32214
Maya
  • SoftFX
    Aki jönne (kis) CG-találkozóra az nézzen be a 3D Studio Max topicba!

Peet-maya: "...mert az technikai tudás, nem művészet!!!"
    Erről van szó. 1 mondatban összefoglatad, amit én xyz darabban sem tudtam :).

Messangeres kérdésre választ várok! (#2617)
  • youth #2619
    Ja kicsit elkaladoztam bevallom :))

Mental ray? Az alapból van Mayaban, ha ebben gondolkozol, meg az újabb maxban is...
  • SoftFX
    K.András megtaláltam, köszi.
    RC 0.2 info : wallclock 0:00:14.36 for rendering

Ti melyik messagest használjátok, mert renderidő eltésés mutatkozott???
    (global rendering settings/mental ray/translation/messages/...)
  • SoftFX
    Hi.
    Az első képkockára tekered az animot, kijelölöd az eltüntetendő tárgyat, megnyitod az Állapotablakot (vagy az Attribútumszerkesztőt (Ctrl+a), de itt nehezebb megtalálni) és nyomsz egy s billentyűt (set key). Ekkor a tárgy attributumát (transzformális beállításait) "hozzáfűzted" az anim.-hoz - ezt egy kis piros vonal is jelzi az Időcsúszkán. Megkeresed az Állapotablakban (vagy az Attribútumszerkesztőben) a Visible kapcsolót és kipipálod (nem BE, hanem ki, tehát inaktívvá teszed). Ekkor a tárgy eltűnt. Ha később meg akarod jeleníteni, akkor hasonló a menet csak fordítva: "Eltekered" az időt az Időcsúszkán, bejelölöd a Visible-t és nyomsz egy s (Set Key) billentyűt.

Remélem segítettem.
  • fle go
    waccoo: szüksegem lenne erre a file-ra rat551-MiDNighT-all.sfv amit meg par hettel ezelött töled töltöttem le
    valahova elkavartam, ha feltenned hogy letolthessem megint megkoszonnem!!!
    Vagy esetleg elkuldheted mailban is : [email protected]
    Elöre is köszi!!
  • SoftFX
    Egyik haverom (a fantázia kedvelő) is ezt hozta fel, hogy ha annyira törekszek a valóságra mennyek és fényképezzem le...és ne fáradozzak holmi Gi-vel + Caustics-al.
    Pedig én pont azt szeretem a valóság szimulálásában, hogy a képszámítás fejlődésében hogyan lesz egyre összetettebb egy valóságos kép megteremtése.../pl.:ray-tracing->Photon/
    Persze nem vetem meg a fantáziát, de szeretem a valós dolgokat szimulálni.

Szerintem a 3D-ben remekül megfér, hogy valaki a valós világot szimulálja, mint ahogyan az is ha valaki egy másik világot szimulál.
    Mindkettőben látok értelmet.
    Szükséges és elégséges feltételek a 3D-s művészetnek...
  • youth #2612
    Teljesen igazad van!
    De azért bizonyos feladatokhoz nem jó minden progi, ha reklámot akarsz azért Blenderrel nem tudom hogy oldanád meg ugyanis a progi még annyira nem kiforrott de már jó úton halad :) A másik: Endi tényleg művészien próbál alkotni és látszik is a képein, de ezért mert valamiben nincs érzés attól még az nem rossz, most gondolj bele, ha filmnek csinálnak mondjuk egy Matte Paintel egy környezetet és ez mondjuk egy város, abban ugye nincs semmi érzelem... mégis zseniális hogy hogy tudják megcsinálni... Vagy valaki csinál egy tökéletes autót és berakja egy környezetbe és olyan jó hogy nem mondanád meg hogy fotó az semmit sem ér mert nincs benne 'művészi'?
    Bopcsi hogy így piszkálódtam csak ez úgy kijött belőlem :)))
  • youth #2610
    Unlimited 1 és másfél misi körül megy, de nem tudom milyen a családod anyagi helyzete... Van Maya Complett ami ha jól tudom 1 milla alatt van talán 500 ezer de nem biztos... ebben nincs fő, szőr, ruha szimuláció... tehát jó mindenre csak ezekre nem... de ha még csak tanulni akarod a mayat ajánlom a Maya 5.0 PLE ami annyit tesz hogy 1 évig ingyen használhatod egy tanulói, lebutított verziót... de ha olcsó kategóriában akarsz modellezni arra vannak olcsóbb softwarek mint pl a Cinema 4D, azzal is lehet szép dolgokat csinálni lásd Pupi...
  • SoftFX
    Köszi. A Render Globals-t megnézem...

DE: nem a SET project -re gondoltam, hanem az egész mappa (maya mappa, ahol a beállítások, projektek és szkriptek vannak) áthelyezésére.
    Default-on ez a Dokumentum mappa, de írtátok, hogy mindenkinél máshol van...de ha csak úgy átrakom, akkor a Maya nem találja.
    Szal hol állítható át, hogy a Maya hol keresse?
  • K.András
    Render globals ablakban a translation fülön be van állitva az info messages???Ha igen akkor mutatnia kell.
    A másikat pedig ugy hogy a projektnél rányomsz a set-re és akkor az aktuális projektnek az indulását bárhova rakhatod vagy pedig csinálsz egy uj projektet...
  • SoftFX
    Már néztem, de semmilyen megfelelő értéket nem mutat: kb. 5 percig számol és kiírja, hogy a rendertime: 00:00:01.

Utólag, hogyan módosítható a Dokumentum/maya elérési útja?
    (mármint, hogy a program is tudjon róla)
  • K.András
    Output windowba...Posert meg felejtsd el nyugodtan szvsz...
  • K.András
    LOLL:
    "Van két tárgy pl. autóbusz és egy Trabant és lemodellezem ahogy karambolozva rongyátörnek.
    Ilyet tud, vagy gagyi a Maya hozzá ?"
    Válasz rá:"arra hasznalj Posert, az van az olyanokra, nem a Maya, az nem tud semmitse."

Max topicban is kérdeztétek tud e olyat a max hogy autok törnek ,meg tud e a maya ezt meg azt vagy gagyi hozzá???
    A maya is meg a max is tud töréseket szimulálni, de szinte bármit meg lehet csinálni bennük,csak a fantáziád szab határt no meg a tudásod.
    Ami a vicces a dologban az az hogy teljesen felesleges a kérdésed,ha azt nem tudod meg lehet e benne ilyet valositani akkor nyilván fogalmad nincsen rola hogyan és mivel szokták ezeket csinálni, ergo ha meg is lehet te akkor sem tudnád,és persze nem azért mert gagyi a maya(v max)...
    Most hogy tudod meg lehet csinálni, azonnal nekiugrasz és összedobod???LOOLLLL
  • SoftFX
    Ja, mindig elfelejtem...mit is :).
    A maya render-időt hol tudhatom meg???

A poser webcím megvan...de ezt csak a "csontok" animálására ajánlottad, vagy ezzel készítsem a karaktert is???
  • SoftFX
    Nálam, nem tudom miért, ha a Dokumentumok a D:-n volt, akkor D:\\maya-t írt D:\maya helyett. De default-on (C:-n) C:\...-ír. Tehát csak itt fogadja el.
  • SoftFX
    A Poser-hez webcímet tudsz mondani?
    Csak a ScreenShot-ok miatt.

Volume modellezés alatt itt a Dynamic-t (Dinamikát) értitek?
  • youth #2592
    Mit értessz valós anyagmodellezésen? ezt a kifejezést még nem hallottam :/
  • K.András
    Szerintem tök mind1 hol van ,nekem a d-n van a dokumentum mappa ,a prg az f-n van mig a winfos a c-n...
    Ja még annyit elözö irásomhoz hogy könyebb lenne beállitani a kamerát a célpontra és onnan távolodni a földtöl(nagyitani a kamerát),ezeket a frameket tömöritetlenül mented képfájlba aztán meg forditott sorrendben rakod össze igy nem távolodni fog hanem közeledni...
  • K.András
    Igényesen ezt te nem fogod tudni megcsinálni hacsak nem kompozitálásal,gépel kiszámoltatni egy ilyet asszem meg is öszülnél mire kiszámolná(igényesen)...Nekem is vannak nagyon jo ötleteim,de hiába találsz ki egy jelenetet ha otthoni környezetben nem tudod megcsinálni.Egyébként szerintem ugy kéne hogy megcsinálni a földet és azon a felén ahol közeliteni fog ott csinálni egy várost polybol,meg még egy párat simán displacementel odébb+ fákat hegyeket stb+felhö rétegeket plusz 1 réteget a légkörnek,amikor megvan leraksz egy kamerát és jo nagyra felnagyitod igy tök kicsinek fog látszani a föld és szépen a kamera méretét animálod, ezálltal olyan hatást keltve mintha közeledne és igy anélkül meg lehet oldani hogy a kamera megmozdulna...
  • SoftFX
    Don't Worry, Be Happy...
    SIKERÜLT...megy a MENTÉS!!!
    A hiba: nos, furcsa lehet, de az, hogy a Dokumentum mappát a D:-re raktam gyökérnek.
    De ahogy visszaállítottam az alapértelmezett helyére, és persze újraraktam a Mayát már rendesen hajlandó menteni!? :)

Mindenkinek Mentésekben Gazdag Mayázást!!! :)

Peet-maya: Köszi. Már tovább fejlesztgettem, majd linkelek képet.

Az ötlet nem rossz :).
    Most hirtelen nem ugrik be a jelenet...de szerintem kompozitálással megoldhatod.
    Vagy bemegy egy homogén színbe és hirtelen képváltással már a következő helyszínen van a jelenet...
    Pl.: indulsz az űrből->ráközelít egy felhőre(bemegy egy tök fehér képbe)->hirtelen vágás->rázoommolsz a városra, majd egy ablakra...
    Persze azt is szokás, hogy a felhő-rétegek között megy le a kamera a Föld belseje felé, és közben sorra "előzgeti" a felhőket...valahogy így képzelem el.
  • SoftFX
    Újabb fejlemény a MAYA vs MENTÉS ügyben...
    Ugyanazzal a Mayá-val, WinXP-vel, NTFS-el egy másik számítógépen rendesen ment...
    /legalább megnyugodtam...nem a maya a rossz.../

Lehet, hogy a Glu3D plugin a hibás???
  • SoftFX
    Még ez se megy...Grrrrr.

Akkor itt van manuálisan:

http://sman2.fx3.hu/vc1.jpg
    http://sman2.fx3.hu/vc3.jpg
    http://sman2.fx3.hu/vc4.jpg
    http://sman2.fx3.hu/vc5.jpg
    http://sman2.fx3.hu/vc6.jpg
  • SoftFX
    Jelenleg itt tartok Volume Scattering & Caustics ügyben (csak hogy a MAYA témánál maradjak):

Itt pedig az előzmények, szépen sorrendben, ahogyan tudtam finomítgatni a beállításokat:
    Első
    Második
    Harmadik

Ennél tovább kéne menni, de hogyan???
  • SoftFX
    Biztos nem teljes verzió, ha kb. 356MB a *.bin?
    Pedig megnéztem anno és nem volt ennél nagyobb?!

Megnézem máshol miként viselkedik...

inz: flexlm módszerrel (de szerintem nem ez a gond)

• Sonajk @:o)
    Sziasztok!
    Szeretnmém tudatni veltek, hogy mától létezik egy "HTML szerkesztés kezdőknek" c. topic a fórumban, ahol mindenkit, akinek e kérdésben problémája, másokkal megosztani való gondolata lenne, szeretettel látnak. Természetesen várjuk azokat is, akik a témában már tapasztaltak és segítséget tudnak nyújtani az olyan kezdőknek, amilyen én is vagyok.
    Bye all.
  • youth #2579
    Kezdetben volt a FAT (asszem 16) utána jött a FAT32 aztán az NTFS, most szerinted az öregebb jobb?? Na mindegy, szóljon a Mayaról a topic :)
  • K.András
    Ne vicceljél már, hogy lenne gyorsabb fat32???
  • SoftFX
    Mintha valami nem engedné felülírni.
    Csak ha törlöm és újat hozok létre...

Egyébként most raktam újra az egészet és a hiba megmaradt :(.
  • SoftFX
    Mindig.

Egyébként az miért van, hogynem tudom megváltoztatni egy NEM rendszermappa (pl.: maya) attributumát???
  • K.András
    Teljesen mind1 hol van a dokumentum mappa, ami azt illeti én nem használom azt a részt inkább csináltam egy külön mappát beállitottam a projektet és azota onnan indul és a beállitás is mindig megmarad...
  • K.András
    Persze hogy ntfs-t sokkal gyorsabb mint a fat32-ö, szoval ezzel biztos nem lehet a gondod...
  • SoftFX
    Az lehet probléma, hogy alapból máshova tettem a Dokumentumok mappát?

Bár utána telepítettem a mayát és oda akar menteni és onnan is olvassa. Szal nem hiszem. Á már nem tudom mi lehet a gond :(.
  • SoftFX
    Persze.
  • youth #2569
    Én NTFS-t használok, ezzel nem lehet gond szerintem valami más lehet a baj...
    XP-d van nem?
  • SoftFX
    Persze alapbeállítással, de szerintem az NTFS nem engedi...

Mert volt már olyan, hogy nem engedett fájlokat letörölni, mert azt hitte hell a rendszernek...nem csak nálam :)

Lehet, hogy nem engedi a mayának, hogy felülírjon fájlokat, amit a program használ?!

NTFS-t használtok????????????????????
  • SoftFX
    A design21 megoldva: levelet nem küldtek, úgyhogy megnéztem mit csinál, az Elfelejtett Jelszó kapcsoló és lás csodát: elküldött egy levelet a jelszóval...ez ok.
  • youth #2566
    Figyu, felraktad a Mayat és ezt csinálja alapbeállítással?

Design21-el kapcsolatban meg írj nekik a fórumba, van ilyen topic hogy Tisztelt Szerk. vagy mi...
  • SoftFX
    K.András: 356MB körül volt a bin.

Amúgy "szerintem" teljes, mert mindent tartalmaz (még Maya Shader Library-t is) és müködik, minden Scene és Projectemet lementi...
    Egyedül a Beállításokat nem hajlandó 2-szer lementeni...csak ha elötte törlöm.

Lehet op hiba...???
    Ti is WinXP NTFS -t használtok vagy FAT32 -öt, mert lehet ez a baj???

A design21 es jelszó: a *********** nem köldik, úgyhogy: Ha elfelejtetted a jelszavad elküldjük e-mailba->megoldva :) Röhej.
  • K.András
    Nálam semmi ilyen nincsen, mekkora a bin?Lehet nem jo amit leszedtél...
  • K.András
    Értem én hogy mit mondasz,okés asztalt megcsinálom ugy, de elég ciki lenne ha a breitling is meg lenne viselve,ezek az orák karcmentesek ütésálloak stb,tehát ha raknák rá az sem nézne ki ugy mint az igazi...ICQ-n miért nem vagy,tanulás?