87
  • WoodrowWilson
    #87
    A félreértések elkerülése végett: a +40% sem onnan ered, hogy a bank fedezetlenül nyújt hitelt (hiszen akkor borulna a mérlege), hanem máshonnan finanszíroz (vagy külföldi betétből, tehát pl. anyabank kölcsönt ad a leánynak, vagy a pénzpiacon szerez nem betéti forrást).
  • WoodrowWilson
    #86
    "a betétek és a kihelyezett hitelek osszesített értéke nagyságrendekkel kulonbozik"

    Igen? Érdekes, a magyar hitel/betét mutató legnagyobb értéke 140% körül volt, most a 100%-hoz közelít. Nem érted a pénzteremtés mechanizmusát.


    A pénz értéke is csökken idővel, lásd infláció. A kamat a hitel ára. Vagy te mit szeretnél, hogy ingyen kapj pénzt? Ha valami tulajdonodat bérbe adod másnak, nem vársz érte fizetséget?
  • WoodrowWilson
    #85
    Igen, ez a betéti kamatok oldaláról megközelítve, fszrtkvltzttni meg a hitelkamat szempontjából írta le, csak a gyengébbek kedvéért egy kicsit szemléletesebben, hogy mindenki megértse, hogy a kamatos kamat nem a gonosz bankárok bűvésztrükkje a hitelfelvevő kisemmizésére, hanem egyszerűen annak definíciószerű következménye, hogy a hitelt nem egy kamatperiódus után fizetik vissza.
  • Tetsuo
    #84
    Te mi a sz@rról beszélsz?!
    A jegybankokhoz nem megy at minden utalas és nem is prompt, hanem átlagos és bizonyos esetekben havi adat, másrészt a meghatározott értékektol simán eltérhet a bank (el is tér), csak azért fizetnie kell.
    Az egyik fontos érték pedig otthon az MNB által meghatározott: kotelezo tartalékráta. Amibol látható, hogy a betétek és a kihelyezett hitelek osszesített értéke nagyságrendekkel kulonbozik.

    Pl. elsore ezt érdemes elolvasni.

    Szóval, amit mondasz, hogy a gépezet f@szányosan mukodik, komoly kotroll alatt, az nem igaz.
    A csalások nem úgy tortennek, hogy bizonyos helyeken visszaélnek a pénzzel. :)
    Hanem úgy, hogy az egész rendszer arra épul, csalásra. A torvények, a kozgazdász tananyag stb. mind része a csalásnak.

    Ami a lényeg: a pénz nem a nemzeté, a jegybank nem nemzeti hanem "globális" érdeket tart szem elott. A fedezetnélkuliségbe bele van kódolva az állandó tartozás és a gazdasági novekedés alapveto elvárása (egy olyan mókuskerék, amit egyre gyorsabban kellene hajtani, hogy ne legyen baj). Nem, nem Amerika adósodik el, hanem mindenki, de csak azon adósságok számítanak, amiket "ok" úgy gondolnak.
    A másik pedig a kamat vagy a kamatos kamat.
    Az áru értéke az ido soran romlik, míg a pénz értéke no, így a reálgazdaság hátrányban van a spekulációkkal szemben. A nagybefektetok zsarolni képesek a reálgazdaság szereploit, legyenek azok vállalatok, vagy akár nemzetgazdaságok.
    Ráadásul a banki kamat eredményeképp - átlagban - a szegény szegényebb lesz, a gazdag gazdagabb.
    Ha nagy vagyonnal rendelkezik valaki, soha nem kell dolgoznia, értéket teremtenie, mégis jobban gyarapszik a vagyona, mint aki azt teszi.
    Ez a szemlélet pedig erkolcsileg is rossz, alantas, mind az egyénre, mind a társadalomra nézve. A muszlim bankok is innen kozelítik meg, tobb-kevesebb sikerrel. ;)

    A Zeitgeist-sorozat nem dokumentumfilm. Manipulatív féligazságok láncolata, buta amerikai szinten. Hatasvadász, széteffektezett jelenetekkel.
    Az pedig, hogy a vallásokat osszemossák úgy, hogy abból csak azt tudják kovetkezteni, hogy hulyeség az egész, szánalmas.
    A cionista háttérhatalom tabuként kezelése pedig fel is lebenti a fátylat a film céljáról, miszerint terelni az ébredezo delikvenseket az egyik demagóg propagandával, vissza az akólba.







  • ostoros
    #83
    Az előző a 80.-ra ment.
  • ostoros
    #82
    A kamatos kamat rohadtul nem ez. A kamat az, amikor van bent százezer forintom lekötve, és évi öt százalék kamattal évente hoz nekem 5000 forintot. A tőkerész tehát változatlan.
    Ezzel szemben a kamatos kamat az, amikor az első év végén a százezerhez hozzácsapjuk az 5000 forintot, és a következő évben már 5250 forintot fog kamatozni. Ezt pedig évről évre ismételjük, tehát a tőkerész folyamatosan emelkedik.
  • Vol Jin
    #81
    Ő a Zeitgeistben (korszellem) megfogalmazott konteóra utal. Ott egy hazug állítással indítanak a FED-ről, amiből levezetnek egy valótlan következtetést. Ott hangzik el ez a zavaros kifejezés, de nem azt a jelentést társítják hozzá, hanem valami tök mást. Értelme egy szál se, de akinek nagyjából semmi elképzelése nincs a pénzügyi rendszerről, abban rögzül ez a kamatos kamat kifejezés, és köp utána egyet. És halálosan úgy van beállítva, mintha valami dokumentumfilm lenne. A lényege a téveszmének az, hogy a FED kötvényeket bocsát ki, és ez teremti a pénz fedezetét, ami nincs is és csak virtuális, és az embereknek kell kifizetni a kamatokat és ez így megy két évszázada, mert a szabadkőműveseknek ez a jó. A valóság meg az, hogy több tankot meg repülőt akar az amerikai kormány, és ezért államadósságba veri magát. Az nem zavar be nekik a képbe, hogy pont ekkora GDP arányos államadósságot a második világháború után már kifezetett az USA, és majdnem eltűnt teljesen az adósságuk. Szóval baromira nem igaz, hogy folyamatosan egyre jobban eladósodtak az amerikaiak, mert csak így működik a pénzügyi rendszer, mert a szabadkőművesek bla-bla. Totál ismeretek nélkül beszopatták szegényt egy kamudokumentum filmmel, amit egy általános műveltséggel simán leellenőrizhetne, és kiszúrhatna. Mindegy is neki, mert legalább zsidózhat és szabadköművesezhet.
  • fszrtkvltzttni
    #80
    Tudod egyáltalán mit jelent a kamatos kamat?
    Kérek tőled 100Ft-ot évi 10%-os kamatra. Letelik az 1 év, de nincs pénzem, ezért kölcsön kell kérnem 110Ft-ot, hogy meg tudjam adni a tartozást. Innentől 110Ft az ami kamatozik. Ez a kibaszott kamatos kamat, amit elvileg általános iskolában meg kellett volna tanulnia mindenkinek.

    Kérdés: mi a faszom bajod van ezzel? Hogy kéne szerinted számolni?
  • Vol Jin
    #79
    ???

    Ez nekem zavaros. Azt értem, hogy utálod a zsidókat, de a világkereskedelem miért úri huncutkodás? Csak Kínában gyártották a telefonod, ezért csak el kell jutnia a pénzednek Kínába valahogy, mert gondolom ők sem szerelemből gyártották le neked. AMiben egyett tudok veled érteni, az a határidős piacok nemzetközi tiltása. Elvileg ezeknek az volt a feladata, hogy csökkentse a résztvevők árfolyamkockázatát, úgy, hogy a majdani vevők és a majdani eladók előre fixálni tudják az áraikat, a valóság meg odáig fajult, hogy a valódi vevőkön és valódi eladókon kívül beszállt a játékba az egész világ és úgy kötnek üzleteket, hogy se az elején, se a végén közük sincs mondjuk a búzához, de az árakat befolyásolják. Csakhogy ezek nem a bankok, hanem a brókerek, meg nyugdíjalapok, akik tőzsdecápázgatnak. Az egy dolog, hogy összességében nagy részük bukik rajta, engem csak az érdekel, hogy befolyásolják a piaci árat, és nonszensz, hogy egyetlen búzaszemet virtuálisan 10-20 ezerszer adnak el addig, amíg a paraszt elveti, és a molnár leőrli. Ebben egyetértek beled, hogy ezt tiltani kellene.
  • Vol Jin
    #78
    Ja igen, nem a semmiből, hanem külföldről kölcsönkért pénzből. Jön az utálás külföldről és ezt öntik az USA kormányának, ami elkölti műzeumra, óvodára, atomtengeralattjáróra, meg tankra, repülőre.
  • Vol Jin
    #77
    "Szerintem meg élő ember nem tudja hogy a bankok pontosan miből állítanak elő pénzt. Amilyen körbetartozások vannak, ha egyszer valaki kiszámolná hogy mennyi az annyi szerintem olyan mennyiségü fiktiv pénz jönne ki az egyenlet végén hogy besz@rnál.

    Lásd bubor, ami a hitelezés egyik alapeleme és amiről kiderült hogy a bankok mondták meg hogy mennyi legyen..."

    Nagyjából fogalmatok nincs hogy néz ki belülről egy bank. Nincs olyan, hogy egy bank belül a számítógépein elkezd pénzeket csinálni. Ha ez így lenne, nem is lennének bankcsődök, mert legyártanák maguknak a pénzt, ami kell. Nem érzed az ellentmondást az elképzeléseidben? Minden banknak van egy összesítő számlája, hogy mennyi a betétesek pénze. Ez a számla meg napi szinten megjelenik a jegybankok számlarendszerében, mert a bankok, meg a jegybankban vezetik a számlájukat. Mivel az utalások a jegybankokon is keresztülfutnak, így úgy lehet több pénze egy banknak, hogy a másiktól kerül oda. Plussz pénz papírpénz formájában kerülhet a rendszerbe, például Manyika néni bemegy és befizet. Csakhogy ez a pénz nem marad a bankoknál a fiókban, mert elszállítják központi értéktárakba, ami nem a bankoké. Egy bankfiókban 10-20 millió forintnál sose marad több. Terhát, ha pénz kerül egy bankba, és az nem utalásból van, amit a jegybank összesítve követ, tehát ott nem tudnak trükközni, az csak kp befizetésből lehet, amit viszont meg elszállítanak a nap végén, és azt nem a bank, hanem egy másik szervezet leszámolja. Tehát megint nem tudnak trükközni, hogy több pénzt hazudnak. Ráadásul ez a pénz töredéke a számlapénzeknek, és az értéktárakból szintén a jegybankhoz kerülnek, ha túl sok halmozódna fel az értéktárakban. A jegybank pedig úgy juttat készpénzt a bankokba, ha azoknak kell, hogy az értéktárakból vagy a jegybankból kiszállítják, és a jegybanknál vezetett számlapénz számlákból levonják. Azaz, ha több készpénz kerül a bankba, akkor csökken a számlapénz állományuk. Nem is szeretik a bankok a készpénzt, mert azt nem lehet hitelként kiutalni. A legnagyobb forgalmuk a céges utalásokból van, meg a céges hitelekből. Azok meg nem készpénzesek. A készpénz az nekik csak költség. A páncélkocsi hozza-viszi,stb. A készpénz csak arra kell nekik, hogy kivedd az ATM-ből, a fiókból. Amíg ott van, halott eszköz, amit nem lehet utalni, kamatoztatni, stb.

    A számlapénz azért van, hogy ne kilométeres vonatokkal kelljen járni két bank között, amikor teljesítik az utalásokat, vagy ne egy teherszállító hajó vigye át az óceánon, ha Kuala-lumpurba megy az utalás. A készpénz mennyiségét a jegybankok ezért szabályozzák. Mégpedig úgy, hogy amikor készpénzt állítanak elő, lecsökkentik a virtuális számlapénzt. És ezt az alapján teszik, hogy a forgalomban mennyire van szükség. Ha nőne a kártyás vásárlás aránya, és kevesebb készpénzre lenne szükség, a hozzájuk került készpénzből biobrikettet csinálnának, és helyette megnövelnék a számlapénzt. Mert a bankjegyeket folyamatosan cserélik, és újakat nyomnak helyette.

    Amikor meg azt hallod, hogy a jegybank beindítja a bankóprést, akkor ez történik. Egyszerűen néha ledöbbenek, hogy mennyi téveszmét mondogattok egymásnak.

    Az aranyfedezet meg azért nem létezik már, mert az a 25 méteres kocka, amit évezredek alatt kitermeltünk aranyból egyszerűen kevés. Főleg úgy, hogy már meg sincs egy nagy része. Lett belőle processzor meg mindenféle elektronikai bizbasz, ékszer, és a fene sem tudja mihez használja fel az ipar. Az arany az csak egy ásvány. Mivel kevés volt belőle, és nem tudott akárki hozzájutni, és amikor az volt a pénz, mindenhol állami azaz uralkodói monopólium volt, betöltötte a szerepét. Amikor megjelent a papírpénz feleslegessé vált. Mivel továbbra is drága volt, drága árucikk lett belőle pénz helyett. Csinálnak belőle inkább ékszer, fogsort, elektronikát, és lehet adni venni. A világon meg annyit termelünk, akkora a gazdaság, hogy azt a papírpénz sem tudja ellátni, ezért felesleges kinyomtatni az összes pénzt. Boinggel menjenek az utalások? A sere,etyovói reptéren 2006 óta áll egy raktárban 20 milliárd euró. 200 raklapon 200 tonna papír. Egy Dubai banki alkalmazott adta fel teherszállítmányként Frankfurtban és valószínűleg Husszein vagy Kadhafi dugipénze volt. A fickó nem jutott el Moszkvába, így felbontották a szállítmányt, és azóta ott tárolják. Az orosz állam nem csinálhat vele semmit, mert nem az övék, és csak a deladónak lehetne átadni, de akkor feltennének neki keresztkérdéseket, hogy mi is ez a pénz, így ő már nem fog megjelenni. Húsz milliárd euró. Sok pénz, de a napi világforgalomban kicsi. Ettől függetlenül nem férne el egy teherszállító repülőgépen, talán csak az AN-225-n. Egyszerűen nem lehet a mai pénzforgalmat papírpénzzel lebonyolítani. Elég régen, még a banki számítógépek előtt sem volt ez nagyon másként. Telexen vagy táviratban történtek az utalások tényleges pénzmozgás nélkül.

    De akik még mindig irtóznak a számlapénz, azaz a deviza ellen, és a készpénzt hiányolják, azaz a valutát, és azt gondolják, hogy akármelyik bank csak úgy teremti a pénzt, nem gondolkodtak el azon, hogy akkor hogyan történnek bankcsődök? Ha egy bank varázsütésre tudna pénzt teremteni, akkor moért csődölnek be?


    A BUBOR az meg nem pénz. Az kamat. Ott úgy csaltak a bankok, és én nagyjából golyó általi akasztást rónék ki a felelősökre, hogy kartelleztek. Itt a trükközés az volt, hogy nem küzdöttek meg egymással piaci módszerekkel, hogy ki mennyit ad meg kamatként, hanem suttyomban megállapodtak, hogy mindenki ugyanannyit ajánl. Ez olyan, mintha egy árverésen a jelenlévők megállapodnak a háttérben, hogy ki mennyit fizet melyik festményért, szoborért, és nem versenyeznének egymással, nem történne valós licit.
  • Vol Jin
    #76
    "Mi? Akkor a FED mit csinál? Ha jól tudom néha nyakon öntik néhány milliárd dollárral USA-t. Csak úgy a semmiből "nyomtatnak" egy kis pénzt."

    A FED nem bank, hanem a jegybankja USA-nak.
  • Tetsuo
    #75
    Maffia az egész. Zsidó maffia. Azért is tabu az egész zsidómizéria, mert azzal takaróznak. Persze nem mindegyik zsidó és nem CSAK zsidó... bla, bla. Mint az olasz vagy az ukrán maffia, csak ez van legfelul és természetes, hogy kihasználja az emberek, fogaskerekek gyengeségét, bahálózva oket, akár nem is tudatosan, mondhatjuk, olyen a rendszer, mint a 22-es csapdája. Már a Rothschild család sem tudná megváltoztatni. ;)

    Nem csak a gazdaság fiktív alapú kártyavára rohad, hanem pl. a kultúra, az erkolcs stb.
  • Tetsuo
    #74
    Persze, persze. Csak a pontosság miatt, azért mégse dollár.
    Másrészt, én úgy gondoltam, hogy nem számítom a felesleges gazdasági pénzforgalmat, ami kb. 99,99999%, ugye. A virtuális pénz, kapitalista huncutkodás, spekuláció, kamatos kamat, meg az egész cionista maffia menne a levesbe, hiszen kb. csak ekkor lehetne visszaállítani bármiféle fedezetet és kilépni a világpénz orvényébol.
    Szóval, mero ábránd csupán. :)
  • torreadorz
    #73
    "Hát nem. A bankok nem állítanak elő pénzt a semmiből. A bankok a betétesek pénzét, vagy eladott kötvényekért kapott pénzt adnak kölcsön. Azaz a más pénzét, ami van."

    Szerintem meg élő ember nem tudja hogy a bankok pontosan miből állítanak elő pénzt. Amilyen körbetartozások vannak, ha egyszer valaki kiszámolná hogy mennyi az annyi szerintem olyan mennyiségü fiktiv pénz jönne ki az egyenlet végén hogy besz@rnál.

    Lásd bubor, ami a hitelezés egyik alapeleme és amiről kiderült hogy a bankok mondták meg hogy mennyi legyen...
  • dyra
    #72
    Mi? Akkor a FED mit csinál? Ha jól tudom néha nyakon öntik néhány milliárd dollárral USA-t. Csak úgy a semmiből "nyomtatnak" egy kis pénzt.

    hogy témához is szóljak. Isteni szerencse lenne ha a kőolaj fogyóban lenne és 4x -5x annyiba kerülne mint most. Abban a pillanatban nem érné meg minden kis és nagy dolgot a távol keleten gyártani. Újra virágzásnak indulnának a helyi manufaktúrák.

    Persze mondanám, hogy nehezebb lesz az élet mert lehet mindenhova busszal menni, de az szerintem szokható.
  • Vol Jin
    #71
    "Masreszt ha ha valaki hitelt vesz fel akkor a bank azt a penzt konkretan elloallitja (addig az nem letezett). Eloallitja a semmibol ami akkor keletkezik amikor kolcsonadja."

    Hát nem. A bankok nem állítanak elő pénzt a semmiből. A bankok a betétesek pénzét, vagy eladott kötvényekért kapott pénzt adnak kölcsön. Azaz a más pénzét, ami van.

    Az országok eladósodottsága amit pár mondattal korábban pedzegettél, meg szimplán kormányzati felelősség. A közgazdászok mindig mondják, hogy ennek rossz vége lesz, a kormányok meg szeretnek költekezni, és ez nem érdekli őket. Amúgy volt már ennyire eladósodva az USA. A második világháború után. Tizenöt év alatt ki is fizették szinte. A vietnámi háborúban és Reagen alatt megint megszaladt az adósságuk, amit Clinton elkezdett visszadolgozni, és akkor jött megint a Bush meg az ő kis háborúi. Nullszaldós költségvetéssel 15 év alatt kifizethető lenne, mert a nullszaldósban benne vannak a korábbi adósság aktuális törlesztőrészletei. Csakhogy, amíg korábban az ipari termelés az USA-EU tengelyen volt, most keleten. Így, ha nullszaldóznának, az visszaesést is okozna. Ez a mi problémánk.
  • johnfly
    #70
    Attól, hogy nagyon sok társadalmi problémát saját maguknak köszönhetnek, attól még a tény tény marad, miszerint a fejlettként emlegetett országok gazdaságai kihasználják és kiszipolyozzák a fejlődő országok lakosságát. Papírforma szerint ez eredményezi azt, hogy fejlődnek, és évtizedről évtizedre egyre több anyagi javuk lesz az ezekben az országokban élőknek, viszont ez nem vigasztalja azokat, akik addig is nyomorúságos körülmények között élnek, HaH!(élnek) léteznek.

    Nem akarok itt Fair Trade aktivistának tűnni, mert tudom hogy a világ nem így működik, csak arra próbálom felhívni a figyelmet, hogy SENKI ne ringassa magát abba az illúzióba, aki itt él egy fejlettnek mondható országban, hogy Ő az életformájával nem használ ki senkit. Csak például gondolok itt arra a kínai munkásra, aki a számítógépem billentyűzetét csipesszel pakolgatta, valószínűleg annyi pénzért, amennyiért a Magyar felkelni nem lenne hajlandó, csak hogy én pofátlanul olcsón juthassak hozzá a hipermarketban.

    Igen, minket is kihasználnak a nálunk fejlettebbek. Való igaz. Csak azt a szövegelést nem szeretem, amikor valaki "kiirtani a kizsákmányolókat" felkiáltással szítja az indulatokat, miközben fel sem fogja, hogy Ő hol szerepel ebben a gépezetben.
  • ugh
    #69
    ..neked.
    Bassz amugy sem gepelek jol, de ez a bill. nekem mar tul kicsi..
  • ugh
    #68
    Siman lehetne tobb is ez csak szandek kerdese, pont ez a trukk az egeszben.
    Hogy ne egy aranyalpu fizetoeszkoz legyen mert akkor nem lehet lapatolni a penzt es ezzel elertekteleniteni.
    A vilaggazdasagban amugy kb a sokszorsa aza penz mennyiseg ami indokolt lenne.
    Adnak kened a semmibol eloallitott penzt amit kamattal fizetsz vissza, de amikor keletkezik mar inflalodik is is attol, hogy keletkezet hiszen annatol fogva tobb penz van.
    De a kamat miatt az erteke a bank szamara megmarad mert annyival tobbet fizetsz.
    Es ez nem csak a maganemberekre vonatkozik hanem a cegeknek addot hitelekre is.
    Ezert van az, hogy nehez kijonni belole.
  • ugh
    #67
    Viccesnek gondolod, de igy van az emberek baromsaga penz es hatalom vagya miatt nem mukodott.
    Az mas kerdes, hogy nem igazan jol kitalalt rendszer az ami ezzel nem szamol.
    Az nem szamolt ezzel ez meg egyenesen erre epul.
    Anno azt mondta asszem Markos Gyorgy, hogy a kommunizmusban semmit sem szabad, kiveve azt amit lehet, de az kotelezo.
    Kiegeszitve most meg amit lehet az adokoteles.
    Bizonyos szint felett meg, hogy mit lehet, azt a csak a penzkupac merete hatarozza meg. Es itt mar nincs is nagy kulonbseg ugye?
    Mind a ketto full szar szerintem.
  • ugh
    #66
    Mar nem azert de abban vol jin-nek igaza van hogy nem minden gazdasagi fejlodes jo.
    Ezt latjuk is.
    Mert ket fele gazdasagi fejlodes van:
    Az elso a normalis szintu ugymond termeszetes foylmat amit az ipar stb korszerusodes ad. Ez az ipari termelesen a fizikai termek, ertek eloallitason alapulo gazdasag.
    Nagyjabol ez volt az nszk majd (szinte 0 allamadossag.)90 utan atvettek a britt-usa modelt ami bank alapu most szenne vannak adositva.
    A masik meg ez az eroltetett bankcentrikus gazdasag.
    Ez a penzugyi "szakemberek" penzehsegen alapul.
    Tokeletes pelda, hogy ha egy orszagban nincs hitelezes nincs ugymond gazdasgi fejlodes (van a termeszets folymat alapjan mukodo, de nekik ez nem eleg igy az o olvasatukban nincs).
    Ha van hitelezes akkor van ugymond "fejlodes" is csak ezzel az a gond, hogy egyreszt hajszaba torkollik.
    Masreszt ha ha valaki hitelt vesz fel akkor a bank azt a penzt konkretan elloallitja (addig az nem letezett). Eloallitja a semmibol ami akkor keletkezik amikor kolcsonadja.
    Es gyakorlaitlag tonna szam boritja a gazdasagba a penz amivel meg faszaul elinflalja azt.
    Ami miatt meg tobb penzre van szukseg.
    Ez a rendszer van most.
    Ez magaval fogja hozni az osszeomlast ez biztos.

    A a penzuygi valsagok meg allataban ennek a kovetkezmenyei(persze jol ra is tesznek egy-ket lapattal), a tobbi meg csak attetelesen, de szinten.
    Csinaljak a panikot ami mert az emberek torkan sok szart le lehet nyomni egy kiados ijesztgetes utan.
    Ki lehet vetni uj adokat tenehfingra meg minden mas baromsagra.
    Ez panik gerjesztes csak.
    Esa hattereben ugyanazok alnak akik arendszert mukodtetik.
    Igy az egesz alszent, ketszinu es le se kell szarni.
  • Archenemy
    #65
    "Kialakulásáért nagymértékben az emberi pszichológia gyengesége okolható"

    Ja ja a kommunistáknál is ez volt a végső konklúzió. A rendszer az hibátlan, csak ezek a fránya emberek :)
  • errorista
    #64
    ,, hanem tobb energia van a legkorben, tehat a hidegebb hidegebb lett, a melegebb pedig melegebb,"

    a több energia => hideg hidegebb, meleg melegebb következtetést nem nagyoltad el egy kicsit?
  • who am I 7
    #63
    Nem sok esélyt látok erre.Másféle jövő lesz ebből, de nem feltétlenül káosz.Nem itt akarok belemerülni az emberi természetbe, de maradjunk annyiban, hogy sok minden direkt van, és, akikről azt hiszed, h nem tudják mit tesznek, azok ugyanúgy tudják, mint te.Csak nem tudnak uralkodni az ösztönükön.Azon az ösztönön, amin te sem tudnál uralkodni, ha az adott helyzetben lennél..persze ez nem 100%, rengeteg minden meghatároz egy döntést (addigi élet,környezet,család,barátok,tapasztalatok), de az ösztön az mégiscsak ösztön.Azt pedig hiába olyan qva nagy az agyunk, elég nehéz legyőzni , le lehet persze, de itt már az is közbe jöhet, h "1x" élünk no..erről ennyit.

    Egy másik érdekes kérdés lehet, hogy milyen is lenne egy alternatív kereskedelem?Ugyanígy fejlesztette volna a technológiát?mint ez a hitelezős rendszer? (kötve hiszem) Lettek volna inkább világháborúk?még több?Mondva csinált, hatalom éhes indokokkal, és ártatlanok fölösleges halálával?akiknek közük sincs az egészhez?Persze, lehetne egy tökéletes rendszer, de a világ tökéletlen, és itt a vége.
  • ostoros
    #62
    Akkor nem kell soronként elemezgetni a másik ember mondandóját. Ennyire fáj, ha valaki nem ért veled egyet?
    http://www.youtube.com/watch?v=AArr8gObS3A
  • muerte2
    #61
    Ha jol gondolom a felmelegedes ciklikus es a 60as evek ota a globalis atlaghomerseklet csokkent.
    Van egy jo baratom, aki egy amerikai olajcegnel dolgozik. Ok rohognek a legjobban azon hogy elfogy az olaj. Meg a leg pesszimistabb becsleseik szerint is 40-50ev az amiket most tudnak. Ezen felul az roszoknal van meg vagy 90evnyi nehezen es dragan felszinre hozhato.
    120-130 ev meg aztan sokmindenre eleg.
    Ettol fuggetlenul rettento kivancsi lennek, hogy azok a fuzios kutatasok amik mar a 70es evekben jol alltak most hol lehetnek? Csak nem energia ipari cegeknel? :-)
  • Vol Jin
    #60
    210 ezer tonnát bányászott eddig ki az emberiség és évente ez olyan 2000 tonnával nő. Ki lehet számolni, de ez nem több, mint egy 25-30 méteres kocka, ami évente egy négy és fél méteres kockával nő. Tehát az éves termelés elférne egy közepes szobában. Ez baromira kevés ahhoz, hogy elég legyen a világ összes pénzének.
  • Cefet
    #59
    Teljes mértékben igazad van. Persze néhányan nem akarják belátni és "böfögnek", személyeskednek, találgatnak, de fogást nem tudnak találni...
    Igaz srácok?
    Ööööö... hööö... möhhh...
  • Vol Jin
    #58
    Nem érted, hogy nincs belőle annyi, hogy betöltse a pénz szerepét? Ha a jelenlegi pénzeket elosztanád az arany mennyiségével, azt kapnád, hogy grammja milliárd dollár. Ráadásul, hogy munka van vele, az tök lényegtelen. A pénznek nem az a szerepe, hogy bányászható legyen, hanem az, hogy a gazdaság által megtermelt javakat cserélni lehessen vele. Minden országnak saját valutája van, és minden valuta fedezete az adott ország gazdasági teljesítménye. Azaz, hogy az abban az országban mire váltható be. A dollár csak annyiban más a többi valutához képest, hogy világpénz, azaz a nemzetközi kereskedelemben is túlnyomó részt ezt használják.
  • WoodrowWilson
    #57
    Az az érték köszönőviszonyban nincs azzal, amit pénzként képviselnie kellene. Egy ilyen méretű és növekvő világgazdaságban a pénzforgalmat nem lehet lebonyolítani árupénzzel. Már több száz éve sem lehetett, onnantól kezdve, hogy az aranyfedezet értéke 100% alá csökkent gyakorlatilag semmit nem jelentett, hogy volt egyáltalán valamekkora fedezet.
  • Tetsuo
    #56
    Na igen, de az aranynak azért van "igazi" értéke, mert munkába, energiába kerul kibányászni és pl. kilúgzani. Emellett keresett fém az elektronikában és máshol is.
    Emiatt nem dolhet ossze teljesen a rá épített kártyavár, mint pl. a papírpénzre.
    Persze, ha valaki monopol uralom alatt tartaná a világvalutát, akkor teljesen mindegy mibol van az, milyen fedezet van mogotte. Ebben az esetben az is mindegy, hogy kis csoportok hogy próbálják megkerulni azt. :)
  • Tetsuo
    #55
    Hetesi Zsolt eloadása - magyar-TED
  • Vol Jin
    #54
    Igen, de ezt így nem fogja érteni. Abból indul ki, hogy a pénznek az aranynak kellene lennie. Pedig a pénznek az a feladata, hogy a megtermelt javakat vele osszák el. Az arany meg csak egy valami, amit kibányásznak. Egyszerűen nincs belőle annyi, amennyi javat a világ megtermel. Ha az arany lenne a pénz fedezete, akkor egy gramnak is milliárd dolláros értékűnek kellene lennie. És ahogy a világ fejlődne, úgy nőne az arany ára is. És akkor elérnénk azt, amit a jelenlegi rendszerben kritizál. Hogy akiknek a birtokában van, azoknak semmit nem kell csinálnia, mert egyre több jószág birtoklására jogosítaná fel őket.
  • Xellos999
    #53
    Az indiaiakat sztem felesleges ebbe belekeverni, hogy úgy mondjam, ők maguk döntöttek arról, hogy szarban maradnak, lévén, hogy nem akarják elvetni a kasztrendszerüket (a legtöbbjük hindu), ami eléggé durván lekorlátozza őket. Persze magyar fejjel, ezt nyilván nehéz megérteni.
  • Amergin
    #52
    Nem gondolnám, hogy értékítéletet, pláne erkölcsi ítéletet kellene a növekedésre alapozott gazdaság felett mondani. A maga módján válaszokat ad az emberek problémáira. Azt viszont látni lehet, hogy ez nem mehet így a végtelenségig. Természetesen az egész rendszer meg fog változni, a kérdés csak az, hogy ez milyen hirtelen szakad rá ez az emberiségre, mekkora áldozattal fog járni az új rendszerbe való átmenet és miért nem kezdünk már felkészülni rá.
    Jó annak, aki tud abban hinni, hogy minden energiaprobléma meg van már oldva, csak egy páncélszekrény mélyén lapul és amikor kell, akkor a globális elit nagyfejűi majd előveszik és bevezetik. Lehet benne hinni, ahogy a húsvéti nyusziban meg a fogtündérben is lehet.
  • johnfly
    #51
    Mi is mind részesei vagyunk a kifosztógépezetnek. kivétel nélkül.
  • johnfly
    #50
    Hát a fordulatot a hozzád hasonló fejekben való rendtétellel kellene kezdeni.

    Tudtad, hogy csak azzal, hogy Magyarországon létezel, te is haszonélvezője vagy a hitelpénzrendszernek? - Ha erre az a válaszod, hogy nem is, akkor mond ezt annak az indiai varrodai munkásnak, aki a pólódat készítette, aki esténként a vaarrógép alatt alszik az üzemben, amíg a váltása dolgozik a gépen a feje fölött.
  • johnfly
    #49
    A kamatos kamatos hitelpénzrendszer FEDEZETÉT termeli a "gazdasági értékteremtés", és így vagyunk korrektek.
  • Lucy in the Sky
    #48
    Éljen az anarchia! Vagy mégse? Ha hatékonyan működő rendszert akarsz, szükség van a hierarchiára, kell egy átlag feletti értelmi képességű vezető réteg. Ebben az országban ez nem így működik, de ebből hiba volna általánosítani. Az pedig, hogy a hatalommal világszerte visszaélnek, nem etnikai, vallási vagy politikai okokból következik, egyszerűen ilyen az emberi természet - úgy tűnik hogy genetikailag belénk van kódolva a végzetünk. A kommented alapján nyilván kedves neked egy Adolf keresztnévre hallgató történelmi figura, a kapitalizmus elhivatott ellensége, és tényleg, milyen remekül megszabadította a népét a fölösleges szükségletektől, irigylésre méltóan bánt az erőforrásokkal, meg is lett az eredménye :) Amúgy téged letiltottak a kurucinfóról? Vagy miért kellett ezt most így ideböffentened?