Berta Sándor

Hibrid merevlemezekkel támad a Seagate

A winchestergyártó bejelentette a harmadik generációs hibrid merevlemezeit, amelyek laptopokba is beépíthetők lesznek. A vállalat elkészült az asztali számítógépekbe szánt új SSHD-ivel is.

Az új háttértárolók a cég közleménye szerint ötször gyorsabbak, mint a hagyományos modellek, ami a nagy méretű flashmemóriás gyorsítótárnak köszönhető. Ezáltal ötvözik az SSD-meghajtók előnyeit és a merevlemezek nagy tárolókapacitását. A bootolási folyamat látványosan gyorsabb, mint egy hagyományos winchester esetében és a programok is gyorsabban töltődnek be. Ugyanakkor, ha valaki nagyobb méretű fájlokkal vagy adatbázisokkal dolgozik, amelyek nem férnek el a gyorsítótárban, akkor a teljesítmény jelentős mértékben csökken.

A notebookokba szánt SSHD-k 5400-as fordulatszámon dolgoznak. A laptopokba szánt modelleknél a legnagyobb egy terabájtos, míg az asztali számítógépekbe szánt SSHD-k legfeljebb két terabájtosak lesznek. Emellett létezik a Laptop Thin SSHD sorozat is, ezek 7 mm vékonyak és a maximális tárolókapacitásuk 500 gigabájt. A gyorsítótár mindegyik termékcsalád esetében 8 gigabájtos és ugyanazt a technikát is használják.


A Seagate adatai alapján az SSHD-technológiás winchestereken a Windows 8 operációs rendszer kevesebb, mint 10 másodperc alatt betöltődik. Az új termékek a következő hetekben kerülnek majd a boltokba és csupán kicsit fognak többe kerülni a hagyományos merevlemezeknél. A Samsung és a Microsoft már 2003 óta közösen fejlesztették az első hibrid merevlemezt, amely 1 GB beágyazott flashmemóriát tartalmazott. A Samsung 2007 elején mutatta be az első termékeit, majd a Hitachi is piacra dobta a saját modelljeit. A vásárlók azonban a csekély teljesítménybeli különbség miatt csak ritkán hajlandók megfizetni a magasabb árat a hibrid változatokért, így a fellendülés még várat magára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • socheater #7
    Úgy tudnám elképzelni, hogy az operációs rendszerekben lenne lehetőség a meghajtó SSD illetve mágneses részén lévő adatok áthelyezésére. Pl eldönthetném hogy melyik fájlok/mappák legyenek az meghajtó SSD részen. Utálom amikor egy rendszer ki akarja találni, hogy nekem mi a jó, legyen szó fájlok elhelyezéséről, vagy felajánlott ismerősökről, keresési találatokról... Barátnőm megnézi a Titanicot 10x, és már át is kerül az SSD-re? :D
  • coolbboy83 #6
    Már jópár hónapja megjelent ilyen 1 TB-os 9.5 mm vékony Toshiba is.... persze itthon nem lehet kapni...
  • Bagoly81 #5
    nekem van egy 750g notimban, fasza cucc tényleggyorsabb
  • wraithLord #4
    Nem rossz. Kérdés, hogy mennyire megbízhatók, mennyi az életidejük. Mert ha annyi, mint egy HDD-nek, és igaz az, amit a videoban mondtak róla, akkor megéri.
    Nekem még egyetlen HDD-m sem romlott el, van több mint 20 éves is, és 1-2 szektorhibától eltekintve tökéletesen működik (igaz, nem sok mindenre jó, mert 1 darab film nem fér rá).
    Viszont az SSD+HDD kombó egyelőre biztonságosabbnak tűnik. A HDD-kben megbízom, az SSD meg nyugodtan elszállhat, mert csak a rendszer van rajta.
    Nekem egy 64 GB-os SSD bőven elég (64 bites Windows 7-et használok, csak kikapcsolok benne minden helyfoglaló hülyeséget, pl. 16 GB RAM-hoz nem kell swap fájl), és szerintem az még olcsóbb is (kb. 22k HUF), mint egy 500 GB-os SSHD.
  • liberty2 #3
    Bevallom, nem tudom, hogy ennek lesz-e értelme. Notikba jó, de azokból is csak oda ahol nincs hely 2 háttértárnak. Amiről beszélünk tulajdonképpen ( ha jól értelmezem ) akkor az egy kis méretű SSD beépítve egy nagy HDD-be, vagyis mellé. Szóval az a megoldás ami nekem otthon most is van ( SSD + HDD ), csak egy eszközben. Ha az árát le tudják nyomni annyira, hogy valóban csak egy hajszállal legyen drágább a hagyományos HDD-hez képest akkor lehet értelme, de én amondó vagyok, jobb szeretem az asztalaimban az eszközöket külön használni. Ez elvégre a Desktop lényege, nem? Valamelyik alkatrész, ha elromlik, kicseréled és ott folytatod, ahol abbahagytad.
  • kvp #2
    Nem feltetlen, mivel ketfajta cache van bennuk. Van egy ram cache a normal irasi/olvasasi muveletekhez, mig van egy ssd-s cache a sokat olvasott, ritkan irt adatokhoz. Mondjuk normal os eseten ezek az adatok a boot-ot leszamitva a gep sajat cache-eben vannak, sot meg jobb os-ek eseten (linux, android) egy tomoritett file-ba osszecsomagolva amit hagyomanyos lemezrol is be lehet rantani egy pillanat alatt. Windows eseten viszont sokat segit. Gyakorlatilag a normal merevlemez melle adnak egy beepitett ready boost-os pendrive-ot is. Mondjuk az ara tobbszorose egy hagyomanyos lemez egy 1 GB-os pendrive aranak, de nagyjabol ugyanazt tudja csak egyben.
  • endrev #1
    Jó, de így akkor a gyorsítótár ugyanúgy fog elöregedni benne, mint egy csúcsrajáratott SSD-nél. (Mivel, az SSD-cache egy csúcsrajáratott SSD.)