233
Hellblade
  • Negritis
    én folyamatában néztem anno a videókat ahogy tolták ki youtube-ra
  • Evin
    Ha valakinek van 2 és fél órája fejlesztői videóra:
  • grebber
    Hellblade Hotfix 1.01.1 has just been released for PC to resolve reported performance issues seen by players with AMD GPUs.
  • FartingSquirrel
    17:16-tól van interjú
  • darkSectorxxx #109
    Köszönjük, én akkor megvárom valószínűleg. :)
  • Andriska86
    Készül a magyarítás, feltöltöttem egy rövid videót a Játékmagyarítások fórumába :)
    Utoljára szerkesztette: Andriska86, 2017.08.16. 17:53:20
  • Malakai
    Jah, én nem néztem meg közelről úgy. Áá, akkor viszont bénább, mint amúgy. :D
  • Voltan
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Jaja, azt vágom, én is megnéztem az ajtót. De azon nem rúnák vannak, hanem egy kard ábrája, ez jelzi, hogy a kard nélkül nem tudsz belépni.

Utoljára szerkesztette: Voltan, 2017.08.15. 13:45:24
  • Malakai
    Amikor kiérsz a partra, ahonnan rá lehet látni a fára a kardal, ott jobbra fent az ajtó amin később kell bemenni. Amikor a fához mész, akkor látszanak rajta a vörös jelek. Miután megcsináltad a próbákat a fánál és utána felmész oda, akkor nincsenek jelek az ajtón, csak simán nyitható.

Lehet persze, hogy én néztem el valamit, nekem az jött le, hogy a próbák hatása miatt volt más állapotban. Pont amikor felér oda az ember, akkor még a hangokra is rászól, hogy kussoljanak. :)
  • Voltan
    Nem tűnt fel... Hol volt ez? :)
  • Malakai
    Azt gondolom mindenki észrevette, hogy volt egy rúnás ajtó, ami a történet bizonyos pontján magától eltűnt és sima ajtó lett belőle... :)
  • Voltan
    Meg azért is, mert az ilyen betegek jellemzően mániásak, kényszeresek. Babonaszerű, "normális" emberek számára érthetetlen szokásaik, szabályaik vannak, amik nekik maguknak teljesen természetesek.

Szóval így kicsit más megvilágításba kerülnek a rúnás zárt ajtók. A valóságban simán lehet, hogy az ajtó nyitva van, de Senua saját világában csak akkor mehet tovább, ha az ajtón lévő rúnákat valahol megtalálja a környezetében.

Akárhogy is, nem irigylem ezeket az embereket, pokoli lehet így élni.
  • gebali
    Esélyem se nagyon volt, egy nap alatt lett törölve a poszt. És tekintve, hogy éjszaka dolgozom és aztán délutánig alszom, nem érzem fairnek. Ráadásul ha megnézitek a profilomat, nem azért regisztráltam, hogy kidobjam ezt a videót hanem a közösség tagja vagyok.
  • Malakai
    Tippre azért, mert nem vettél részt egyáltalán beszélgetésben, hanem azzal kezdted, hogy egy videót post-olsz.
    Így mégha ontopic is, lényegében reklám, spam.
  • gebali
    Megkérdezhetem, miért lett törölve a kritika? Erre gondolok, ha valaki nem tudná:

Teljesen ontopic és beszélgetést gerjeszt.
  • Evoluti0N
    Ja és egy vicces, jópofa (spoilermentes) videó a játékban használt mocap technológiáról. Mega aranyos a csaj. :)

• Evoluti0N
    Jól írtad. Annyit még hozzátennék, h
    a puzzle-ket is a mentális betegsége alapján alkották meg. Beszélnek arról a menüből elérhető videóban, h vannak olyan mentális betegek, akiknek olyan tévképzeteik vannak, h minden mindennel összefüggésben van és mindenfelé mintákat, kapcsolatokat keresnek, ott is, ahol nincsenek. Ezért vannak ezek a rúnás megoldások is a játékban, hogy meg kell találni a pályán olyan alakzatokat, mint a rúna.
  • FartingSquirrel
    Na, ezt majd akkor, ha végigjátszottam :D
  • AntiHero
    Akkor a story amit én kivettem belőle nagyvonalakban.
    (Nem vagyok perfect angolos így mindent én se fordítottam le magamnak)

SPOILER

Senua mentális betegségben szenved.
    Amit az váltot ki főleg, hogy a szerelmét feláldozták Odinnak a vikingek(?). A véres sas egy kivégzés.. egy viking szokás volt régen, ezért kötöm hozzájuk.

Na már most, Senua mikor hazatért (száműzve volt) akkor látta ezt meg és itt tört meg a tudata. Nem tudta feldolgozni a szerelme elvesztését.

Senua előtte az anyjàt is elveszítette. (Ami szintén nem tett jót az elméjének.)
    Az anyja valószínüleg szintén mentalisan beteg volt. De ezt csak a játék a vége fele tudjuk meg. Senua apja saját maga végesztette ki az anyját.
    Azzal az indokkal, hogy megőrült és megtagadta az isteneket.
    De ezt Senuanak úgy állította be, hogy miatta halt meg.. mert el van átkozva...ezért hal meg körülötte mindenki..mondogatta neki az apja.

A játék lényege meg úgy az egész arra épül, hogy ezek után Senua miként dolgozza ezt fel magában.

Minden ami történik az agyában játszodik csak le. A régi legendák alapján felépíti magában azt, hogy Odinhoz eltud jutni. Megmenteni a szerelme lelkét.

Maga a puzzle feladatok pedig a ennek a mentális betegségnek a tünetei alapján készültek. Mivel azek a betegek halucinálhatnak, dolgokat látnak/hallanak amiket más nem.
    Az agy egy kreativabb folyamatot vesz elő mint a megszokott. Így elszakadva a valós világtol egy újba lép a beteg. Egy olyanba amit maga épít fel és az elméjében létezik csak.

A játék ezt mutatja be. Az örökös harcot a tudatával.
    A végén ezért is veszi rá a játékost, hogy feladja magátol a harcot...mert felelesleges harcolnunk még ha tudnánk is a végtelenségig. Nincs értelme. El kell fogadni azt ami történt.

De lehet én értelmeztem pár dolgot félre. Javítsatok ki ha tévedek.
  • FartingSquirrel
    Ja,
    gondolom, az apja – mután megvolt a jelenet, hogy ő márpedig akkor is elmegy otthonról. De majd meglátom. :)
  • Evoluti0N
    Ki fog.

Szerk: Kis logikával azonban már előtte is valamennyivel rá lehet jönni, hogy ki lehet az. ;)
    Utoljára szerkesztette: Evoluti0N, 2017.08.14. 01:18:24
  • FartingSquirrel
    "A helyszínek és a kihívások változatosak..." – khm ???

A helyszínek: oké.
    A kihívások viszont szerintem teljesen egysíkúak. Bár még csak a felénél tartok, és ugyan találkoztam végre egy újféle "fejtörővel" – amikor is képfoszlányokat kell térben egy síkba hozni –, de lényegében ez is ugyan olyan, mint az előzők. Szerintem a játékmenet pont, hogy eléggé semmilyen lett, sőt...

Kisebb spoiler ...-szerűség
    Pl. mikor Slurtot – vagy kit –, azt a tűzistent kellett megtalálni, akkor 3-4x ugyan azt kellett csinálni, hogy eljuss hozzá: valami totemet megérinteni, amitől lesz egy látomásod, felég körülötted minden, és így át tudsz menni a leégett kapun.
    Annyira illúzióromboló volt, hogy minden egyes totemnél ugyan az az animáció volt, ugyan azzal a látomással. És ez pont az a játék, aminél ezt nem lehet elnézni. Nem egy nyitott világú játék, hasonló totemek tucatjaival, hanem egy erősen a hangulatra építő csőjáték; volt benne összesen 3-4 ilyen event, amikhez igazán csinálhattak volna némileg eltérő animációkat, meg legalább a látomás ne legyen mindig ugyan az. Mikor a játék pont a hangulatra, az atmoszférára, látványra épít, akkor azért azt várod játék közben, hogy végig egy teljesen egyedi, hiteles élményt nyújtson, és ne törjék meg a varázst az olyan gondolatok, hogy "ja, most megint megfogja azt a követ? ...és ugyan azt látja tőle... akkor most gondolom, futhatok a kapuhoz...".

Természetesen itt most nem csak ezekre a totemekre gondolok, hanem úgy általában a játékmenetre; végig ugyan azokra a sémákra épül, előre tudod, hogy mit kell csinálni. Nincs benne semmi sejtelmes hangulat, kreatív fejtörők... Meglátod a rúnás kaput, és máris elkezded nézni, hogy merre lehetnek az elrejtett jelek – ennyi. Néha egy kis harc, azon kívül meg rúnakeresgélés. Így igazából ezeket a jeles dolgokat akár ki is hagyhatták volna belőle, hogy ne törje meg a cselekményfolyamot.

Persze azért végig fogom játszani, mert kíváncsi vagyok a történetre. Az elején eléggé bután ültem előtte, mert nem értettem belőle semmit, vagyis leginkább az előzmény ismeretét hiányoltam: hogy került ide; miért van itt; miért bolondult meg? Bár lehet, hogy csak velem van a baj, mindenesetre kezdem kicsit jobban megérteni.
    De mondjuk még mindig nem tudom mindegyik hangot hova rakni. Pl. van az a mélyhangú, gonosz férfihang, amelyik ontja a negativitást. Nem vágom, hogy az ki. Ki fog derülni? Vagy már az elején kiderült, csak én nem figyeltem? :D
  • endorphinz
    ja, oké. :)
  • Evoluti0N
    Nem. Csak menő fikázni az AMD-t és itt a lehetősége azoknak, akik szeretik csinálni. :D
  • endorphinz
    és ez miért az amd hibája, hogy azt lehet fikázni? amd fejlesztette a játékot?
  • Evoluti0N
    Végére értem a játéknak. 11 óra volt a fél órás dokumentumfilmmel együtt. Zseniális cucc. A film megnézése után jön csak rá az ember, h mennyi háttérmunka volt ezzel és milyen zseniálisan (és pontosan) érinti azokat a témákat, amiket érint. Játékmenetileg is sok egyedi és érdekes megoldást használ. Grafikailag, dizájnban, színészi játékban bármelyik teljes AAA árú játék megirigyelhetné.
    Lesz belőle még egy végigjátszásom, mivel 2 rúna és emiatt egy acsi, de ami még fontosabb, h a secret ending kimaradt. :)
  • Nirz

WTF?
  • Evoluti0N
    Akinél gáz van: -USEALLAVAILABLECORES -sm4 -d3d10 -malloc=system
    Visszajött a fix 60. Ideiglenes megoldásnak megteszi.
  • Negritis
    sztem itt pont kijön megint hogy limitált volt a budget
  • Evoluti0N
    Itt a lehetőség fikázni az AMD-t. Figyelmeztetek mindenkit, akinek AMD kártyája van, h egyelőre még várjon a Hellblade megvásárlásával. Van a játékban egy rész, ahonnan kezdve gyök kettő az FPS. Grafikai beállítástól függetlenül az. Ráadásul a kis, szűk folyosókon is. Azt írják az okosok a Steam fórumokon, h a játék vmi bug miatt azokon a pályákon nem használja ki teljesen az AMD kártyákat. Eddig elevickéltem relatív kis FPS-sel is ezeken a részeken, mivel pont nem volt harc, de egy, h az élményből csúnyán levesz, a másik meg, h jelenleg odaértem egy bosshoz és hát így "pöppet" nem fun. A fejlesztők közül egyik írt a Steam fórumokon, h már dolgoznak a probléma megoldásán. Szóval addig szüneteltetem a játékot.
    Utoljára szerkesztette: Evoluti0N, 2017.08.11. 16:39:20
  • Malakai
    Uh, ez nagyon jó volt.
    Vége spoiler + halál mechanika:
    Alapvetően tetszik az elgondolás, hogy mindig vissza tudsz jönni a halál pereméről és hogy ezt használd reload helyett a permadeath veszélyét is belebegtetve. Mármint a végét tekintetbe véve tetszik, a játék inkább arra akar rávenni, hogy az utolsó harcnál te add fel, te hagyd abba a harcot magadtól, fogadd el a halált és engedd el a küldetést.
    Ettől függetlenül, hogy van helye, szerepe a játékban és engem egyáltalán nem zavart a permadeath lehetősége (nem próbáltam ki), azért azt is megértem, hogy valakit elrettent ez a játéktól. És úgy elv szinten csak simán nem jó ötlet ez a készítőktől úgy, hogy sokan esetleg nem is tudnak róla megvétel előtt.
  • Evoluti0N
    Még nem értem a végére. Steam szerint 7 órát játszottam. Az összeszedett rúnák alapján olyan 80%-nál járok.
  • Andriska86
    Hozzákezdek a játék fordításához, úgyhogy aki magyarul szeretné élvezni a sztorit, az legyen türelemmel pár hónapig :)
  • Negritis
    milyen hosszú volt kb amúgy?
  • Evoluti0N
    Eh, elkúrtam. Eddig minden rúnás sztori meglett. Állítólag van egy secret ending, ha megtalálod az összeset. Igazából mivel relatív lineárisak a pályák, nem nagy kunszt megtalálni mindet. Erre most az egyik helyen egy kimaradt. Hülye vok, mert elég egyértelmű volt, h ha tovább megyek, akkor vége annak a pályarésznek és nem tudok visszamenni... Na mindegy. Akkor majd lesz egy második végigjátszás.
  • Negritis
    a 10% az a szokásos jim sterling féle feltűnési viszketegség
  • grebber
    "What I really miss is an option to adjust field of view. This can be achieved by editing localappdata\HellbladeGame\Saved\Config\WindowsNoEditor\Engine.ini and adding:

[/script/engine.localplayer]
    AspectRatioAxisConstraint=AspectRatio_MaintainYFOV

The depth of field and chomatic abberation effects can be disabled by putting

[SystemSettings]
    r.DepthOfFieldQuality=0
    r.SceneColorFringeQuality=0
    r.OneFrameThreadLag=0
    r.MaxAnisotropy=16

into the same engine.ini file. "
  • savior666
    Köszi.
  • savior666
    Elindul amugy 4 gb rammal is
  • grebber
    Hellblade CPU/VGA teszt