32214
Maya
-
milyen irónikus nicket választottál:) -
Áááááá. [placccs]
Kedves hozzáértő, te úgy akarsz egy szöget beleverni a falba, hogy hallottál egy kalappács nevű csodáról, de azt sem tudod mi az a szög, mi az a fal, vagy egyáltalán, mi a fene az a kalapács. De ettől függetlenül érdekel. :DDDD
Bocs, de biztos nem csak szívatsz minket? -
K.András #2684 énmégilyetsohaéletembennemláttamjönapalimegkérditudeambientocclusiontrendermanmirekiderülhogytudjaaddigrakiderülhogyugykérdezgetazemberhogyaztsemtudjamiaz... 
-
Bökjed már ki mire kell! Plíz!!! -
K.András #2678 Figy,miért nem nézed meg a helpjében??? -
Bocsáss meg hogy megkérdezem, de mihez is kell neked renderman? mit akarsz lerenderelni mert hátha van jobb megoldás... -
K.András #2674 Nagyon pang a topic, felrakom min dolgozgatom szépen lassan,hátha más is kedvet kap :)
Enzo -
:))))
Neked is! -
Mindenkinek boldog Mikulást!!! -
Azért azt is érdemes megjegyezni (**ha rosszul írom a neveket, márkákat, céget, akkor bocs, a léynegen nemváltoztat!**) - hallomásom szerint még valahol PC-s magazinban olvasva a Pixar 2x 1024db csúcsmodern munkaállomást (ha jól tudom Intel Xeont) szerzett be újdonsült renderfarmnak....
Egy ilyen laza vason azért már a komplex GI számolás sem valami nagy szám... -
K.András #2670 Ami azt illeti egy "hozzáértö" ember nem feltétlen használ hdri-t(valszeg azért mert tud bevilágitani),tehát ez a hdri dolog a nem hozzáértöket segiti inkább, beledobok egy hdri-t rátaposok a finalgather opciora és kész is van kis szerencsével a valoban jo minöséget produkálo kép... -
K.András #2668 Gondolom hárompontos megvilágitásra gondol(hagyományos)...
Itt biztos talál:
http://www.learning-maya.com/rendering.php -
Milyen fajta bevilágításra gondolsz? Úgy értem mit akarsz bevilágítaani? mert ne kell ide tutor itt vagyunk mi :))) hátha... bökd ki! :) -
Gabo #2665 Ez az amiről már én is gügyögtem egy párszor. Animhoz a GI még mindig lassúnak számít, a legtöbbször jobb eredményt lehet elérni a megfelelően használt "hagyományos" fényekkel. -
Még mindig nem árultad el mi az a flat shading. :))))))
Semmi baj a Xouth miatt haverjaim Ljousznka hívnak mert van egy pancser haverom aki nem tudja kimondani az angol szavakat és asszondja jousz :)))))))
Amúgy filmeknél is renderidőt próbálják lecsökkenteni ezért nem mindig GI-t használnak hanem több száz omnit... ez is egy altenatíva... a renderelés idejét mindenesetre meggyorsítja... -
ÁÁ! Sorry. De itt nem tudom kimoderálni:
Youth Y-nal. Az X meg az mellett van. -
Nézz meg egy-jét Pixar filmet (pl. Finding Nemo, v. Monters inc.) vagy egyszerűen a Final Fantasy-t, és gondolkodj el, azon, hogy vajon tud-e a renderman GI-t.... :DDD
Flat shadinget is. Ha valaki megírja hozzá. Mellesleg a fal shading baromi egyszerűen előállítható, csak talán a körvonalakhoz kell némi tudás.
Xouth: Bocsesz... :)))))) De mostanában annyi cyberpunk-ot láttam, hogy ez nagyon ott volt. -
K.András #2658 Okés, én sem voltam sokat a napokban... -
Úúú na most beletiprtál a szívembe :) elírtam és????? :))))
"Hozzáértő": te most viccből kérdezed vagy komolyan gondolod? Nem tudom mire gondolsz a "flat shading" alatt, de GI-t, raytracet simán leszámol, sőt!!!!
Jó persze minden renderelő valamiben jobb valamiben gyengébb, de tényleg az emberi leleményesség nem szab határt... Ami nem jó vagy nincs megírják, persze csak ahol pénz is van :))))))
András: :)))))) bocsi hogy nem vagyok mostanság icq-n, de nincs túl sok időm ma is pl. szegélyt szereltem fel, stb... de majd egyszer elindítom végre azt az icq-t :))) -
K.András #2656 LOL,na menjél szépen alukálni gyorsan... -
Hát, ez igencsak "hozzáértő" vélemény volt... :]
A Renderman nem lebecsülendő. Már sok helyen hallottam, hogy a "modern" csillivilli raytracerek hogy lezúzzák, meg eljárt felete az idő, de érdekes módon eddig mindig akadt egy-két elmés programozó, akik megírta azoknak az effekteknek a shadereit, amiket elképzelhetetlennek tartottak renderman alatt.
Ugyan olyan jó öreg vas, mint a Mental Ray, nagyon sok közös vonásban osztoznak.
Mellesleg Mental Ray-el is készült nem egy film, az eredmények pedig nagyon szépek lettek.
Az ilyen nagy nevek között manapság rossz renderelőrendszer nincs, csak láma, türelmetlen, hozzá nem értő felhasználó.
Sőt, tovább megyek: A hozzáértés magasan lekörözi a legszuperebb hyperebb raytracer motort is... Blenderrel renderelt képet is láttam már, ami odaver nem egy "Első (pl.) Brazilos GI-s képem" -nek... :)
Youth: Shader írókat fejlesztenek ki? :) Pár évszázaddal elszaladtál... Ma még nem fejlesztik az emberekt, hanem tanítják. De nemsokára... hahah (ördögi kacaj)... -
Én úgy tudom hogy szinte az összes filmet azzal renderelik le szóval nem olyan fosnak tűnik... Amúgy meg azért nem értenek hozzá sokan mivel a shadereket programozni kell vagyis ahhoz külön shader írókat fejlesztenek ki... ez olyan mintha meg tudnád csinálni egy lánchidat (dinamikájára gondolok, a láncok szimulálására...) dynamicsszel is, de jobb eredményre jutnál ha lescriptelnéd...
Szóval amíg a filmek nagy hányada Rendermannal készül és csak nagyon kis részben Mental Ray, stb... addig nem lebecsülendő a program. Persze ez az én véleményem.
Bye
SoftFx: Rendermant tettél már fel? mert én még nem. érdekel, hogy néz ki stb... -
K.András #2651 Hehe!
Byronspolytools 1.0-a Byrons -
Mental Ray vs. RenderMan.
Van érdemi különbség, vagy elhanyagolható???
Pl: Volume Scattering...-okat tud a Renderman??? -
Gabo #2647 icecave:
Minden 3D-s progi hasonló alapokra épít. Mindegyiknél szükséged van arra, hogy valamilyen módszerrel elkészítsd a jeleneted modelljeit. Textúrázd őket. Majd jöhet a bevilágítás és a kamera beállítása. Animáció esetén a csontozás, bőrözés sem maradhat el. Aztán indulhat a renerelés.
Különbségek a progik között legfeljebb az egyes módszerek megközelítésében, a program mögött lévő filozófiában, a kezelőfelületben van.
Ahogy már mások is mondták, a Max első sorban polygonos modellezésre épít, míg a Maya NURBS-ket használ inkább. Persze mind a két programban el lehet érni a másik modellezési módszert is. A kezelőfelületben a Max kicsit kötöttebb, de jól használható, míg a Maya első ránézésre kicsit fapadosabb, viszont később teljesen testre szabható. Mind a két programnak vannak előnyei-hátrányai, de ezeket szerintem leginkább akkor tudod igazán értékelni ha mind a kettőt huzamosabb ideig használod.
Igazság szerint már az "egyszerűbb" 3D-s progik is szinte mindent tudnak, ami egy jó kép elkészítéséhez kellhet. De a programok csak eszközök, nem tőlük lesz jó egy kép. Az igazi művész az aki megfelelően használja őket.
A választásodtól függetlenül, a fórumon lévő 3D-vel foglakozó társaság szívesen segíteni fog legyen bármilyen kérdésed. -
icecave #2646 Köszi mindenkinek a tanácsot!!!
-
Kompozitáló progival a blue box (ami lehet akár zöld is, ala Mátrix) remekül megoldható, és még sok más effect is.
A kamera mozgatást jól gondolod, a pl: Live! is arra van (mint kiderült). -
Ahogyan nekem is mondták anno:
Kezdj max-al és ha már az megy (1-2 év) könnyebben megérted & kezeled majd a maya-t.
Igazuk is volt.
Ha a mayával keztem volna nehezebb lett volna...
Persze ez nem mérvadó...
Ja, és tényleg "nem sok" különbség van. Tehát e miatt mindegy melyiket választod. -
Attól függ honnan nézed... mert játékipar felől akkor MAX de filmipar felől akkor MAYA. Ugyanis két külön progi két külön cél, de a célok keverednek ugyan azt megtudod csinálmi Mayaban mint Maxban, lehet hogy épp jobban is... Persze ez egyén től függ hogy milyen "párti". A max kezelőfelülete meg a progi könnyedén elsajátítható, míg a maya sokkal összetettebb de lehet hogy te meg pont a mayat tanulod könnyedén... Az a legjobb ha belevágsz valamibe, mindegy mibe, mivel van Max részleg is ennek a helynek és tudnak segíteni ha valami van, de itt is szóval próbáld ki elősször mind2 progit, adj mindegyiknek 1 hetet... és amelyik jhobban bejön azzal kezd el komolyabban foglalkozni...
Valójában ma már a 3Ds progik közt szinte nincs különbség, ha valamelyik kifejlesz valamit a többi egyből leutánozza, csak a megvalósítás más...
Bye! -
icecave #2642 Sziasztok. Megrendeltem a 3Ds Max 5 gyak. könyvet, két hónapja, de még mindig "húzzák" a dolgot. Most kezdek 3Ds progival dolgozni, és kérdezem: a Maya ugyaolyan jó, mint a max? Úgy értem, mindent meg lehet vele csinálni, amit a maxal?? Mert ha igen, inkább Mayával tanulok meg mindent, ahhoz legalább 2 nap alatt megjön a könyv...
Köszi. -
potyek #2639 Bocs, hogy beleszolok, miért nem boujou val track eled le a filmedet, az maya file formátumot is tud exportálni, és azt a maya ba behivva, teljesen jol lehet dolgozni vele. -
Student: Te legalább értesz hozzá :).
Szóval most az a gondod, hogy egy Plane-ra hogyan raksz animot???
Szerintem (mert nem próbáltam) raksz rá egy shadert és Difuse mapnak beraksz egy animot, amely a megfelelő időben a megfelelő képkockát rakja a Plane-ra...
Ha nem ez volt a kérdés, akkor részletezd??? -
a zsenialitás 80 százalék szorgalom -
a művészet 50 százalék technikai tudás -
Fájlcserélő progi.
-Google-val rákeresel (dc++ v. dcplusplus).
-Keress a linkek között egyet, amelynek a nevében benne van: source.
-Kattintás, és letöltöd a dc++-t.
-Beállítod, keresel hubot, megkeresed a fájlt és letöltöd.
Ha kell segíteni szólj. -
Jóhelyen kereskélsz...
Én még annyira nem folytam bele a Live!-ba. :)
De természetesen ezzel próbálkozz.
A másik módszer, hogy egy sima plane-ra teszed, de ez a régi módszer - tehát, ha nincs Live!-od, mert ha van, azzal kezelhetőbb lesz.
Vagy egy kompozitáló progival megspékelve az egészet még kezelhetőbb lesz az egész : ). -
Ez engem is érdekel, mert colornak beraktam a videót és fekete az egész plane... -
K.András #2626 dc++ -
Köszi. -
K.András #2623 Én info messagest...