fuggetlenul?
  • Sequoyah #270
    Tereled a temat, de a relativitaselmeletrol nem akarsz beszelni. Nem a tergorbuletrol, nem a gravitaciorol, hanem a relativitaselmelet alapjairol, amit linkeltem neked.

    De, minden létezik ami anyag. Atom, betonfal, sugárzások, részecskék. Szigorúan véve csak kettő féle elemi részecske létezik, ezekből épül fel minden más anyagfajta.

    És semmi nem létezik ami geometria, matematika, függvény, törvény, ember által alkotott fogalmak és legfőképpen a matematikai pont nem létezik.

    A geometria, matematika es egyeb ember altal alkotott fogalmak valok alra, hogy leirjuk es ertelmezzuk az atomot, a betonfalat, a sugarzast es a reszecskeket. Eldobhatod ezeket a fogalmakat, de ezzel csak azt ered el, hogy nem egy nyelvet fogsz beszelni sem velunk, sem a tudostarsadalommal. Es ennek az eredmenye lathato, a tudomanyos teteleket felreerted, vagy egyaltalan nem erted meg, mivel az alapfogalmakat nem vagy hajlando elfogadni.
    Sajat fogalmakat krealsz a matematikai es geometrikai fogalmak helyett, vagy hogy kepzeled ezt veghezvinni?
  • gforce9 #269
    A nyomógravitációdat cáfolták már, linket is adtam. Arra miért nem reagálsz? Mivel nem reagálsz úgy veszem, hogy nem tudsz reagálni. Mert a matematikád azt az általános iskolai szintet sem üti meg, amivel megcáfoltak. Nem pampogni kéne, hanem a képleteket idetolni.
  • Irasidus #268
    Állítod, de ennyi. Van aki meg azt állítja, ő Napóleon. Nagy dolog...
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.09.08. 21:26:29
  • Astrojan #267
    Állítom, nem létezik tér, nem létezik idő és legfőképpen nem létezik téridő.
    "..akkor... semmi sem létezik?"

    De, minden létezik ami anyag. Atom, betonfal, sugárzások, részecskék. Szigorúan véve csak kettő féle elemi részecske létezik, ezekből épül fel minden más anyagfajta.

    És semmi nem létezik ami geometria, matematika, függvény, törvény, ember által alkotott fogalmak és legfőképpen a matematikai pont nem létezik.

    A matematikai pont egy ember által kitalált definíció, kiterjedés nélküli segédeszköz, egy mankó. Végtelen sokat tudunk elhelyezni belőle egy egyenesen vagy egy szinuszgörbén, de csak gondolatban, mert fizikailag nem létezik.

    "Jezusom, te total nem erted a relativitaselmeletet."

    Nem esett még le, hogy amiről én beszélek az a nyomó gravitáció? Na látod ez az amit te totál nem értesz. A relelm ugyanis nem a tér(idő) görbületét írja le hanem a DVAG gradiensét ami tömegek közelében alakul ki az árnyékolás miatt.

    "ha ez igy lenne, akkor csak gyorsabban kene uszni mint a "szembeszel", es maris attortuk a fenysebesseget"

    Pontosan, te tudsz így úszni?

    "..az alma felfele esik.." Na ebből látszik, hogy fogalmad nincs mi lehet a nyomó gravitáció.
  • Sequoyah #266
    Nem kell sokat keresgelni, eleg ezt az egyszeru leirast megerteni:
    Special Relativity - Wiki

    Probald megerteni, hogy egyaltalan milyen problemara probal megoldast talalni a relativitaselmelet, es olyan alternativ elmelettel gyere, ami LEGALABB ugyanazon problemara magyarazatot tud adni, es meg lehetoleg valami masra is, amire ma meg nincs magyarazat.
    Es ne gyere azzal hogy nincs ter, meg hogy Newton is hulye mert az alma felfele esik, mert akkor egy alomvilagban elsz, es valoban nincs mirol beszelnunk:)
  • Sequoyah #265
    Foton, mint szembeszelben uszo valami? Jezusom, te total nem erted a relativitaselmeletet. Az oke, hogy cafolod, de hogyan lehet olyat cafolni, amit NEM ERTESZ egyaltalan? Hogy a tobbit felreerted ennek mar egyenes kovetkezmenye.
    (btw ha ez igy lenne, akkor csak gyorsabban kene uszni mint a "szembeszel", es maris attortuk a fenysebesseget).

    "geometria nem létezik (...) nem létezik tér, nem létezik idő és legfőképpen nem létezik téridő"
    Na akkor te mit akarsz szamolni es bizonyitani, ha semmi sem letezik? Ha a vilag nem letezik, akkor ne is szamolj semmit:)
    Egyebkent eleg hulyen nez ki, hogy teszel egy feltevest (ter nem letezik), es ugy vonsz le messzemeno kovetkezteteseket ebbol, hogy az alapfelvetes igazsagat egyaltalan megprobalnad igazolni.
  • Irasidus #264
    Nem állítottad, hanem összekeverted és/vagy szinonimakét használod. Nem érted ugye, hogy mi a különbség az állítás és az összetévesztés között? Igen, a gravitáció okozza a gravitációs gyorsulást, végre valami amit helyesen írsz le. Igen, magamat minősítem azzal, hogy azt állítom a tér létezik = nem vagyok hülye! ;) Az egyenes akárcsak a gömbölyű egy tulajdonság, nem egy tárgy. És bizony ez a tulajdonság létezik, ugyanígy létezik köztünk egy fizikai és szellemi távolság. A fizikai távolság jelöli ki a teret, ami nem tárgyak része. Azaz tér független dolog. De ezt egyszer egy másik fórumon elég részletesen kifejtettem neked, ott se tudtad értelmezni, most sem fog eljutni a tudatodig, és ugyanazt a három mondatot ismételgeted továbbra is. Ennyit tudsz.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.09.08. 19:37:16