Berta Sándor

A Seagate szerint van helyük a táblákban merevlemezeknek

A gyártó bejelentette legújabb merevlemez-családját, amelynek tagjait kifejezetten a tábla PC-kbe szánja. A winchesterek csupán 5 mm vékonyak és gyorsaságban felveszik a versenyt a flashmemória-alapú adattárolókkal.

A Seagate Ultra Mobile HDD-k kifejezetten olyan hordozható eszközökhöz készültek, mint a tábla PC-k. Nem csupán nagyon kicsik és vékonyak, de rendkívül robusztusak is. Ellenállnak a hőségnek és a rázkódásnak, és még azt is túlélik, ha a tábla PC nagyot esik. A gyártó minden háttértárolóba 16 megabájt gyorsítótárat és 8 gigabájt flashmemóriát integrált.


Mindegyik termékhez egy szoftvert is mellékel a cég, a Dynamic Data Driver program gondoskodik arról, hogy a winchesterek egyszerre legyenek alacsony fogyasztásúak és nagy teljesítményűek. Mindez azt eredményezi, hogy az Ultra Mobile HDD-kkel szerelt táblagépek a gyártó közleménye szerint ugyanannyit fogyasztanak, mint egy 64 gigabájt flashmemóriával ellátott készülék, míg sebességben megközelítik a 16 gigabájt flashmemóriát tartalmazó modelleket. A szoftver ráadásul felhasználja az integrált mozgási és hőszenzorok adatait, azért, hogy elkerülje a merevlemezek károsodását. A Seagate egyébként azt a nézetet képviseli, hogy a tábláknál elsősorban a kijelzők sérülhetnek meg egy esésnél és nem a háttértárolók.

A fogyasztás 0,14 watt, üresjáratban 0,47 watt, míg üzem közben 1,4 watt. A 2,5 hüvelykes, 5400 percenkénti fordulatszámú HDD-k súlya 93 gramm és támogatják a SATA 3.0 szabványt. Adattovábbítási sebességük 600 MB/s. Az Ultra Mobile HDD modellek egyaránt elérhetők lesznek önállóan és az Seagate Mobile Enablement Kit részeként is. A gyártó sem bevezető árat, sem megjelenési időpontot nem közölt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jakuza1 #18
    Mint amennyire a bankokban az abakuszra


  • Tinman #17
    "eZEK MI a szarról beszélnek???Egy mezei 5400-as fordulatú winyó alig visz át 80 MB-s-et, a sata III meg ugye 600 MB-sec, mi a francnak a sata III mai napig nem értem, a winyók még a sata I szintjét se érik el."

    Nem. Itt az a kérdés, te mi a szarról beszélsz?!

    Ingyen fejtágítás, csak neked:

    - Sata (I) -> 150 MB/s elméleti maximum. Ez a gyakorlatban jó ha 120-130 MB/s szokott lenni.

    - Sata II -> 300 MB/s elméleti maximum. Ez a gyakorlatban pl. Intel nem gagyi vezérlővel, minőségi SSD-vel 280 MB/s volt a legtöbb amit láttam.

    - Sata III -> Ez az amit te nem értesz, hogy minek van? Hát azért mert tele van a piac 500-550 MB/s-os adatátviteli sebességre képes SSD meghajtókkal!

    A Sata III elméleti maximuma 600 MB/s. Jelenleg a minőségi SSD-k 550 MB/s-ot tudnak.

    Nem, hogy a SATA III kevés manapság, hiszen a határait feszegetik, de már 1-2 éve létezik -és most kapaszkodj meg- 1900 (ezerkilencszáz) MB/s adatátviteli sebességre képes SSD (szekvenciális írás!). Igen, ez nyilván nem a SATA 3-on lóg, hanem PCI-E kártya.

    Remélem többet nem kérdőjelezed meg a SATA III értelmét.
  • caius marius #16
    Nem gondolom, hogy nagy szükség lenne erre a termékre.
  • caius marius #15
    Ja, megvan. Nemszóltam... :)
  • caius marius #14
    Hol írja, hogy 500 Mb?
  • menpe #13
    Tabletbe nyugodtan elfeljtheted a 4K filmet. Ha pedig valaki médialejátszónak vesz 5x annyiért tabletet, amiért már normális médialejátszót kap 2TB hellyel, annak van egy rossz hírem...
  • fecg21 #12
    " A gyártó sem bevezető árat, sem megjelenési időpontot nem közölt."

    És azt sem hogy milyen zajszinttel dolgozik a ketyere...
    Szerintem van létjogosultsága ennek a merevlemeznek, de tabletbe építeni nem hiszem hogy okos döntés lenne, külső eszköznek-táblához vagy mobilhoz viszont nagyon is hasznos lenne.
  • culas25hc #11
    Azért 500Gb ekkora méretben nem semmi. Nekem kéne, bár nincs tábla PC-m, de ha kvázi teljesen hang és rezgésmentesen működik, akkor még telefonba is mehetne :D:D De komolyan, már lassan minden eszközben fullHD kijelző lesz, mégsem kapni nagyon 64Gb feletti memóriával se telefont se táblát. Szerintem lenne igény fél Tb-os tablet-ra is.
  • CairoJack #10
    Ez a legnagyobb hülyeség, amit az elmúlt pár hónapban olvastam.

    Persze megértem, hogy egy HDD gyár ezt mondja, és elismerésre méltó a kis HDD, de akkor sem való tabletbe, SŐT, én megkockáztatom, hogy ma már egy korrektebb laptopba se. Jelen pillanatban nem tudok elképzelni olyan hordozható eszközt, amiben el tudnám már fogadni a HDD-t. Mióta SSD-van a notiman, ég és föld. Gyorsabb, kevésbé melegszik, nem rezonál, nem kerreg, és nem áll le/pörög föl a lemez, stb... összehasonlíthatatlanul jobb az SSD, viszont kicsi. De erre meg van 128 gigás memória kártya, és ha még az is kevés, akkor külső HDD.

    Szóval én már notebook esetén sem térnék vissza semmi pénzért a HDD-hez (sőt, asztali gépemben is SSD-van, meg egy 2 terás 5400-es HDD adattárolásra).
    Ami meg a tableteket illeti, el nem tudom képzelni, hogy mozgó alkatrész legyen a tabletban. Nálam ezért bukott meg a Surface Pro is. A szememben egy ventilátor a tabletben legalább ugyan ekkora "bűn" ha nem nagyobb. Nem, nem, én nem viselném el a mozgó, vibráló, kerregő HDD-t egy tabletben, legyen az akár mennyire diszkrét.

    Úgyhogy köszi, de én sem kérnék ilyet
  • esemve #9
    Én nem kérek ilyet...