Balázs Richárd

Hogyan vált a HIV globális járvánnyá?

Kutatók felgöngyölítették a HIV vírus terjedésének útját, ami a kezdetekkor még csak néhány kameruni vadászó-gyűjtögetőt fertőzött meg, ma viszont már 76 millió embert érint világszerte.

A vírus idővonalának megalkotásához az Oxford Egyetem csapata régi vérmintákat alkalmazva megerősítette, a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosa, Kinshasa volt a vírus ugródeszkája a robbanásszerű terjedéshez, ami 1920 környékére vezethető vissza. A kutatók az ezt követő eseményekről is átfogó képet adtak.

Amint a HIV megvetette lábát Kinshasában, az új bányanyitásokon és az ehhez kapcsolódó vasútépítéseken dolgozó munkások fokozatosan vitték a munkálatok terjeszkedésével a vírust dél felé. Miután Kongó 1960-ban függetlenné vált Belgiumtól, a vírus egyre inkább kezdett kicsúszni a kontroll alól és teret hódítani az afrikai kontinens déli részén. Ekkor még mindig évtizedekre voltunk a kór létezésének első bejelentésétől, ami 1981-ben történt meg, illetve a vírus 1983. évi hivatalos felfedezésétől. "Úgy véljük a vírus kihasználta a körülmények tökéletes összhangját a terjedéshez" - mondta Oliver Pybus, a kutatás vezetője. "A vírus megütötte a főnyereményt"

Pybus és munkatársai genetikai felépítéséből fejtették vissza a HIV szárnyalását, ehhez közel 800 kongói fertőzött vérmintáját elemezték az 1959 és 1980-as évek közötti időszakból, köztük a legrégebbi ismert pozitív mintát, a ZR59-et, amit egy Kinshasai lakostól vettek 1959-ben.

Annak ellenére, hogy korábbi időszakból nem állnak rendelkezésre minták, a kutatóknak sikerült visszanyúlniuk egészen 1920-ig, mivel a modern minták elemzési adataiból lemodellezhető volt az új mutációk terjedési sebessége és helyszíne, így meg tudták becsülni hol és mikor jelentek meg a különböző változatok. Ebből és a minták összehasonlításából kapott családfából a kutatók ki tudták számítani a vírusváltozatok közös ősének felbukkanási helyét és idejét. "Ugyanazt a trükköt alkalmaztuk, amit az összes evolúciós biológus használ a családfák megalkotásához, legyen szó állatról, baktériumról, vagy esetünkben egy vírusról" - mondta Pybus.

Korábban az amerikai Pennsylvania Egyetem csapata Beatrice Hahn vezetésével az 19. század végére tette a HIV legelterjedtebb törzsének, a HIV-1 M átterjedését az emberekre, ami dél-kelet Kamerunban zajlott le. A legtöbb kutató szerint a vírus akkor ugorhatott át emberre, amikor egy vadász nyílt sebébe bekerült egy csimpánztól a HIV majommegfelelője, a SIV. A vírus ezután ezen a területen belül keringhetett, majd a Sangha folyórendszer mentén elindult dél felé, Kinshasa irányába.

A terület legnagyobb városába, Kinshasába érve a HIV terjedése felgyorsult. A belga gyarmatosítók, akik mindenáron ki akarták aknázni Kongó dél-keleti Katanga régiójának ásványkincseit, vasútépítésbe kezdtek, rengeteg munkást csábítva az új bányákba. Akkoriban a vasútvonalak testesítették meg a Kinshasából kiinduló utasforgalom 95 százalékát. "Kongó ásványvagyonának nagy része Katangában található" - tette hozzá Jacques Pépin, a kanadai Sherbrooke Egyetem epidemiológusa. "Katanga terület lakossága elenyésző volt, ezért a belgáknak több tízezer embert kellett áthozniuk a Kasai régióból, ahol Kinshasa is fekszik"


1922-re már évente 300.000 utasa volt az új vasútvonalaknak, amivel a vírus az 1930-as évek végére elérte Katanga nagyobb városait is, melyek 1000 kilométerre helyezkedtek el a fővárostól déli irányba. Az északi terjedés lassabb volt, mivel abba az irányba csak a folyón lehetett eljutni, ezért a HIV az 1940-es évek közepére érte el az ország jóval közelebb fekvő északi városaiba.

A terjedés végső fázisa Kongó függetlenné válása után csúcsosodott ki, ami egybeesett egy drasztikus kulturális változással is, ami szintén a vírus terjedését segítő tényező volt. 1960 előtt a Kinshasai szexmunkások általában 3-4 állandó partnerrel dolgoztak, 1960 után ez a szám megötszöröződött.

Több HIV törzsről is tudnak a tudósok, melyek főemlősökről ugrottak át az emberekre, legalább 13 ilyen eset történt, de csak egy vezetett el a ma is jelenlévő globális terjedéshez. A legutóbbi kutatás bemutatja, hogyan terjedt exponenciálisan a HIV-1 M annak ellenére, hogy nagyjából azonos helyen és időben jelent meg, mint a HIV-1 O. "Az egyik törzs nem tudott kitörni Kamerunból, míg a másik világméretű járvány lett" - mondta Pybus, aki szerint az emberek egy természetes immunitása jelenthette az egyik különbséget az O törzs terjedésének korlátozottságában, ugyanakkor az M törzs jókor volt jó időben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sippie #26
    Úgy vált globálissá, hogy bizonyos igénytelen fehér nők majmokkal feküdtek össze.
  • teddybear #25
    Értelmes embernek sehogy sincs értelme, csak egy elmebetegnek van. Egy járvány mindenképp kontrollálhatatlan, a saját embereinkből is sokat elpusztíthat, akár annyit is, ami már vereséget jelent a többi körülmény miatt. A Rákóczi-szabadságharcnak is az 1710-es évek pestis-járványa vetett véget.

    Ami pedig az általad említett összeesküvőket illeti, konteós oldalakon van belőlük elég, de a valóságban....
  • Serutekin #24
    Úgy van értelme hogy nem hivatalosan vetik be -.- Ha ma bevetne valaki egy tömegpusztító fegyvert, akkor a válaszcsapás is szintén ugyanolyan pusztító lenne, de ha csak véletlenül elszabadul egy mutálódott vírus akkor hát jaj ilyen az élet.

    Ma sokan tartanak attól a katasztrófától hogy a föld egyszer túlnépesedik. Erre a megoldás a hasonló vírusok, amik nem okoznak azonnali pusztítást, de fokozatosan lecsökkentik a populációt.
  • Fbn Lx #23
    ezzel csak az a probléma, hogy háborúban nincs értelme olyan vírust bevetni, aminek a lappangási ideje potenciálisan egy évtized.
    Mivelhogy addigra már vége a háborúnak többnyire.
  • cylontoaster #22
    Nem tudom, hogy ezt mennyire tudták összekapcsolni, de ha igen, akkor nem meglepő, hogy nem mennek orvoshoz meg nem tartják be az előírt dolgokat, mikor (régebben) ilyen fertőzéseket terjesztettek az oltásokkal. És nem a HIV-re gondolok elsősorban, hanem a többire, hepatitisz, stb.
  • MerlinW #21
    http://sg.hu/cikkek/86206/orvos-detektiv-az-aids-nyomaban
    Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2014.10.06. 20:34:56
  • Vol Jin #20
    Az AIDS biológiai fegyvernek nem alkalmas. Egy fegyvernek gyorsan kell hatni. Az összeesküvéselméletek azért vannak, mert a hülye emberek szeretnek okoskodni, a még hülyébbek meg még arra sem képesek, így átveszik a kevésbé hülyébbektől. Te gyártod ezeket, és csak nagyon hülye vagy, esetleg jólértesült kocsmai körökből informálódsz, vagy bújod a netet a napi agyhalotti betevőért, és a súlyosan hülye kategóriába tartozol?

    Kéretik minden idióta, hogy hanyagolja az úristen, hogy lehet így viselkedni baromságokat, mert csak őszinte voltam egy agyhalottal, és valahogy meg kell fogalmazni az ellenvéleményt is úgy, hogy az emészthető legyen a nagyon és a súlyosan hülyék számára is.
  • sanyicks #19
    hasonulnak az usa hívőkhöz ;)
  • Molnibalage #18
    Semmi értelme egy olyan fegyvernek, ami ellen nincs védve a saját populáció és nem kontrollálható. Ezen felül katonailag értéktelen az olyan fegyver, ami ilyen lassan öl.

    Miért van az, hogy mindenki konteós ilyen balfasz?
  • Molnibalage #17
    A tudomány örülne, ha ma ezen a szinen lenne, nemhogy 50-60 éve...