• Tetsuo
  #84
  Te mi a [email protected]ól beszélsz?!
  A jegybankokhoz nem megy at minden utalas és nem is prompt, hanem átlagos és bizonyos esetekben havi adat, másrészt a meghatározott értékektol simán eltérhet a bank (el is tér), csak azért fizetnie kell.
  Az egyik fontos érték pedig otthon az MNB által meghatározott: kotelezo tartalékráta. Amibol látható, hogy a betétek és a kihelyezett hitelek osszesített értéke nagyságrendekkel kulonbozik.

  Pl. elsore ezt érdemes elolvasni.

  Szóval, amit mondasz, hogy a gépezet [email protected]ányosan mukodik, komoly kotroll alatt, az nem igaz.
  A csalások nem úgy tortennek, hogy bizonyos helyeken visszaélnek a pénzzel. :)
  Hanem úgy, hogy az egész rendszer arra épul, csalásra. A torvények, a kozgazdász tananyag stb. mind része a csalásnak.

  Ami a lényeg: a pénz nem a nemzeté, a jegybank nem nemzeti hanem "globális" érdeket tart szem elott. A fedezetnélkuliségbe bele van kódolva az állandó tartozás és a gazdasági novekedés alapveto elvárása (egy olyan mókuskerék, amit egyre gyorsabban kellene hajtani, hogy ne legyen baj). Nem, nem Amerika adósodik el, hanem mindenki, de csak azon adósságok számítanak, amiket "ok" úgy gondolnak.
  A másik pedig a kamat vagy a kamatos kamat.
  Az áru értéke az ido soran romlik, míg a pénz értéke no, így a reálgazdaság hátrányban van a spekulációkkal szemben. A nagybefektetok zsarolni képesek a reálgazdaság szereploit, legyenek azok vállalatok, vagy akár nemzetgazdaságok.
  Ráadásul a banki kamat eredményeképp - átlagban - a szegény szegényebb lesz, a gazdag gazdagabb.
  Ha nagy vagyonnal rendelkezik valaki, soha nem kell dolgoznia, értéket teremtenie, mégis jobban gyarapszik a vagyona, mint aki azt teszi.
  Ez a szemlélet pedig erkolcsileg is rossz, alantas, mind az egyénre, mind a társadalomra nézve. A muszlim bankok is innen kozelítik meg, tobb-kevesebb sikerrel. ;)

  A Zeitgeist-sorozat nem dokumentumfilm. Manipulatív féligazságok láncolata, buta amerikai szinten. Hatasvadász, széteffektezett jelenetekkel.
  Az pedig, hogy a vallásokat osszemossák úgy, hogy abból csak azt tudják kovetkezteni, hogy hulyeség az egész, szánalmas.
  A cionista háttérhatalom tabuként kezelése pedig fel is lebenti a fátylat a film céljáról, miszerint terelni az ébredezo delikvenseket az egyik demagóg propagandával, vissza az akólba.