Berta Sándor

Hibrid háttértároló a Western Digitaltól

A Western Digital ötvözött egy 120 gigabájtos SSD-meghajtót és egy 2,5 collos 1 terabájtos merevlemezt, mely nagyon gyors adatelérést nyújt, és egyben megfelel a tárolókapacitással szemben támasztott követelményeknek is.

Az új termék a WD Black 2 nevet kapta. A háttértároló hivatalos típusszáma WD1001X06XDTL és nem az SSD-meghajtók közvetlen konkurensének készült. A cél ugyanaz, mint az SSHD-k esetében: teljes értékű SSD-t kínálni az operációs rendszer és a telepített programok számára, s ezzel párhuzamosan elegendő tárolóhelyet nyújtani. A hibrid meghajtót elsősorban notebookokba, All-in-One termékekbe és kompakt konfigurációkba ajánlja a gyártó.

A tároló 9,5 mm vékony és SATA-csatlakozóval látták el. Fontos különbség az SSHD-háttértárolókhoz képest, hogy ott a flashmemória olvasási pufferként szolgál és arra a felhasználónak nincs közvetlen befolyása, a Black 2-nél viszont a felhasználó teljes mértékben ellenőrizheti, hogy mit hol tárol a rendszer. Ugyanakkor az operációs rendszer telepítésekor kizárólag az SSD látszik és ahhoz, hogy HDD-hez is hozzá lehessen férni, a Windows installálása után le kell tölteni és installálni kell a WD szoftverét. Az operációs rendszert csak az SSD-re lehet telepíteni. A támogatott rendszerek között megtalálható az összes Windows-verzió az XP-től kezdve, de Mac OS-re és Linuxra egyelőre nincs hivatalos WD-program.

Az ASMedia vezérlőchipjei és az nVidia meghajtói nem támogatják az új eszközt. A Black 2 használata esetén le kell mondani a RAID üzemmódról is Az új háttértároló már megtalálható a wdstore.com és a Newegg.com kínálatában, a Western Digital 5 éves garanciát vállal rá. A bevezető ár 299 dollár. A Seagate márciusban és júliusban, míg a Western Digital áprilisban jelentette be a hibrid merevlemezeit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MsUser #3
    Bármelyik Laptop-ba lehet még HDD bővítést rakni, a CD-DVD meghajtó helyére is egy fordító adapter segítségével. :)
    De egyébként jó ötlet ha kellő képen olcsó is lesz.
  • Vanek úr #2
    Csak jelzem, hogy nem hibrid meghajtó, hanem dual. Legalábbis a külföldi hírekben ezt így említik; illetve még a hivatalos megfogalmazás is ez a hivatalos honlapon.
    Mert hiszen a 'hibrid' jelző az az 'ötvözés'-ről szól; és itt semmi ötvözés nincs. Ez egy dual drive - vagyis egy SSD és egy HDD van egybe csomagolva. Nem egy SSHD, ahol a két különböző meghajtó előnyeit kihasználva létrehoztak egy harmadikat; egy újat, egy hibridet.
    Ennek megfelelő a "dual drive" felhasználási helye is: főképp notikba ajánlják, mert ott egy csatlakozón (és egy tokban) kapják a két külön tárolóegységet - és a legtöbb notiba (egy-két kivétel van) nem is lehet több háttértárolót berakni.
  • endrev #1
    A gondom ezzel csak az, hogy egyetlen SATA-csatornán keresztül érjük el az SSD-t és a HDD-t. Persze nyilván így is jobb, mint csak egy HDD.