32214
Maya
  • SoftFX
    Még mindíg nem kaptam Design21-es jelszót!!!
  • SoftFX
    SEGÍTSÉG!!! -Csak fél siker a mentés ügyben:

Amit javasoltatok:
    A Dokumentumok\maya\5.0\ mappára,ahol a prefs\Shelves is van, "engedtem" (a teljes mappára és annak almappáira és fáljaira...) az írás engedélyezését (attributum/írástiltás ki), és a legközelebbi megnézésnél újból be van jelölve a részleges írástiltás. A markingMenus almappára mindenképpen visszarakja!?

-Oké. Ha te így, akkor én is így...

A mentés "fél" megoldása:

-Elindítom a mayát
    -Beállítom ahogyan szeretném
    -TÖRLÖM a Dokumentumok\maya\5.0\prefs mappa tartalmát (tehát minden fájlt, a mappák maradhatnak)
    -Mentek mindent (File/Save Preferences)

Ekkor minden fájlt létrehoz újra, és megvan a mentés...
    Bár a pluginek beállítását így sem mentette el, de a többi hellyel közzel megvan!?
    Na most ez kissé macerás.

Nálatok is így megy?
    Tehát ha kétszer-háromszor is egymás után Save Preferences-ezel minden hibaüzenet nélkül ment???
  • youth #2560
    Ja és volt smirgli a kezemben nem is egyszer :DDD
  • youth #2559
    Ha elemi részecskékhez vezetjük vissza a dolgot akkor nincs tökéletesen sík felszín :))))

Na jó, de arra gondolok hogy ha egy új asztalon új óra van az olyan "mű" látszatot kelt, ellenben ugyanez, kopott, mocskos asztalon, kicsit megviselt órával sokkal élethűbben hat, de ez megint csak az én véleményem... szerintem beleférne az asztalba egy két karc, stb... :) de ha máshogy gondolod, többé nem hozom ezt fel :))))
  • K.András
    "nincs tökéletesen sík felszín :)"
    Ne viccelj :) lehet soha nem volt csiszolo papir a kezedben...Oltári nagy szakmai hiba lenne ha egy csiszolatlan ében-re vagy diora stb rálakkozna az asztalos, ha csiszolták akkor meg kereshetsz bumpot csak nem találsz(amin találsz az trehány munka).Amugy thx a biztatást:)
  • youth #2557
    Na most bejött a kép!!!
    A fa már jobb mint az előző, de hiányolom a bumpot... nincs tökéletesen sík felszín :)
    Jól alakul!!!!
  • K.András
    Berakom ide is(max forum jobban pörög), végül is mayaval készült,ha tetszik akkor nagyobb felbontásban is renderelem stb...
  • Vorpal
    tyű annyi PLE van cédén csak kérjétek...bár a teljes is de PLE nek olyan szép acédéje
  • K.András
    Nyomd meg mégegyszer be kell hozza...
  • K.András
    Kritikát pls:
    Breitling
  • Gabo
    Hát még én!
  • youth #2550
    Oké, remélem minnél előbb :)
  • Gabo
    KA.off:
    56k-val kicsit hosszabb ideig tartana, mint egy éjszaka. Utána pedig valahol még meg is kellene karcolni CD-re...

Youth:
    Maya 4.5 PLE megvan. De igazából érdemi munkába belekezdeni nem érdemes benne, a legtöbb mentése nem kompatibilis a full verzióval.

Amúgy zaklatom az egyik ismerősömet, szóval csak idő és türelem kérdése, hogy mikor lesz meg.
  • youth #2547
    Vagy ha legálisan akrsz mayazni akkor a www.alias.com-ról szedd le a PLE verziót, ami annyit tesz asszem hogy 1 évig használhatod kis butításokkal az 5.0-s verziót...
  • FRenkie
    hi!
    a design 21 en is van most maya üveg toturiál!
  • Gabo
    SoftFX:
    Mivel még mindig nem jutott el hozzám a progi, ezért aztán leginkább semmit sem mentek sehova.
  • SoftFX
    Kösz.
    És a ***** Divide (asszem így írják)???
    Gondolom közvetlenül nem rakható rá a Transulency-re a SamplerInfo, ezért kell e közvetítő, úgye?

K.András: Én az X3-at (40 MB) használom, de eddig még nem töröltek semmit róla...ha erre gondoltál...addig jó amíg nem találsz megfelelőbbett.
  • SpotLamp
    A természetes üvegeknél a görbülő felületek miatt az üveg áttetszősége csökken, mivel vastagabb üvegréteg jobban torzítja a fényt. Erre van a semplerinfó a shaderban. Az szimulálja ezt a hatást.
  • K.András
    Nem hiszem e, 4 tárhely közül nem megy egy darab sem,vicc ez vicc!!!!
  • SoftFX
    Nálad egyébként rendesen lementi pl.: a Shelf-eket:a sorrend is marad a következő indítás után???
  • SoftFX
    Köszi, megnézem...

Youth: A videó alapján tényleg megtudtam csinálni az üveget, majd a causticsot...
    De nem értem miért kellett az üveg átlátszóságára az a ****divide és arra a SamplerInfo????
  • Gabo
    SoftFX:
    Szerintem nézd meg, nem-e írásvédettek az említett fájlok. Lehet, hogy hasznos lenne a teljes Maya könyvtárra egy atributum módosítást végrehajtani és megszüntetni az írásvédelmet.
  • SoftFX
    Én sem szeretném itt hagyni...

Kis utánajárás után úgy kezd körvonalazódnim, hogy a mentési képtelenség (csak beállításra) a Maya.env a megoldás. Legalábbis egy új shader beépítését a rendszerbe is ez engedélyezi. Na nálam ez a fájl 0kb...
    Ez a Dokumentumok/Maya könyvtárban van.

Nálatok mennyi??? Ha nem gond elküldenétek [email protected] -ra egy nem 0kb-osat???
  • youth #2536
    Azért válaszolok csak hogy ne haljon meg a topic :DDDD
    Max fél nap és meg kell hogy jöjjön... lehet hogy jobban járunk ha design21-en próbálkozunk :((
    Bye
  • SoftFX
    OFFTOPIC /csak hogy legyen hozzászólás/:
    Regisztráltam magam a Design21-en, de nem akaródzik elküldeni az e-mailt a kóddal.
    Nálatok is ilyen lassan jött meg???
  • SoftFX
    Lehet, de te küldted el :)
  • youth #2533
    Nekem is vannak hasonló gondjaim, de ez a fórum nem valami látogatott úgyhogy szerintem írj cgtalk-ra vagy mégjobb: design21-re :)) ott minden második emberke mayazik :))) na jó nem de többen fordulnak meg mint itt...
  • youth #2532
    Bocsi de nem nekem jár a köszönet hanem Spotlampnak, ugyanis ő csinálta a tutort!!!
  • SoftFX
    A glass fennmarad, ha kell valakinek letöltheti. Köszönet és hála Youth-nak.
    Egyébként jók lettek az EXPO-s képek: kár, hogy kimaradtam.
  • SoftFX
    SEGÍTSÉG!!!
    Miért nem tudom a beállításokat elmenteni a MAYA-ban???

Ha pl.: a Shelf-eket (polcokat) akarom elmenteni (Save all shelves) akkor ezt írja ki (Script Editor-ban):
    / Error: Can't open the file: D://maya/5.0/prefs/shelves/shelf_Surface

A Beállításoknál (preferences) is hasonló a hibaüzenet a mentésnél:
    // Warning: Save of "D://maya/5.0/prefs/userHotkeys.mel" failed //
    // Warning: Save of "D://maya/5.0/prefs/userNamedCommands.mel" failed //
    // Warning: Save of "D://maya/5.0/prefs/pluginPrefs.mel" failed //
    // Warning: Not all preferences were saved. See Script Editor for details. //

Ezen kívül minden belépésnél azzal fogad, hogy előzőleg sem lett minden beállítás elmentve.
    Pedig megnéztem, léteznek ezek a fájlok a megadott helyen, nem tudom miért nem menti...
    Ez eléggé zavaró: minden indításnál be kell állítani újra a plug-in manager-t, a preferences-t, a viewportokat, a Shelf-eket, stb...

A Scene-t és a Projecteket gond nélkül menti, csak a beállításokat nem...

Mi lehet a baj, és hogyan lehet orvosolni???
  • Aldaryn
    Jó dolog ez a Mental Ray, nem? :D

Így már elég szép a kép. Mellesleg a víz alatti részecskéken mit értesz? buborákokat? úszkáló, lebegő szennyeződést? Buborékot elég egyszerű készíteni. Szimpla átlátszó shader, akár a víz, csupán IOR terén állítsad olyan 0,8-ra. Hiszen víz alatt van, és a vízhez képest ott kisebb a levegő fénytörési muatatója... :) Az még dobna egy sort a causticson!

MR-ben van volume light. Legalább is én láttam már, sőt, Volume caustics-ot is láttam renderelve vele, ami nem néz ki olyan rosszul, sőt!... :D

Ja, további jó Mayázást!
  • youth #2528

Hát ennél többet a causticsot szerintem nem babrálom, most egykét részecske kéne a víz alá hogy tényleg víz legyen... Na csak rá kell jönnöm hogy legyen...

Amúgy részecskéknek milyen shadert adjak majd???
  • youth #2527
    Menatal raxnél van volume light? mert nem tudtam csak alap maya renderrel lrenderelni :(
  • youth #2526
    Szia!
    Feltöltöttem csak lécci hagyd fenn egy kis ideig hogy mindenki leszedhesse...
    Ez a videó megmutatja hogy hogy kell üveget csinálni (szerző: Spotlamp :)))

Ezután már könnyű causticsot létrehozni:
    Csinálsz egy point lightot mondjuk és megadod hogy mennyi photont lőjjön ki, (kezdetben kis számokkal mondjukm 100-zal játsz, hogy ne legyen sok idő a render) felette meg tudod adni hogy milyen energiájúak legyenek a photonok (ez nagyon tetszik hogy ha az első értéknek többet adsz meg akkor más színű lessz a photon... gondolom a 3 érték RGB)
    A fény intezitását is állítsd be, ja és a legfontosabb: a mental ray beállításainál pipáld be a Causticsot és a GI-t (persze ha csak causticsot akarsz számoltatni akkor GI-t ne pipáld be, amúgy én elősször a causticsot állítom be és csak utána kis módosítás és a GI is jó... vagy közel jó :)))

Azt hiszem mindent elmondtam, de ha valakinek van ellenvetése szóljo vagy ha nem ért valamit :) de ne várjatok sokat tőlem :))

Bye
  • K.András
    Lehet elég sok shadert leszedni netröl, abbol meg lehet nézni hogyan van összerakva és utána már te is meg tudod csinálni...
  • youth #2523
    Megcsináltam amit mondtál:
    Felvettem a GI Accuracyét 1000-re :)) a causticsét 200-ra...

Min lehetne még javítani rajta?
    na addig próbálok egy poharat csinálni...
  • SpotLamp
    Növeld a Caustics Accuracy értékét 100-ra vagy a fölé. Az kicsit lágyabbá teszi a cuccot.
  • youth #2521
    Most a foronok 1 milla köröl járnak GI-nél is és Causticsnál is egyaránt...
    A víz azért ilyen hepe hupás hogy jobban látszódjon a Caustics, de lejjebb vettem a kedvedért... :) majd még lejjebb fogom még...

Íme egy újabb kép GI-vel:

Segítség! hogy lehetne szép símára megcsinálni a GI-t? photont többet nem tudok áldozni, 1 milliónak elégnek kéne hogy legyen.. miylen beállítással leeht simítani a GI-t ha van ilyen?

Ja és hogy lehet olyat megcsinálni hogy gyűrödzön a víz? :) tehát nem sima párhuzamos hullámokat szeretnék hanem körkörösöket...
    Előre is köszi!
  • youth #2519
    Szasztok ismét!!
    Egyre jobban tetszik a Maya mivel egyre több dolgot tudok megcsinálni...
    Egy Caustics update:

Megpróbálom majd GI-vel együtt is megcsinálni!

Írjatok már valamit, nehogy kihaljon a fórum :) kritika is jöhet vagy tanács a caustcs testjeimre...
    Mi van veletek? ki mit alkot?
    Bye
  • youth #2518
    Sziasztok!!
    Épp msot próbálkozok a Causticsal... a kép alatt látható hogy angol tudásom próbálom fitogtatni :DDDD

Tudom hogy elég gaygi kép de aki idáig se jutott el szóljon segítek és utána mint nekem is már csak ezt kell továbbfejleszteni :))