Berta Sándor

A 4 terabájtos merevlemezek a legmeg­bízhatóbbak

Egy adatközpontot üzemeltető cég közzétette a szerverparkjában dolgozó több tízezer adattároló meghibásodási statisztikáit.

A vállalat hagyományos és nem pedig kifejezetten céges felhasználásra szánt szervermodelleket vizsgált meg. A Backblaze adatközpontjában december 31-én 41213 meghajtó dolgozott, ezek biztosítják az általuk korlátlannak meghirdetett tárhelyszolgáltatást. Ez jelentős növekedés az egy évvel korábban, 2013 végén meglévő 27134 példányhoz képest; az új modellek többsége 4 TB-os, néhány közülük 6 TB kapacitású. A winchestereket a saját fejlesztésű Storage Pod Raid-rendszerben helyezték el, adatot csak arról a típusról közöltek, amelyből legalább 45-öt vettek.

A szakemberek megállapították, hogy az elmúlt években megfigyelt trend folytatódott: a környezetben a legtovább a Hitachi termékei működtek, bizonyos modellek pedig - gyártótól függetlenül - hajlamosak a meghibásodásra. Különösen rosszul teljesített a 3 terabájtos Seagate Barracuda 7200.14, ennél egy év után a megvizsgált meghajtók több mint 40 százaléka hibásodott meg. Ennek okát a Backblaze nem közölte. Ugyanakkor ez a jelenség nem figyelhető meg a többi Seagate HDD-nél.


Általánosságban elmondható, hogy a 1,5 és a 4 terabájtos modellek sokkal hosszabb üzemidővel rendelkeznek. Az mindenképpen érdekes, hogy a 3 terabájtos háttértárolónak sokkal kevésbé tartósak, mint a 4 terabájtosak. Az egyik, ha nem a legtartósabb modellnek a Western Digital Red 6 terabájtos változata bizonyult, amely tavaly jelent meg a piacon és a 270 ilyen típusú winchester közül csak három hibásodott meg, a Seagate 6 terabájtos HDD-i közül pedig csak egyetlen esett ki. Ugyanakkor a Backblaze munkatársai rámutattak, hogy még hosszabb tesztelésre lesz szükség az egyértelmű ítélethez.


A tesztelés során a Storage Pod Raid-rendszerben a vizsgált termékek különleges körülmények között vannak, nagyon szorosan egymás mellett helyezik el őket, így az átlagosnál jobban hat rájuk például a vibráció és a melegedés. Mindez oda vezet, hogy az író- és olvasófejek gyakrabban pozícionálják magukat újra. Nem véletlen, hogy a Western Digital a Red sorozatnál legfeljebb 8, míg a Red Pro sorozatnál maximum 16 HDD egymás melletti beépítését javasolja, a szervermodelleknél ugyanakkor nincsenek ilyen korlátozások.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DJ Boss #12
    Akkor olvasd el az eredeti cikket, mert nem CSAK azt hasznalnak, legalabbis ennel a cegnel (BlackBlaze) nem, sot. Mindig vesznek joparat, ami igeretes ar-ertek aranyu, aztan tesztuzem, eles uzem, es ha bevalik, vesznek belole 5-10 ezret.

    (Ujfent egy satnya SG repost, el se olvastam a magyaritast, az eredeti cikket mar mult heten olvastam.)
    Utoljára szerkesztette: DJ Boss, 2015.01.26. 12:27:30
  • Atyuska #11
    A cikk így kezdődik:
    "A vállalat hagyományos és nem pedig kifejezetten céges felhasználásra szánt szervermodelleket vizsgált meg."
    Majd a végén ez áll:
    "a legtartósabb modellnek a Western Digital Red 6 terabájtos változata bizonyult"
    A RED sorozat kifejezetten cégesfelhasználásra tervezett termék, így nem értem a cikk íróját. Már csak azért sem, mert egy szerverparkaban nem használnak "hagyományos" HDD-t, hanem CSAK 24 órás folyamatos üzemeltetésre szánt eszközöket.
    Szóval a statisztikát ennek függvényében érdemes nézni!
  • Myers #10
    Igaz. :) Átsiklottam rajta és csak a seagate-re koncentrátam, majd a ctrl+f: HGST nem hozott találatot.
  • cateran #9
    HGST: Hitachi Global Storage Technologies...bar nagy esz nem kell hozza, hogyha a cikk szerint a Hitachi hdd-k a legmegbizhatobbak a 3 markabol es a HGST mellett van Seagate es Western Digital, akkor vajon melyik a Hitachi? (a sors ironiaja, hogy a HGST a WD birtokaban van..:D)
    "On March 8, 2012, Western Digital (WD) acquired Hitachi Global Storage Technologies"
  • Myers #8
    Ilyen HGST vinyót hol lehet venni? még nem hallottam róla, és a cikkben sem említik.
  • ReTeK #7
    "kérdés, hogy mi lesz a bolt raktárában"

    majd rendelnek olyat a netről amit a kedves vásárló szeretne, nem a nyolcvanas években vagyunk... helló
  • Alien69 #6
    Én meg az egész sort, ami a ventikhez legközelebb van, az talán-talán elegendő lesz egy évre. :-)
  • Cat #5
    "kíváncsi lennék hány biztonsági másolat készül az egyes tárhelyekről"
    Valahol azt olvastam, hogy a Google felhő 4-5 helyen tárolja ugyanazt az adatot, például a levelezésed.

    "rendelkezik -e egy szolgáltató akkora kapacitással, mint amennyit kiosztogat"
    Nyilvánvalóan nem, de nincs is szükség rá, mint ahogy például az internetszolgáltató sem tudna egyszerre mindenkinek biztosítani az általa előfizetett névleges sávszélességet.

    "Én hagytam volna legaláb másfél centi helyet közöttük."
    Akkor másfélszer akkora szerverhelyet kellene bérelniük, ami nagyon megdrágítaná a szolgáltatást.

  • halgatyó #4
    Huh ez érdekes cikk volt. Én is harddisk beszerzésen töröm a fejem.
    Az utolsó képhez: jóó sűrűn egymáshoz vannak passzírozva szegénykék:-)) Mint mi a 7-es buszon. Én hagytam volna legaláb másfél centi helyet közöttük.
    Azt nem írja a cikk, hogy a meghibásodási arány és a harddiskek középső vagy szélső elhelyezése között van-e korreláció.
    Egyébként a Seagate biztos tudja már, hogy mitől döglik a harddisk:-)
    Mire én winyót veszek, addigra csak kijavítják a hibát... kérdés, hogy mi lesz a bolt raktárában.
  • culas25hc #3
    Nem tudom, hogy ezek a felmérések az egyszerű felhasználói modellek tartósságát mennyire tükrözik. Minden esetre nekem egy WD külső merevlemezem van, 5 éve hibátlanul működik, bár nem használom agyon. Cserébe párszor már leejtettem :P

    Egyszer szívesen olvasnék egy cikket a tárolás módjáról is, kíváncsi lennék hány biztonsági másolat készül az egyes tárhelyekről. Vagy mondjuk, arra, hogy rendelkezik -e egy szolgáltató akkora kapacitással, mint amennyit kiosztogat, vagy ők is valamilyen valószínűségre méreteznek, hiszen úgysem használja ki a legtöbb ember a tárhelyét.
    Utoljára szerkesztette: culas25hc, 2015.01.23. 12:49:47