Balázs Richárd

Bizonyítást nyert a Hawking-sugárzás?

Kvantumrészecske kibocsátást észleltek egy fekete lyuk modellnél, ami az elméleti Hawking-sugárzás megfelelője lehet. Ez lehet az első alkalom, hogy egy laboratóriumi fekete lyuk ugyanúgy hozott létre Hawking-részecskéket, mint azt a valódi fekete lyukaktól várták.

A fekete lyukak rendkívüli sűrűségű anyagkoncentrációk, amik csillagok, vagy egyéb nagytömegű objektumok összeomlásából keletkeznek. Gravitációjuk olyan erős, hogy semmi, még a fény sem képes kiszökni az úgynevezett eseményhorizonton túlról - hangzik az általános megfogalmazás. Mindezek ellenére Stephen Hawking, a Cambridge Egyetem tudósa 1974-ben arra a következtetésre jutott, hogy igenis vannak kiáramló részecskéi, ezt nevezik Hawking-sugárzásnak.

Hawking mindezt a kvantumelméletre alapozta, ami szerint az űr vákuuma nem teljesen üres, részecskepárok, anyag és antianyag cikáznak benne. Normál esetben ezek a párok kioltják egymást és eltűnnek, azonban ha az egyik foglyul esik egy fekete lyuk eseményhorizontjában, a másiknak lehetősége adódik elszökni és észlelhetővé válik, mint Hawking-sugárzás. Egy valódi fekete lyuk esetében az így keletkező fénylés túl halvány, hogy észlelhessük, ezáltal megerősítést nyerjen Hawking feltételezése, ezért a fizikusok mesterséges fekete lyukakat építettek, melyek utánozzák az eseményhorizontot.

2010-ben a Milánói Egyetem csapata Francesco Belgiorno vezetésével elkészített egy fekete lyuk modellt, melynek horizontja egy száloptikás kábelben lézer impulzusokkal ejtett csapdába fotonokat. A csapat állítása szerint sikerült Hawking-sugárzást előállítaniuk, más kutatók azonban megkérdőjelezték a kísérlet fizikáját, mondván, az nem azonos a valódi fekete lyukakéval.

Egy kvantummechanikai folyadék képes lehet visszaadni az eseményhorizont pontos fizikáját, igaz sokkal kisebb méreteken. 2009-ben Jeff Steinhauer, a Haifában működő Technion-Israel Műszaki Egyetemen munkatársaival Bose-Einstein kondenzátumokkal (BEC), az anyag egy kvantumállapotával pontosan ilyen modellt készített. Az izraeli kutatók most azt állítják, modelljük pontosan azt a fajta Hawking-sugárzást hozta létre, amit a valódi fekete lyuktól vártak. "Ez azt mutatja, hogy Hawking elmélete működik, a fekete lyuk valóban termel Hawking-sugárzást" - mondta Steinhauer.

A csapat a kísérlethez egy lézerrel szűk csőbe zárta a BEC-et, majd egy másikkal a hangsebesség fölé gyorsította. Ez a gyors áramlás két horizontot hozott létre, egy "külsőt" azon a ponton, ahol az áramlás szuperszonikussá vált, valamint egy "belsőt", ahol újra lelassult. A Hawking hatás a horizontnál kialakuló kvantumzajból ered, magyarázta William Unruh, a kanadai Brit Kolumbia Egyetem fizikusa, egyike az elsőknek, akik felvetették a folyadék alapú fekete lyuk modelleket.

A horizontok hang-részecskepárokat, fononokat hoztak létre. Az egyik fonon elszökött, míg a másik foglyul esett. Egyetlen fonon önmagában túl gyenge, hogy észlelhető legyen, a fekete lyukban ragadt fononok azonban pattogni kezdenek a belső és külső horizontok között, egyre több „Hawking-fonon” létrejöttét gerjesztve, hasonlóan a lézer fényfelerősítő hatásához. "A Hawking-sugárzás exponenciálisan növekszik, önmagát erősíti. Ez lehetővé teszi az észlelését, mivel az amplitúdója növekszik" - mondta Steinhauer, aki reméli, a jövőben hatékonyabbá tudja tenni detektorait, hogy egyetlen horizont sugárzását is észleljék, melyből megállapítható lehet a fononpárok összefonódása, a valódi fekete lyukak egy másik feltételezett jellemvonása.

"A kutatás rendkívül meggyőző" - fejezte ki elismerését Daniele Faccio, a brit Heriot-Watt Egyetem tudósa, aki tagja volt a száloptika alapú fekete lyukat megépítő csapatnak. „Ez a munka igen magasra emeli a mércét és most már látjuk, úgy vélem kimondhatjuk, ez az első egyértelmű bizonyíték a kvantum-vákuumból eredő Hawking hatásokra”

Unruh jóval visszafogottabban fogalmaz. „Nem mondanám, hogy bizonyított az eset, de valószínűleg közelebb jár a valósághoz, mint eddig bármi” – mondta. „természetesen egyértelmű, hogy a fekete lyukak különböznek az áramló BEC-től, és azzal, hogy bemutatták a hatás kialakulását egy BEC-ben, nem bizonyítja, hogy a fekete lyukakban is kialakul. Összességében azonban növeli a bizalmam, hogy lehetséges. A matematika és az eredmények túlságosan hasonlók, hogy véletlenről beszéljünk”

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Irasidus #5
    Nem tudom mire gondolsz, link? Egyébként, vannak olyan programok (illetve űreszközök) amikhez a valódi célok mellet odabiggyesztenek még néhány kissé leheleten dolgot is, ezek persze pénztárcanyitagató fogások (csak magkunközt szólva, nem árt tudni, mi reális elvárás, mi propaganda)...

    A Hawking-sugárázrzás, egy termikus sugárzás vagyis hősugárzás, teljesen hétköznapi infravörös tartományban. A probléma az, hogy ez olyan gyenge sugárzás, hogy egyrészt ennek észleléséhez kb. egy 300 km átmérőjű infravörös távcsövet kellene az űrbe telepíteni, és még így sem tudnád kiválogatni a hátérzajból, mert annyira elveszik a jel a zajba. Évtizedek kellenének a szűréshez, ha nem századok... Ma itt tartunk, persze valami nyakatekert indirekt módokon mindig törik a fejüket az okosok, csak ezek, hát, őszintén szólva nagyon bizonytalan dolgok...
  • gforce9 #4
    Emlékeim szerint az oroszok most kalapálnak össze valamiféle detektorrendszert erre.
  • Irasidus #3
    A címben feltette kérdésre a válasz, természetesen nem! Ez egy laborkísérlet és nem bizonyíték ( = észlelés), csupán egy újabb kísérleti eredmény ami amellett szól, hogy létezhet. Az direkt észleléshez amúgy sincs meg a technológia ma még. Mindenesetre biztató, és szuper a hír!
  • Lollerka #2
    hat talaljon ki valami konnyen bizonyithatot ami igaz es megkapja mint einstein:d
  • gezu1025 #1
    Fura, épp a napokban olvastam valamit és erről a cikkről eszembe jutott. :


    "Az évek során óvatosabbá váltunk - fejtette ki Lars Brink. - A díjat nem kaphatja meg olyan elméleti felfedezés, amelyet nem bizonyítottak". Ez az oka annak is, hogy a híres asztrofizikusnak, Stephen Hawkingnak még nincs ott a Nobel-díj a polcán. "Elméleti síkon voltak nagyon fontos felfedezései, amelyekről úgy véljük, hogy rendre helytállóak, de teljesen biztosnak kell lennünk abban, hogy valóban igazak. Hawking tételei azonban - egyebek mellett az az elmélet, hogy a fekete lyukak bizonyos körülmények között energiát veszítenek - különösen nehezen bizonyíthatók. Szerencsétlen helyzet, de nem tehetünk ellene semmit" - sajnálkozott Lars Brink.

    Lars Brink, a Nobel fizikai bizottság elnöke"

    Utoljára szerkesztette: gezu1025, 2014.10.14. 20:06:24