• Vol Jin
    #77
    "Szerintem meg élő ember nem tudja hogy a bankok pontosan miből állítanak elő pénzt. Amilyen körbetartozások vannak, ha egyszer valaki kiszámolná hogy mennyi az annyi szerintem olyan mennyiségü fiktiv pénz jönne ki az egyenlet végén hogy besz@rnál.

    Lásd bubor, ami a hitelezés egyik alapeleme és amiről kiderült hogy a bankok mondták meg hogy mennyi legyen..."

    Nagyjából fogalmatok nincs hogy néz ki belülről egy bank. Nincs olyan, hogy egy bank belül a számítógépein elkezd pénzeket csinálni. Ha ez így lenne, nem is lennének bankcsődök, mert legyártanák maguknak a pénzt, ami kell. Nem érzed az ellentmondást az elképzeléseidben? Minden banknak van egy összesítő számlája, hogy mennyi a betétesek pénze. Ez a számla meg napi szinten megjelenik a jegybankok számlarendszerében, mert a bankok, meg a jegybankban vezetik a számlájukat. Mivel az utalások a jegybankokon is keresztülfutnak, így úgy lehet több pénze egy banknak, hogy a másiktól kerül oda. Plussz pénz papírpénz formájában kerülhet a rendszerbe, például Manyika néni bemegy és befizet. Csakhogy ez a pénz nem marad a bankoknál a fiókban, mert elszállítják központi értéktárakba, ami nem a bankoké. Egy bankfiókban 10-20 millió forintnál sose marad több. Terhát, ha pénz kerül egy bankba, és az nem utalásból van, amit a jegybank összesítve követ, tehát ott nem tudnak trükközni, az csak kp befizetésből lehet, amit viszont meg elszállítanak a nap végén, és azt nem a bank, hanem egy másik szervezet leszámolja. Tehát megint nem tudnak trükközni, hogy több pénzt hazudnak. Ráadásul ez a pénz töredéke a számlapénzeknek, és az értéktárakból szintén a jegybankhoz kerülnek, ha túl sok halmozódna fel az értéktárakban. A jegybank pedig úgy juttat készpénzt a bankokba, ha azoknak kell, hogy az értéktárakból vagy a jegybankból kiszállítják, és a jegybanknál vezetett számlapénz számlákból levonják. Azaz, ha több készpénz kerül a bankba, akkor csökken a számlapénz állományuk. Nem is szeretik a bankok a készpénzt, mert azt nem lehet hitelként kiutalni. A legnagyobb forgalmuk a céges utalásokból van, meg a céges hitelekből. Azok meg nem készpénzesek. A készpénz az nekik csak költség. A páncélkocsi hozza-viszi,stb. A készpénz csak arra kell nekik, hogy kivedd az ATM-ből, a fiókból. Amíg ott van, halott eszköz, amit nem lehet utalni, kamatoztatni, stb.

    A számlapénz azért van, hogy ne kilométeres vonatokkal kelljen járni két bank között, amikor teljesítik az utalásokat, vagy ne egy teherszállító hajó vigye át az óceánon, ha Kuala-lumpurba megy az utalás. A készpénz mennyiségét a jegybankok ezért szabályozzák. Mégpedig úgy, hogy amikor készpénzt állítanak elő, lecsökkentik a virtuális számlapénzt. És ezt az alapján teszik, hogy a forgalomban mennyire van szükség. Ha nőne a kártyás vásárlás aránya, és kevesebb készpénzre lenne szükség, a hozzájuk került készpénzből biobrikettet csinálnának, és helyette megnövelnék a számlapénzt. Mert a bankjegyeket folyamatosan cserélik, és újakat nyomnak helyette.

    Amikor meg azt hallod, hogy a jegybank beindítja a bankóprést, akkor ez történik. Egyszerűen néha ledöbbenek, hogy mennyi téveszmét mondogattok egymásnak.

    Az aranyfedezet meg azért nem létezik már, mert az a 25 méteres kocka, amit évezredek alatt kitermeltünk aranyból egyszerűen kevés. Főleg úgy, hogy már meg sincs egy nagy része. Lett belőle processzor meg mindenféle elektronikai bizbasz, ékszer, és a fene sem tudja mihez használja fel az ipar. Az arany az csak egy ásvány. Mivel kevés volt belőle, és nem tudott akárki hozzájutni, és amikor az volt a pénz, mindenhol állami azaz uralkodói monopólium volt, betöltötte a szerepét. Amikor megjelent a papírpénz feleslegessé vált. Mivel továbbra is drága volt, drága árucikk lett belőle pénz helyett. Csinálnak belőle inkább ékszer, fogsort, elektronikát, és lehet adni venni. A világon meg annyit termelünk, akkora a gazdaság, hogy azt a papírpénz sem tudja ellátni, ezért felesleges kinyomtatni az összes pénzt. Boinggel menjenek az utalások? A sere,etyovói reptéren 2006 óta áll egy raktárban 20 milliárd euró. 200 raklapon 200 tonna papír. Egy Dubai banki alkalmazott adta fel teherszállítmányként Frankfurtban és valószínűleg Husszein vagy Kadhafi dugipénze volt. A fickó nem jutott el Moszkvába, így felbontották a szállítmányt, és azóta ott tárolják. Az orosz állam nem csinálhat vele semmit, mert nem az övék, és csak a deladónak lehetne átadni, de akkor feltennének neki keresztkérdéseket, hogy mi is ez a pénz, így ő már nem fog megjelenni. Húsz milliárd euró. Sok pénz, de a napi világforgalomban kicsi. Ettől függetlenül nem férne el egy teherszállító repülőgépen, talán csak az AN-225-n. Egyszerűen nem lehet a mai pénzforgalmat papírpénzzel lebonyolítani. Elég régen, még a banki számítógépek előtt sem volt ez nagyon másként. Telexen vagy táviratban történtek az utalások tényleges pénzmozgás nélkül.

    De akik még mindig irtóznak a számlapénz, azaz a deviza ellen, és a készpénzt hiányolják, azaz a valutát, és azt gondolják, hogy akármelyik bank csak úgy teremti a pénzt, nem gondolkodtak el azon, hogy akkor hogyan történnek bankcsődök? Ha egy bank varázsütésre tudna pénzt teremteni, akkor moért csődölnek be?


    A BUBOR az meg nem pénz. Az kamat. Ott úgy csaltak a bankok, és én nagyjából golyó általi akasztást rónék ki a felelősökre, hogy kartelleztek. Itt a trükközés az volt, hogy nem küzdöttek meg egymással piaci módszerekkel, hogy ki mennyit ad meg kamatként, hanem suttyomban megállapodtak, hogy mindenki ugyanannyit ajánl. Ez olyan, mintha egy árverésen a jelenlévők megállapodnak a háttérben, hogy ki mennyit fizet melyik festményért, szoborért, és nem versenyeznének egymással, nem történne valós licit.