259
Baldur s Gate Vegigjatszas csicskaknak)
-
Emet-Selch #219 Szia!
Továbbra is csak a panaszáradat ömlik belőled és semmi jele annak, hogy bármit is tanultál volna a játék szabály és harcrendszeréről.
Pl. a második alkalom után már fel kellett volna tűnjön, hogy a vadonban nem minding érdemes aludni. Főleg nem ott ahol komolyabb ellenfeleket is bedobhat. Nem a játék cseszik ki veled folyton hanem te saját magaddal.
U.I: én a "Sword Coast Adventurer's Guide" című kiadványt javaslom olvasnod. Igaz az ötödik kiadás de lore szempontjából minden lényeges benne van. Gyorsabban a végére érsz mint a játéknak ha csak a setting érdekel. Ráadásul kevesebb idegességgel és értelmetlen fröcsögéssel.
Sok sikert! -
militavia #218 Látom nem érted. Nem fogott ki rajtam. Haladok.
Csak a játék lényegében csak a save scummingra épít. Semmi másra.
Most is volt olyan, hogy helyszínek közötti utazáskor valami rajtaütés van.
Kész, meghalsz, mert rádkúr 8 ellenfelet. Ezt akkor is megcsinálta, amikor a játék elején a fater megölése után utaztam és voltunk KETTEN.
Ez nem a "kifogott a játék rajtad", hanem random megoldatatlan feladat elé állít. -
#217 Már régen volt, de ha jól tudom chapter 2 Nashkelnél kezdődik. Minsc meg pont ott lesz Nashkelben, Dynaheir meg délebbre. De olyan nagy jelentősége a chapternek itt amúgy sincs. Lemehetsz Nashkelbe mindjárt 2. szint felé.
Utoljára szerkesztette: lwb, 2023.09.19. 10:40:50 -
Emet-Selch #216 Szia!
Ha csak ennyi a célod akkor nyisd fel a szabálykönyveket és olvasd el a Sword Coast-ra vonatkozó részeket. Gyorsabban végzel mert a játék láthatóan kifogott rajtad hiába a nagy melldöngetés, hogy megvolt a DOS1 Tactician szinten
De ahogyan IWB is mondta a játékok története lezárt, a 3. résznek nem sok köze van hozzá. Visszatér két karakter meg sok utalás de kb. ennyi. Arról nem is beszélve, hogy 100+ évvel a Bhaalspawn történet után játszódik. -
militavia #215 Még a chapter 1-es helyszíneken barangolok. -
#214 Figyeld a reputation számot. Ha túl magas lesz, akkor a gonosz karakterek (Kagain pl) lelépnek a partiból, a semleges (Jaheira) meg hisztikézni fog. Ha meg túl alacsony, akkor a jók (kb mindenki más). Egyébként javaslom Kagain/Kivan lecserélését Dynaheirre meg Minscre mielőbb. Minsc jobb harcos, mint Kagain és jó jellemű, ami jobban illik a partidba. Plusz ő elérhető karakter mindegyik részben, szóval lore szempontjából is jobb választás.
Dynaheir és Minsc délen van a gnolloknál. -
militavia #213 Nekem most Imoen, Jaheira, Kagain, Khalid és Kivan van. -
#212 Hát, ha felveszed Edwint, a thayi vörös varázslót (törvényes gonosz egyébként ...), akkor lesz egy poén benne, de amúgy semmi jelentősége, add el.
Jó tanács, hogy ne keverd a karaktereket. Ha a két zentharimmal meg Edwinnel mész, akkor felejtsd el Jaheirát meg Minscéket. -
militavia #211 Részben a BG3 miatt akarom, hogy ismerjem meg a settinget és a többit.
Amúgy haladgatok. Megtaláltam egy 2. szintű íjászt, a +1 ember és a távolsági támadással még a sellőnél levő durva ellenfelet is elsőre levertem. Volt már szintlépés egy karakternél és sikerült kb. mindenkit felöltöztetni jó páncélba és olyan fegyvert adni neki, amihez ért is.
A nemváltoztató övnek van jelentősége vagy el lehet adni? -
#210 Érted a rendszert, akkor miért akadsz fenn azon, hogy nincs flanking bonus pl? Ez egy 25 éves játék, ami már akkor egy évtizedes rendszeren alapult. És azt a rendszert asztalra tervezték, ahol ül egy mesélő, aki kezeli az ilyen nüanszokat - nem pedig egy képernyőre, ahol nincs ilyen személy, csak a szerencse dönt el mindent.
A sztori és a karakterek tényleg jók, annak egyébként sok köze nincs az AD&D rendszerhez, mármint a sztorinak meg a karaktereknek. Azt is hozzá kell tenni, hogy a sztori meg a karakterek 1998-ban voltak igazán jók, amikor az SSI korábbi játékai voltak a mérce, ahol nem volt lényegében semmilyen parti interakció, minimál dialógusok, választás vagy egyéb következmény, player agency sem volt. Az Eye of the Beholdereket egyféleképp tudtad végigvinni, mindegy milyen partit csináltál, mármint a sztori szempontjából mindegy. A BG előtt nem volt divat, hogy egy partialapú rpg-ben, pláne egy ADnD rpg-ben egy karaktert dobsz csak és nem az egész partit, tehát van egy kiemelt főhős, aki ráadásul központi figura is a játékban. Ez inkább kalandjátékokra volt jellemző. A BG ebben volt új, de ez mára már full sztenderd feature az rpg-kben. Sőt, unalomig koptatott feature.
Ha a BG3-ra akarsz rákészülni és azért játszanál az előző részekkel, akkor felejtsd el, teljesen felesleges. A BG3-nak csak a neve BG, de sok köze az amúgy is teljesen lezárt BG-történetszálhoz nincs. -
Darun #209 Ha a szar játék, ne játssz vele. Ilyen egyszerű. A játék lényege az hogy szórakoztasson, de téged láthatóan inkább frusztrál. Ha érted a rendszert, de nem tudod elfogadni hogy úgy működik, ahogy, az egy plusz ok arra hogy azonnal abbahagyd. Lehet hogy megmondóemberek vagyunk, de van egy játszható játék, amivel érdekes módon itt többünknek is sikerült jól szórakoznia, mig te csak fikázod, amire egyébként adtunk értelmes, használható válaszokat (amit egyébként neked is tudnod kell, hiszen érted a rendszerét) és ezeket figyelmen kivül hagyva fikázod tovább. Ha csak a problémát látod és a megoldásokat görcsössen igyekszel elhessegetni magadtól, akkor nem fog élvezhetőbbé válni számodra a játék. És ahogy nézem, már annyira rápörögtél arra hogy ez szar, hogy igazából teljesen felesleges bármilyen logikus érvet felhozni. Amit csinálsz, az a Graham féle egyet nem értési piramis legallja. Ennek tudatában én ezt most el is engedem. -
militavia #208 Komolyan mondom ez a sok megmondóembert..
Tudom hogyan működik a rendszer. Értem hogyan működik.
Ebből adódik ki az, hogy SZAR.
Nincs flanking bonus, stb.
Én csak azért tolom, mert mindenki azt szajkózza 20+ éve, hogy micsoda sztori és karakterek.
Melyik részét nem lehet érteni annak, hogy "taktikázás nincs"?
A szabályokból ez jön le.
Van egy TACH0 szinted, megveszed az elején a legjobb cuccot.
Ebből az jön ki, hogy a "taktikázós harc" az, hogy nekiállnak csapkodni egymást. Nem számít, hogy ki hova áll.
Ha mákod van, akkor győzöl, ha nem, akkor elhasználsz egy potit, ha meg nem, akkor egyből meghal a főhős és game over.
Igen, lehet rohangálni egy karakterrel, amit üldöz és közben lehet dobótőrözni meg íjazni, de ha peches vagy, akkor ez sem megy.
Varázsolni a druida tud, 3-at és annyi.
A randomgenerátor dönt el mindent.
Te meg az események majdnem tehetetlen szemlélője vagy. -
Anonymusxx #207 Ha ennyire nem megy, miért nem nézel a neten segítséget, végigjátszást, tippeket?
"De ettől ez az egész, ahogy működik, akkori szemmel sem volt jó, nemhogy most."
Jó volt az, kb év játéka volt. 20 éve játszottam ki utoljára, majd egyszer én is elkezdem az első résztől.. -
Kotomicuki #206 Nem, a 2. rész még ilyenebb! :)
Ott a hírhedt Assassin-nak a mágikus és tárgyi buff-okon kívül kellett még a pap kántálása és a bárd éneke is, hogy uúgy elhibázza a hátbatámadásait, mint ezek nélkül...
Amúgy a 3-ban a kockadobások hasonlóan szélsőséges végkimeneteleket adnak/adhatnak a harcoknak, így azzal sem járnál, ezen a téren sokkal jobban.
Hidd el, ha nem ellenkezel, hanem megszokod és alkalmazod a szabályrendszer és a játékmechanika által felkínáltakat, akkor egy nagyon élvezetes játék lesz ez. "Csak" nem szabad azt elvárni, mint a maiaknál, hogy már a legelején készen szolgáltatják sikerélményt...
#199:
Dehogynem, jó jaz - IWD 2 - , csak kicsit másként! ;) -
Darun #205 Nem éri meg. Mondtam hogy a fő sztori sem egy atomfizika. A BG2 sztem érdekesebb és ugye ott már eleve nem első szintről indulsz, tehát sokkal több lehetőséged van, mint egy lvl 1-es csapattal. Inkább próbáld meg azt, ezt meg hagyd. -
#204 A BG1 egy 25 éves játék. Az asztali AD&D szabályait használja, ami már akkor vagy 10+ éves volt, amikor a játék készült. A játékban szándékosan vannak olyan helyek, részek, amik ugyan az elején vannak, de nem feltétlen az elején kell őket megcsinálni. Meg lehet, de erős minmaxing meg save scumming árán és akkor is mázlival. Ilyen az elején a pókok Beregostban vagy az ogre a Friendly Arm Inn alatti részen.
AD&D-ben a varázsló harmatgyenge úgy level 5-6-ig kb. Aztán level 12-ig szépen erősödik, és 13-14. szinttől kezdve a legerősebb kaszt az egész játékban. BG1-nél azt hiszem level 8 a max, amit el lehet vele érni, ezért inkább nem ajánlom. Paladin az jó kaszt, de az én tapasztalatom a composite bow íjász karakter a legerősebb a játék elején. Az AD&D alacsony szinten sajnos olyan, hogy egy ütés-temetés, ezért javaslom a save-load párost. Ha nagyon idegesít, akkor console commandokkal tudsz ezen segíteni. Persze, persze, cheat stb, de szerintem megéri megtapasztalni a játékot és ha amúgy szenvedés az egész, akkor ez még mindig jobb megoldás.
BG2 másképp, de szintén ilyen. Ott is simán van instant death egy rossz mentődobás után. Az AD&D asztalnál is ilyen volt ... -
militavia #203 Mindezzel tisztában vagyok. Mondom, nem vagyok noob.
De ettől ez az egész, ahogy működik, akkori szemmel sem volt jó, nemhogy most.
Volt, hogy 10 lövésből nem talált el semmit pl.a tolvaj csak.
A következő harcban meg két lövéssel lényegében kinyírta a célt a többiek alig adtak hozzá valamit.
Ez nem taktikázás, ez szerencsejáték.
A taktikázás az, ami pl.s a DOS-ban volt 15+ évvel később.
Hogy az elején ugyanazzal a bandával, ahol levert az ellen, ahogy megértettem, hogy mi miért van, a végén én győztem.
Hogy okosan használtam a dolgokat. A Wasteland 3 is ilyen. A BG minden fényezés ellenére nem ilyen. És így kezdem megkérdőjelezni az, hogy a történet megéri-e az időmet és nem a 3. résszel játsszak.
A 2. rész is ilyen? -
Darun #202 A BG meg már normálon sem könnyű ;)
A DOS tudtommal nem DnD rendszert használ. Mivel ez egy harc orientált és régi rendszer, azért annyira nem nehéz megtanulni és mivel sok rpg használta régen, érdemes is lehet kicsit belemélyedni. Amikor először elkezdtem IWD-zni, nekem is akkor kellett megtanulnom, mert előtte egy magyar asztali szerepjátékrendszert ismertem csak és az se nagyon hasonlit erre.
Harcnál két alap stat van, a THAC0 és az Armor Class (AC). A THAC0 azt mutatja meg, hogy mennyit kell dobnod hogy egy 0 AC-s ellenfelet megüthess. Ez alapból 20, tehát 5% esélyed van a találatra. Ha a megfelelő képességre pakolsz elég pontot, az hozzáadódik ehhez, tehát első szinten le tudod vinni a THAC0-t mondjuk 15-re. Máris 25% esélyed van a találatra. Tehát mindkét értéknél az a jó, ha minél alacsonyabb a tiéd. Volt olyan, hogy a lvl 1 karakterek fél percig csapkodtak egy nyomorult goblint, mert folyton rosszul dobtak. Ez van. Viszont ha van két karaktered és egyesével el tudod csalni az ellenfeleket, akkor az egyik futhat, a másik meg lőheti nyugodtan az ellenfelet. Ez már taktika. Vagy később az, hogy milyen varázslatokat használsz. Lehet hogy az a nyerő, ha rádobsz az ellenfélre egy tűzgolyót. De az is lehet hogy többre mész vele, ha lenyomsz egy Web-et az ajtóba és amikor próbálnak kijönni és beleragadnak, szépen lelövöldözöd őket. Ez is taktika. Meg az is, hogy felszerelsz egy harcost tanknak, neki legyen a legjobb az AC-je, adsz neki pajzsot meg olyan cuccokat amik mondjuk növelik a lőfegyverek elleni AC-t és amig őt nem találják el, addig a többi karakterrel hátulról tudsz lövöldözni. Vagy a tolvajjal elrejtőzöl és aig megy a harc, a mágus mögé lopakodsz és leszúrod. Ez is taktika. Azért itt is figyelembe kell venni, hogy a meglepetés támadás is lehet miss, nem garantált a találat. -
militavia #201 DOS = Divinity Original Sin (hírhedten nem könnyű maxon) -
militavia #200 Ugyanabba a harcba, ugyanazzal a karakterekkel = ugyanazon stattal mentem bele.
Egyszer 2 halott, egyszer meg 0. Tényleg, ez alapján fantasztikusan lehet "taktikázni"... -
Darun #199 A palával nem is fogsz ilyesmit csinálni. A pap/paplovag/druida/sorcerer nem tudnak varázslatokat megtanulni tekercsről, hanem szintenként kapják. A paplovag ráadásul valamikor 6. szint környékén kapja meg a lvl 1 varázslatokat?
Én két hete értem a BG1 végére, volt kb 120+ órám benne. Most elkezdtem a kieget tolni.
Nem tudom mi az a DOS, de ha ennyire nem jön át a játék, lehet jobb lenne nem erőltetni. Később se lesz jobb. A dialogusok egysikuak, ráadásul van öt válaszlehetőség, amiből négyre ugyanazt a választ fogod kapni. A küldetések is elég bugyuták, a fő sztori sem egy atomfizika.
Igen, a dobás az asztali szerepjátékban is sokat számit. Ráadásul a DnD amúgy is egy harcorientált, hős alapú rendszer. Nem tudom ki ajánlotta az IWD2-t, de mivel az másik DnD rendszert használ, tanulásra az sem jó. Az IWD1 az igen. Múltkor már ajánlottam, szóval most nem teszem.
A taktikázással azt tudod befolyásolni, hogy kevésbé függj a kockáktól. Sokszor volt olyan csatám, hogy elsőre minden jó volt, aztán vissza kellett töltenem, és utána meg zsinorban szivtam egy csomót. Vannak ellenfelek, akik immunisak bizonyos támadásokra, mig vannak amiktől meg plusz sebzést kapnak. Ezért kell kiismerni őket. Itt am is limitáltak a lehetőségeid, hiszen az xp cap miatt olyan 8-9. szintnél tovább nem fogsz tudni fejlődni. Az IWD-ben pl lvl cap van, ami azért fontos, mert igy a multiclassok hatalmas előnybe kerülnek, hiszen nekik mindkét kasztjukra a max lvl vontakozik, mig itt az xp cap összeadódik a két kasztnál, tehát két kaszt esetén mindkét kaszt csak a limit felét érheti el. -
Emet-Selch #198 Akkor még van hova fejlődnöd de csak így tovább!
Nem csak egy stat van, nem tudom, hogy ezzel mire célzol. STR, DEX, CON mind hasznosak a harcban. -
militavia #197 UGYANAZZAL a stratégiával kapsz két teljesen eltérő eredményt.
Értem én, hogy a tolvaj kap bónuszt oldalró/hátulról támadásból, de semmiféle taktikázásra nincs lehetőség.
Van egy stat és nekiállnak csapkodni egymást. Az egyik esetben peches voltam, a másikban meg nem.
Ez aztán a nagy taktikázás. -
Emet-Selch #196 Szia!
Ez nem "duma" hanem ilyen a játék. Ahelyett, hogy vakon mész előre és kattingatsz idézd fel, hogy mit csináltál akkor amikor senki nem halt meg vs. amikor ketten is megfeküdtek.
Használd Imoen tolvaj képességeit, hogy derítsd fel mi van előtted és pozicionáld a karaktereidet aszerint. Nem kell mindenhova az egész bandával berohanni mert annak mindig csúnya vége lesz.
És ez az élvezet benne. Minden szint, páncél és fegyver számít az elején és meg kell dolgozni érte. Nincs lvl 500 meg 5000 damage és 50.000 STR érték valamint csili-vili szintlépés effektek.
A DOS1-es "tapasztalataid" itt semmit sem érnek, mindegy, hogy milyen nehézségen fejezted be. -
militavia #195 Paplovag a saját karakterem, de egyelőre neki semmit nem találtam, ami memorizálhat.
Az durida csaj tud ezt-azt.
Megyek a vadonban, ölök akit tudok, lassan szintet lép majd az egyik karakter. Eddig a játék minden, csak nem nagy élvezet. Lehet, hogy 1998-ban az volt, de ez most nem jön át nekem egyelőre.
Csak ez a kitanulni a harcrendszert duma is sajátos.
Tök ugyanazzal a bandával a random dobások istene miatt van olyan harc, ahol megöltek két karaktert, majd visszatöltve ugyanaz a harcban leverek veszteség nélkül mindenkit.
Ez aztán a "taktikázás". :)
Utoljára szerkesztette: militavia, 2023.09.18. 09:26:51 -
hawkie22 #194 A DOS az teljesen más. Nincs ennyi duma meg fogja a kezedet a játék során. Told végig a BG1-2-t legnehezebb szinten és akkor azt mondom, ok. A két játék köszönöviszonyban sincs legnehezebb szinten. -
militavia #193 Mondom, a DOS1-et végigtoltam legnehezebb szinten... -
hawkie22 #192 Akkor ez nagyon nem a te játékod. Itt oda kell figyelni, meg kell tanulni a varázslatokat, taktikázni kell, ismerni kell a karaktered gyengéit és erösségeit és még lehetne sorolni. 20+ éve a legtöbb játék ilyen volt, mégse sírt senki, hogy gonosz játékkészítök meg hasonlók. Örültünk, ha sikerült egy-egy erösebb csapatot legyürni vagy egy nehezebb feladványt megoldani.
Manapság meg mindenki sír minden kis szarért, ha elakad. A másik meg, hagyjátok már a nevek magyarítását. Annyira gáz Gyertyavárat meg hasonlókat olvasni Candlekeep helyett. -
Emet-Selch #191 Mint már írtam. Ez nem ilyen játék, nem fogja a kezed és pláne nincsenek benne ilyen modern "gémer" funkciók. Függetlenül attól, hogy mik a te személyes meglátásaid arról, hogy minek kellene lennie. A szürkére verik akkor fel kell szedni a tárgyait, elballagni a legközelebbi templomba és pénzért fel lehet támasztani bárkit, bármikor.
Az ilyen "halál" egyáltalán nem végleges csak számodra kényelmetlen.
Ezért kell jól megtanulni a harcrendszert és akkor nem lesznek felesleges kitérők feltámasztgatni. -
militavia #190 A nem hal meg a karakter nálam azt jelenti, hogy 0 HP-ra leverve a csata után felkel, tehát csak eszméletlenre verik.
Ha a játék elején szürke lesz és nem lehet feltámasztani, akkor lényegében nincs difi. Minden halál = végleges = reload. -
Emet-Selch #189 Igen, és?
Továbbra is minden úgy működik ahogyan kell. Különbség van aközött, hogy úgy hal meg egy karakter, hogy a képe is eltűnik vagy csak beszürkül. Nem tudom, hogy a mi a célod ezzel.
Egyedül Story nehézségen nem halnak meg a harctól a karakterek. -
Kotomicuki #188 Emlékeim szerint nem egy sétagalopp - pont ez a jó benne: nem kell egyből a legnehezebb fokozatra állítani és még így is unatkozni mellette - , de azért nagyon messze van a lehetetlen küldetéstől ez a gyöngyszem.
Anno nagyon élveztem és ha elkenték a számat, akkor másfelé indultam, de csak azért is visszatértem és bucira vertem a fejüket..., boldog békeidők... :D
IWD 2, esetleg?
Ott 6 karaktert is lehet egyszerre generálni a legelején és nincsenek NPC-k, akiket be kell szervezni a csapatba, hogy "működjön" a játék, meg az ütöm-vágomon van a hangsúly a bolyongás helyett: nyílegyenesen, mindig bele az akcióba! ;) -
militavia #187 Levettem normalra és pont úgy meghal bármelyik karakter, mint az eggyel magasabb szinten.
Utoljára szerkesztette: militavia, 2023.09.17. 11:00:20 -
Darun #186 A naplóban is új fejezet kezdődik, ha a karakter új fejezetbe lép. Mivel a legtöbb küldetés opcionális, igy mindig ahhoz a fejezethez kerül, amelyikben elkezdted. Ha visszalapozol az első fejezetbe, ott lesznek a még be nem fejezett és a befejezett küldik is. Szokni kell, de sokkal átláthatóbb, mint néhány mai játék küldetés naplója.
A te karaktered nem halhat meg... ez logikus, normál nehézségen a csapattársak raise dead vagy ressurect varázslattal feltámaszhatóak (nem vagyok benne biztos, hogy utóbbi is van), de értelemszerűen ezt sem 2-3. szinten fogod meg csinálni. Ezért kell sűrűn menteni. -
Emet-Selch #185 Szia!
Nem tudom, hogy ezt a butaságot honnan szedted mert ez nem így van. Ezért is nem kell figyelmeztetni a fejezetváltásra.
A nehézségi beállításokban szintén nincs semmi bug. A játékos karakterére vonatkozik egy külön szabály ugyan de azon kívül minden úgy működik ahogyan kell.
Utoljára szerkesztette: Emet-Selch, 2023.09.16. 11:36:48 -
militavia #184 Azt jól értem, hogy ha átmegyek a második fejezetbe, akkor az első fejezetes questek simán eltűnnek és nem lehet megcsinálni? Ha igen, akkor gratulálok, ennyire buta játék tervezés 20+ éve is gáz volt. Mert persze semmi sem figyelmeztet, hogy második fejezet jön. Csak úgy megtörténik.
Utoljára szerkesztette: militavia, 2023.09.16. 10:52:56 -
militavia #183 Kicsit haladtam, lett elég pénz vértre, de bakker, maga a játék nehézségi szint beállítása is bugos.
Normálon nem kéne meghalnia karakternek véglegesen, mégis azt teszi. -
Emet-Selch #182 Látom nagyon elbeszélünk egymás mellett.
Majd ha militavia-nak konkrét kérdése lesz akkor majd arra válaszolok legközelebb. -
Darun #181 Szerezzen :) Senki nem állitotta az ellenkezőjét. -
Emet-Selch #180 Nem a Candlekeep-ben megszerezhető XP mennyiség volt a kérdés hanem, hogy szerezzen többet XP-t és lépjen szintet a bejárható térképeken.